Bakalářská práce se zabývá stanovením anthokyaninů a fenolických sloučenin
v různých odrůdách červených vín, která byla vypěstována na území České republiky. V práci bylo provedeno také stanovení barevnosti vybraných vzorků červeného vína, kdy nejvyšší hodnotu koncentrace polyfenolů jako taninu měl vzorek Cabernet Sauvignon. Pro jednotlivá stanovení bylo využito spektrofotometrické analýzy a trichromatické charakteristiky. Práce zahrnuje mimo jiné informace o pěstování vinné révy v České republice, přehled nejčastějších odrůd na našem území a jejich stručnou charakteristiku.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the determination of anthocyanins and phenolic
compounds in different varieties of red wines produced on the territory of the Czech Republic. The work was also carried out the determination of the color selected samples of red wine. The highest concentration of polyphenols such as tannin had a sample of Cabernet Sauvignon. For individual determinations was used spectrophotometric analysis and trichromatic characteristics. Work also includes information about winegrowing in the Czech Republic, summary of the most common varieties in our area and their brief characteristics.
Klíčová slova
červené víno, anthokyany, fenolické sloučeniny, spektrofotometrie,
trichromatická analýza.
Bakalářská práce se zabývá stanovením anthokyaninů a fenolických sloučenin
v různých odrůdách červených vín, která byla vypěstována na území České republiky. V práci bylo provedeno také stanovení barevnosti vybraných vzorků červeného vína, kdy nejvyšší hodnotu koncentrace polyfenolů jako taninu měl vzorek Cabernet Sauvignon. Pro jednotlivá stanovení bylo využito spektrofotometrické analýzy a trichromatické charakteristiky. Práce zahrnuje mimo jiné informace o pěstování vinné révy v České republice, přehled nejčastějších odrůd na našem území a jejich stručnou charakteristiku.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the determination of anthocyanins and phenolic
compounds in different varieties of red wines produced on the territory of the Czech Republic. The work was also carried out the determination of the color selected samples of red wine. The highest concentration of polyphenols such as tannin had a sample of Cabernet Sauvignon. For individual determinations was used spectrophotometric analysis and trichromatic characteristics. Work also includes information about winegrowing in the Czech Republic, summary of the most common varieties in our area and their brief characteristics.
Klíčová slova
červené víno, anthokyany, fenolické sloučeniny, spektrofotometrie,
trichromatická analýza.
Anthokyaniny a fenolické sloučeniny v červených vínech.
Vybrané odrůdy červených vín a jejich pěstování v ČR.
Analýza anthokyaninových a fenolických sloučenin.
CIELab systém pro kvantifikaci barevnosti.
II. Praktická část
Spektrofotometrické stanovení polyfenolů v červených vínech s činidlem Folin- Ciocalteau.
Spektrofotometrické stanovení barviv v červených vínech.
Stanovení trichromatické charakteristiky (CIE).
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Anthokyaniny a fenolické sloučeniny v červených vínech.
Vybrané odrůdy červených vín a jejich pěstování v ČR.
Analýza anthokyaninových a fenolických sloučenin.
CIELab systém pro kvantifikaci barevnosti.
II. Praktická část
Spektrofotometrické stanovení polyfenolů v červených vínech s činidlem Folin- Ciocalteau.
Spektrofotometrické stanovení barviv v červených vínech.
Stanovení trichromatické charakteristiky (CIE).
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] BALÍK, Josef. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech: Anthocyanin pigments in grapes and wines. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 108 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. ISBN 978-80-7375-412-9.
[2] KRAUS, V., KOPEČEK, J. Setkání s vínem. Aktualiz. vyd. Praha: Radix, 2012, 144 s. ISBN 978-80-86031-96-5.
[3] DAVÍDEK, Jiří. Laboratorní příručka analýzy potravin. 2. vyd. Praha: SNTL, 1981.
[4] JACKSON, Ronald. Wine Science: Principles and Applications [online]. 3rd ed. Amsterodam: Elsevier Academic Press, 2008, 751 s. ISBN 978-0-12-373646-8. Dostupné z: http://www.sciencedirect.com/science/book/9780123790620.
[5] GARCIAFALCON, M, C PEREZLAMELA, E MARTINEZCARBALLO a J SIMALGANDARA. Determination of phenolic compounds in wines: Influence of bottle storage of young red wines on their evolution. Food Chemistry [online]. 2007, vol. 105, issue 1, s. 248-259. DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.11.006. Dostupné z: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606008727.
Seznam doporučené literatury
[1] BALÍK, Josef. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech: Anthocyanin pigments in grapes and wines. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 108 s. Folia Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. ISBN 978-80-7375-412-9.
[2] KRAUS, V., KOPEČEK, J. Setkání s vínem. Aktualiz. vyd. Praha: Radix, 2012, 144 s. ISBN 978-80-86031-96-5.
[3] DAVÍDEK, Jiří. Laboratorní příručka analýzy potravin. 2. vyd. Praha: SNTL, 1981.
[4] JACKSON, Ronald. Wine Science: Principles and Applications [online]. 3rd ed. Amsterodam: Elsevier Academic Press, 2008, 751 s. ISBN 978-0-12-373646-8. Dostupné z: http://www.sciencedirect.com/science/book/9780123790620.
[5] GARCIAFALCON, M, C PEREZLAMELA, E MARTINEZCARBALLO a J SIMALGANDARA. Determination of phenolic compounds in wines: Influence of bottle storage of young red wines on their evolution. Food Chemistry [online]. 2007, vol. 105, issue 1, s. 248-259. DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.11.006. Dostupné z: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606008727.