Bakalářská práce "Výživa při poruchách metabolismu vápníku" shrnuje současné poznatky o vápníku, především ve vztahu k výživě člověka. Zmiňuji jeho účinky na lidský organismus. Vedle skeletární funkce hraje vápník roli v mnoha dalších specializovaných procesech v těle, jako je sekrece neurotransmiterů, kontrakce svalů, srážení krve, trávení a mnoho dalších. Práce se dále zabývá nemocemi spojené s nedostatkem a nadbytkem vápníku, zdrojem vápníku a požadavky organizmu na vápník během vývoje. Závěr se věnuje výživovým doporučením při poruše metabolismu vápníku.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis "Nutrition at calcium metabolism disorders" summarizes current knowledge of calcium, related to human nutrition mainly. I present its effects on a human organism. In addition to skeletal function, calcium plays a role in many other specialized processes in the body such as the secretion of neurotransmitters, muscle contractions, blood clotting, digestive system and many others. The study also applies to diseases associated with a lack and an excess of calcium, calcium source and calcium requirements of the organism during evolution. The conclusion dedicates to dietary recommendations for calcium metabolism disorder.
Klíčová slova
vápník, hyperkalcémie, hypokalcémie, poruchy metabolismu
Bakalářská práce "Výživa při poruchách metabolismu vápníku" shrnuje současné poznatky o vápníku, především ve vztahu k výživě člověka. Zmiňuji jeho účinky na lidský organismus. Vedle skeletární funkce hraje vápník roli v mnoha dalších specializovaných procesech v těle, jako je sekrece neurotransmiterů, kontrakce svalů, srážení krve, trávení a mnoho dalších. Práce se dále zabývá nemocemi spojené s nedostatkem a nadbytkem vápníku, zdrojem vápníku a požadavky organizmu na vápník během vývoje. Závěr se věnuje výživovým doporučením při poruše metabolismu vápníku.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis "Nutrition at calcium metabolism disorders" summarizes current knowledge of calcium, related to human nutrition mainly. I present its effects on a human organism. In addition to skeletal function, calcium plays a role in many other specialized processes in the body such as the secretion of neurotransmitters, muscle contractions, blood clotting, digestive system and many others. The study also applies to diseases associated with a lack and an excess of calcium, calcium source and calcium requirements of the organism during evolution. The conclusion dedicates to dietary recommendations for calcium metabolism disorder.
Klíčová slova
vápník, hyperkalcémie, hypokalcémie, poruchy metabolismu
I.Teoretická část
/begin{arab}
/item{Zpracování literární rešerše na zadané téma}
/item{Biochemické funkce, metabolismus a zdroje vápníku}
/item{Projevy deficitu či nadbytku a nevhodného poměru Ca/P}
/item{Výživová doporučení při poruchách metabolismu vápníku}
/end{arab}
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
/begin{arab}
/item{Zpracování literární rešerše na zadané téma}
/item{Biochemické funkce, metabolismus a zdroje vápníku}
/item{Projevy deficitu či nadbytku a nevhodného poměru Ca/P}
/item{Výživová doporučení při poruchách metabolismu vápníku}
/end{arab}
Seznam doporučené literatury
[1]TROJAN, Stanislav et al. Lékařská fyziologie. Praha: Grada Publishing, 2003, 772 s. ISBN 80-247-0512-5.
[2]BROULÍK, P. Poruchy kalciofosfátového metabolismu. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s, 2003. s. 192. ISBN 80-247-0245-2.
[3]SILBERNAGL, S. a F. LANG. Atlas patofyziologie člověka. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s, 2001. s. 390. ISBN 80-7169-968-3.
[4]GLORIEUX, Francis H a John M PETTIFOR. Vitamin D/dietary calcium deficiency rickets and pseudo-vitamin D deficiency rickets. BoneKEy Reports. 2014-3-19, vol. 3, s. -. DOI: 10.1038/bonekey.2014.19.
[5]SCHLIEPER, Georg a John M PETTIFOR. Vascular calcification in chronic kidney disease: not all arteries are created equal. Kidney International. 2014, vol. 85, issue 3, s. 501-503. DOI: 10.1038/ki.2013.423.
Seznam doporučené literatury
[1]TROJAN, Stanislav et al. Lékařská fyziologie. Praha: Grada Publishing, 2003, 772 s. ISBN 80-247-0512-5.
[2]BROULÍK, P. Poruchy kalciofosfátového metabolismu. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s, 2003. s. 192. ISBN 80-247-0245-2.
[3]SILBERNAGL, S. a F. LANG. Atlas patofyziologie člověka. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s, 2001. s. 390. ISBN 80-7169-968-3.
[4]GLORIEUX, Francis H a John M PETTIFOR. Vitamin D/dietary calcium deficiency rickets and pseudo-vitamin D deficiency rickets. BoneKEy Reports. 2014-3-19, vol. 3, s. -. DOI: 10.1038/bonekey.2014.19.
[5]SCHLIEPER, Georg a John M PETTIFOR. Vascular calcification in chronic kidney disease: not all arteries are created equal. Kidney International. 2014, vol. 85, issue 3, s. 501-503. DOI: 10.1038/ki.2013.423.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Prof. Ing. Jan Šubrt, CSc. vyzval studentku, aby prezentovala svou BP.
Oponent BP: Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. - V práci uvádíte v rámci vzorového jídelníčku ke snídani čaj se 100 ml mléka. Myslíte si, že je to pro naše země opravdu vhodný a typický zdroj ze senzorického hlediska, i obsahového, vzhledem k přítomnosti tříslovin v čaji? Jakou jinou vhodnou potravinu/nápoj byste doporučila ke snídani s ohledem k obsahu vápníku v 100 ml mléka?
V práci (s.45) uvádíte jako zdroje vápníku luštěniny (sóju) a další rostlinné produkty, mléčné výrobky jako jediného zástupce živočišných zdrojů na posledním místě. Můžete tedy shrnout nejvhodnější živočišné a rostlinné zdroje vápníku, co se týče množství a resorpce vápníku z těchto zdrojů? Studentka potvrdila hodnocení vedoucího bakalářské práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.