Diplomová práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek léčivých bylin: Ibišek, Heřmánek pravý, Jasmín, Kopřiva dvoudomá, Máta peprná, Meduňka lékařská, Ostropestřec mariánský, Třezalka tečkovaná. V teoretické části diplomové je uvedeno obecné chemické složení bylinných čajů a blíže jsou popsány zkoumané druhy vzorků, jejich botanické charakteristiky, chemické složení, použití a zdravotní účinky. Dále je specifikována antioxidační kapacita, polyfenolové látky a flavonoidy. V praktické části diplomové práci jsou vyhodnoceny sebrané údaje o antioxidační aktivitě, celkovém obsahu polyfeolů a flavonoidů získané laboratorním rozborem. Získané výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře.
Anotace v angličtině
The Diploma thesis deals with the determinativ of biologically active substance sof medi-cinal herbs: Hibiscus, Matricaria chamomilla, Jasminum officinale, Urtica dioica, Mentha piperita, Melissa officinalis, Silybum marianum, Hypericium perforatum. In the theoretical part of the thesis describe the general characteristics of medicinbal products, theur collecti-on, adjustment, the active substances cantained in herbs and the use in the medicine. Fur-ther I indicate specifics about the antioxidant aktivity of flavonoids and total conent of polyphenols. In the practical part of the thesis are evaluated the data collected about antioxidant activity, total content of polyfeols and flavonoids obtained by laboratory analysis.Obtained results are processed into charts and graphs and the results were compared with those in the literature.
Klíčová slova
léčivé byliny, antioxidační aktivity, flavonoidy, celkový obsah polyfenolů
Klíčová slova v angličtině
medicinal herbs, antioxidant activity, flavonoids the total content of polyphenols.
Rozsah průvodní práce
87 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek léčivých bylin: Ibišek, Heřmánek pravý, Jasmín, Kopřiva dvoudomá, Máta peprná, Meduňka lékařská, Ostropestřec mariánský, Třezalka tečkovaná. V teoretické části diplomové je uvedeno obecné chemické složení bylinných čajů a blíže jsou popsány zkoumané druhy vzorků, jejich botanické charakteristiky, chemické složení, použití a zdravotní účinky. Dále je specifikována antioxidační kapacita, polyfenolové látky a flavonoidy. V praktické části diplomové práci jsou vyhodnoceny sebrané údaje o antioxidační aktivitě, celkovém obsahu polyfeolů a flavonoidů získané laboratorním rozborem. Získané výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře.
Anotace v angličtině
The Diploma thesis deals with the determinativ of biologically active substance sof medi-cinal herbs: Hibiscus, Matricaria chamomilla, Jasminum officinale, Urtica dioica, Mentha piperita, Melissa officinalis, Silybum marianum, Hypericium perforatum. In the theoretical part of the thesis describe the general characteristics of medicinbal products, theur collecti-on, adjustment, the active substances cantained in herbs and the use in the medicine. Fur-ther I indicate specifics about the antioxidant aktivity of flavonoids and total conent of polyphenols. In the practical part of the thesis are evaluated the data collected about antioxidant activity, total content of polyfeols and flavonoids obtained by laboratory analysis.Obtained results are processed into charts and graphs and the results were compared with those in the literature.
Klíčová slova
léčivé byliny, antioxidační aktivity, flavonoidy, celkový obsah polyfenolů
Klíčová slova v angličtině
medicinal herbs, antioxidant activity, flavonoids the total content of polyphenols.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vybraných druhů bylinných čajů
Zdravotní účinky zkoumaných bylinných čajů
Biologicky aktivní látky vybraných bylinných čajů
II. Praktická část
Shromáždění vzorků a příprava extraktů
Stanovení antioxidační aktivity, celkových polyfenolů a flavonoidů
Zpracování výsledků a jejich vyhodnocení
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vybraných druhů bylinných čajů
Zdravotní účinky zkoumaných bylinných čajů
Biologicky aktivní látky vybraných bylinných čajů
II. Praktická část
Shromáždění vzorků a příprava extraktů
Stanovení antioxidační aktivity, celkových polyfenolů a flavonoidů
Zpracování výsledků a jejich vyhodnocení
Seznam doporučené literatury
[1]VELÍŠEK, J. Chemie potravin. 1st ed. Tábor, 1999. 342 s. ISBN 80-902391-5-3.
[2]HARMATHA, J. Fenylpropanoidy, lignany a jejich biologické účinky. Chemie a biochemie přírodních látek, 2002,
vol. 27, no. 4, s. 117-142
[3]WINKEL-SHIRLY, B. Flavonoid biosynthesis. A colorful model for genetics, biochemistry, cell biology and
biotechnology. Plant Physiolgy, 2001, vol. 26, no. 2, s. 485-493.
[4]HADOLIN, M., et al. Solvent extraction study of antioxidants fron Balm (Melissa officinalis L.) leaves. Food
Chemistry, 2003, vol. 80, no. 2, s. 275-282.
[5]JABLONSKÝ, I., BAJER, J. Rostliny pro posílení organismu a zdraví. 1st ed. Praha: Grada, 2007. 104 s. ISBN 978-
80-247-1745-6.
Seznam doporučené literatury
[1]VELÍŠEK, J. Chemie potravin. 1st ed. Tábor, 1999. 342 s. ISBN 80-902391-5-3.
[2]HARMATHA, J. Fenylpropanoidy, lignany a jejich biologické účinky. Chemie a biochemie přírodních látek, 2002,
vol. 27, no. 4, s. 117-142
[3]WINKEL-SHIRLY, B. Flavonoid biosynthesis. A colorful model for genetics, biochemistry, cell biology and
biotechnology. Plant Physiolgy, 2001, vol. 26, no. 2, s. 485-493.
[4]HADOLIN, M., et al. Solvent extraction study of antioxidants fron Balm (Melissa officinalis L.) leaves. Food
Chemistry, 2003, vol. 80, no. 2, s. 275-282.
[5]JABLONSKÝ, I., BAJER, J. Rostliny pro posílení organismu a zdraví. 1st ed. Praha: Grada, 2007. 104 s. ISBN 978-
80-247-1745-6.