Hlavním cílem bakalářské práce je zanalyzovat současný kalkulační systém a způsob stanovování cen u nových výrobků společnosti Milan METELKA a.s., která se zabývá výrobou likérů a lihovin. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se věnuje zpracování odborné literatury pro praktickou část. Zaměřuje se na vymezení a pojetí nákladů, dále na alokaci nákladů, vysvětluje pojem kalkulace. Představeny jsou kalkulační techniky.
V praktické části je charakterizována společnost a její výrobky. Byla provedena analýza nákladů a současného kalkulačního systému. Poté byly analyzovány metody kalkulací a navrhnuta kalkulace nového výrobku podle optimální techniky. V závěru je vybraná metoda zdůvodněna a jsou stanovena doporučení.
Anotace v angličtině
The main subject of bachelor thesis is to analyze the current costing system and method of pricing of the new products of the Milan METELKA a.s. company. The firm deals with the production of liqueurs and spirits.Work is divided in two parts. The theoretical part is devoted to the processing of technical literature for the practical part. It focuses on the definition and concepts of costs, as well as the allocation of costs. Introduced are costing techniques.
The practical part characterizes the company and its products. Then were analyzed methods of calculation and designed calculation of a new product by the optimal technology. Analysis was made of the costs and current costing system. At the end chosen method is proved and the recommendations are created.
Klíčová slova
kalkulace nákladů, členění nákladů, alokace nákladů, metody kalkulace, tvorba ceny
Klíčová slova v angličtině
Costing, Classification of Costs, Cost Allocation, Calculation Methods, Price Formation
Rozsah průvodní práce
75 s. (79 475 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavním cílem bakalářské práce je zanalyzovat současný kalkulační systém a způsob stanovování cen u nových výrobků společnosti Milan METELKA a.s., která se zabývá výrobou likérů a lihovin. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se věnuje zpracování odborné literatury pro praktickou část. Zaměřuje se na vymezení a pojetí nákladů, dále na alokaci nákladů, vysvětluje pojem kalkulace. Představeny jsou kalkulační techniky.
V praktické části je charakterizována společnost a její výrobky. Byla provedena analýza nákladů a současného kalkulačního systému. Poté byly analyzovány metody kalkulací a navrhnuta kalkulace nového výrobku podle optimální techniky. V závěru je vybraná metoda zdůvodněna a jsou stanovena doporučení.
Anotace v angličtině
The main subject of bachelor thesis is to analyze the current costing system and method of pricing of the new products of the Milan METELKA a.s. company. The firm deals with the production of liqueurs and spirits.Work is divided in two parts. The theoretical part is devoted to the processing of technical literature for the practical part. It focuses on the definition and concepts of costs, as well as the allocation of costs. Introduced are costing techniques.
The practical part characterizes the company and its products. Then were analyzed methods of calculation and designed calculation of a new product by the optimal technology. Analysis was made of the costs and current costing system. At the end chosen method is proved and the recommendations are created.
Klíčová slova
kalkulace nákladů, členění nákladů, alokace nákladů, metody kalkulace, tvorba ceny
Klíčová slova v angličtině
Costing, Classification of Costs, Cost Allocation, Calculation Methods, Price Formation
Zásady pro vypracování
Úvod
I. Teoretická část
Prostudujte informační zdroje zabývající se kalkulacemi.
II. Praktická část
Charakterizujte uvedenou společnost a její současný kalkulační systém.
Proveďte analýzu metod kalkulací.
Výsledky analýzy zhodnoťte a zdůvodněte výběr optimálního řešení.
Sestavte kalkulaci nového výrobku.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
I. Teoretická část
Prostudujte informační zdroje zabývající se kalkulacemi.
II. Praktická část
Charakterizujte uvedenou společnost a její současný kalkulační systém.
Proveďte analýzu metod kalkulací.
Výsledky analýzy zhodnoťte a zdůvodněte výběr optimálního řešení.
Sestavte kalkulaci nového výrobku.
Závěr
Seznam doporučené literatury
FINKLER, Steven A, David M WARD a Judith J BAKER. Essentials of cost accounting for health care organizations. 3rd ed. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, c2007, 484 s. ISBN 978-076-3738-136.
KRÁL, Bohumil a kolektiv. Nákladové a manažerské účetnictví. 1. vyd. Praha: Prospektum, 1997, 407 s. ISBN 80-7175-060-3.
LANG, Helmut. Manažerské účetnictví teorie a praxe. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2005, 216 s. ISBN 80-7179-419-8.
MACÍK, Karel. Kalkulace nákladů - základ podnikového controllingu. Ostrava: Montanex, 1999, 241 s. ISBN 80-7225-002-7.
VALACH, Josef a kolektiv. Finanční řízení podniku. 1. vyd. Praha: Ekopress, 1997, 247 s. ISBN 80-901991-6-X.
VYSUŠIL, Jiří. Optimální cena - odraz správné kalkulace. Praha: Profess, 1995, 108 s. ISBN 80-85235-17-X.
Seznam doporučené literatury
FINKLER, Steven A, David M WARD a Judith J BAKER. Essentials of cost accounting for health care organizations. 3rd ed. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, c2007, 484 s. ISBN 978-076-3738-136.
KRÁL, Bohumil a kolektiv. Nákladové a manažerské účetnictví. 1. vyd. Praha: Prospektum, 1997, 407 s. ISBN 80-7175-060-3.
LANG, Helmut. Manažerské účetnictví teorie a praxe. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2005, 216 s. ISBN 80-7179-419-8.
MACÍK, Karel. Kalkulace nákladů - základ podnikového controllingu. Ostrava: Montanex, 1999, 241 s. ISBN 80-7225-002-7.
VALACH, Josef a kolektiv. Finanční řízení podniku. 1. vyd. Praha: Ekopress, 1997, 247 s. ISBN 80-901991-6-X.
VYSUŠIL, Jiří. Optimální cena - odraz správné kalkulace. Praha: Profess, 1995, 108 s. ISBN 80-85235-17-X.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí BP: 48 bodů
Oponent BP: 24 bodů
Ing. Marek Pokorný:
Myslíte si, že navrhovaný kalkulační systém bude společnosti využit? odpověděl zcela
Ing. Eva Heczková, Ph.D.:
1. Jaký je rozdíl mezi nákladem a výdajem? odpověděl zcela
2. Podle jakého kritéria je rozhodováno členění na fixní a variabilní náklady? odpověděl zcela
3. Jaký je rozdíl mezi nákladem režijním a nepřímým? odpověděl zcela
4. Doplňte - viz připomínky k analytické části. odpověděl částečně
5. Doplňte - viz připomínky k řešící části. odpověděl částečně