Náplní mé diplomové práce je charakterizovat a objasnit neznámý pojem "interspecifické
odrůdy révy vinné". Pod těmito slovy si může každý představit různé odrůdy, způsoby
jejich šlechtění, pěstování nebo technologii výroby vína. Zaměřuji se především na detailní
popsání tří moštových interspecifických odrůd. Dále pak je kladen velký důraz na vybrání
místa pro správné pěstování a jeho následnou ochranu. Také zde popisuji výrobu vína
a látky, které jsou v něm obsaženy. Praktická část stanovuje obsahy alkoholu, extraktu,
titrovatelných kyselin, pH, těkavých kyselin, cukru, oxidu siřičitého, kyseliny askorbové
a reduktonů, polyfenolických látek metodou Folin Ciocaulteuovým činidlem
a antioxidační kapacity s DPPH u vybraných druhů vín.
Anotace v angličtině
The contents of my diploma thesis are to characterize and clarify the term "interspecific
vine varieties". Different people may associate this expression with different vine varieties,
different methods of growing and cultivating them, or with the technology of wine production.
In the thesis, I focus mainly on describing three interspecific vine varieties in detail.
Next, I pay much attention to the process of selecting a site for correct growing of vines
and to the protection of the site. I also describe winemaking and the chemicals found in
wine. The empirical part of the thesis determines the pH of contained volatile acids and the
contents of alcohol, extract, titratable acids, sugar, sulfur dioxide, ascorbic acid, reductones,
and polyphenolic substances (via the Folin-Ciocaulteu reagent), and it determines antioxidant
capacities with DPPH in select wines.
Náplní mé diplomové práce je charakterizovat a objasnit neznámý pojem "interspecifické
odrůdy révy vinné". Pod těmito slovy si může každý představit různé odrůdy, způsoby
jejich šlechtění, pěstování nebo technologii výroby vína. Zaměřuji se především na detailní
popsání tří moštových interspecifických odrůd. Dále pak je kladen velký důraz na vybrání
místa pro správné pěstování a jeho následnou ochranu. Také zde popisuji výrobu vína
a látky, které jsou v něm obsaženy. Praktická část stanovuje obsahy alkoholu, extraktu,
titrovatelných kyselin, pH, těkavých kyselin, cukru, oxidu siřičitého, kyseliny askorbové
a reduktonů, polyfenolických látek metodou Folin Ciocaulteuovým činidlem
a antioxidační kapacity s DPPH u vybraných druhů vín.
Anotace v angličtině
The contents of my diploma thesis are to characterize and clarify the term "interspecific
vine varieties". Different people may associate this expression with different vine varieties,
different methods of growing and cultivating them, or with the technology of wine production.
In the thesis, I focus mainly on describing three interspecific vine varieties in detail.
Next, I pay much attention to the process of selecting a site for correct growing of vines
and to the protection of the site. I also describe winemaking and the chemicals found in
wine. The empirical part of the thesis determines the pH of contained volatile acids and the
contents of alcohol, extract, titratable acids, sugar, sulfur dioxide, ascorbic acid, reductones,
and polyphenolic substances (via the Folin-Ciocaulteu reagent), and it determines antioxidant
capacities with DPPH in select wines.
I. Teoretická část
Botanický vývoj révy vinné
Interspecifické odrůdy révy vinné
Řízená ochrana porostů interspecifických odrůd
Technologie zpracování hroznů a příprava vína
II. Praktická část
Výběr sledovaných interspecifických odrůd
Enologická analýza
Biochemická analýza
Hodnocení laboratorních výsledků
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Botanický vývoj révy vinné
Interspecifické odrůdy révy vinné
Řízená ochrana porostů interspecifických odrůd
Technologie zpracování hroznů a příprava vína
II. Praktická část
Výběr sledovaných interspecifických odrůd
Enologická analýza
Biochemická analýza
Hodnocení laboratorních výsledků
Seznam doporučené literatury
PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné,Computer Press,a.s., Brno 2007
SEDLO, J. Ekologické vinohradnictví, Agrospoj, Praha 1994
STEIDL, R. Sklepní hospodářství, 2.vydání, Národní vinařské centrum, Valtice 2010
PAVLOUŠEK, P. Pěstování révy vinné, Grada.2010
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2,OSSIS, Tábor 2002
Seznam doporučené literatury
PAVLOUŠEK, P. Encyklopedie révy vinné,Computer Press,a.s., Brno 2007
SEDLO, J. Ekologické vinohradnictví, Agrospoj, Praha 1994
STEIDL, R. Sklepní hospodářství, 2.vydání, Národní vinařské centrum, Valtice 2010
PAVLOUŠEK, P. Pěstování révy vinné, Grada.2010
VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2,OSSIS, Tábor 2002
Přílohy volně vložené
1 CD-ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student danou problematiku ovládá, ale její aplikace mu činila potíže. Jeho vystoupení při obhajobě bylo méně jisté a přesvědčivé. Většinu otázek komise zodpověděl správně.