Bakalářská práce se zabývá problematikou stravování dětí staršího školního věku, jejich energetickými a nutričními nároky, jídelním chováním a chuťovými preferencemi. V teoretické části je dále popsán způsob uzavřeného stravování a legislativa, kterou se dané stravování musí řídit, problematika spotřebního koše a jeho komodit.
Praktická část je zaměřená na plnění spotřebního koše a doporučené pestrosti ve dvou obdobích - listopad 2013 a květen 2014. Hledají a diskutují se sezónní rozdíly.
Anotace v angličtině
This Bachelor´s thesis is about issues of adolescents feeding, their energetic and nutritional requirements, eating behaviour and food preferences. The theoretical part contains topics such as school food service and its legislation, issues of school consumption basket and its commodities.
The practical part is aimed at fulfilling the requirements of the school consumption basket and recommended food variety in two seasons represented by November 2013 and May 2014. Seasonal differences are discussed there.
Klíčová slova
školní stravování, dospívající, spotřební koš, doporučená pestrost stravy, energetické a nutriční požadavky, doplňkové stravování, dietní stravování
Klíčová slova v angličtině
school food service, adolescents, school consumption basket, recommended food variety, energetic and nutritional requirements, complementary food, dietary special diets
Rozsah průvodní práce
70 s. (102 923 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá problematikou stravování dětí staršího školního věku, jejich energetickými a nutričními nároky, jídelním chováním a chuťovými preferencemi. V teoretické části je dále popsán způsob uzavřeného stravování a legislativa, kterou se dané stravování musí řídit, problematika spotřebního koše a jeho komodit.
Praktická část je zaměřená na plnění spotřebního koše a doporučené pestrosti ve dvou obdobích - listopad 2013 a květen 2014. Hledají a diskutují se sezónní rozdíly.
Anotace v angličtině
This Bachelor´s thesis is about issues of adolescents feeding, their energetic and nutritional requirements, eating behaviour and food preferences. The theoretical part contains topics such as school food service and its legislation, issues of school consumption basket and its commodities.
The practical part is aimed at fulfilling the requirements of the school consumption basket and recommended food variety in two seasons represented by November 2013 and May 2014. Seasonal differences are discussed there.
Klíčová slova
školní stravování, dospívající, spotřební koš, doporučená pestrost stravy, energetické a nutriční požadavky, doplňkové stravování, dietní stravování
Klíčová slova v angličtině
school food service, adolescents, school consumption basket, recommended food variety, energetic and nutritional requirements, complementary food, dietary special diets
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Energetické a nutriční požadavky dětí staršího školního věku
Vývoj jídelního chování a preference chutí
Stravování dětí v uzavřeném systému škol, legislativa, spotřební koš
Komodity spotřebního koše
II. Praktická část
Vyhodnocení spotřebního koše pro dvě období u základních škol Vsetína a okolí
Srovnání dvou období z hlediska plnění jednotlivých potravinových komodit
Diskuze výsledků a formulace závěrů
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Energetické a nutriční požadavky dětí staršího školního věku
Vývoj jídelního chování a preference chutí
Stravování dětí v uzavřeném systému škol, legislativa, spotřební koš
Komodity spotřebního koše
II. Praktická část
Vyhodnocení spotřebního koše pro dvě období u základních škol Vsetína a okolí
Srovnání dvou období z hlediska plnění jednotlivých potravinových komodit
Diskuze výsledků a formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, Slávka, PAŘÍZKOVÁ, Jana, MALICHOVÁ, Eva. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: Teorie, výzkum, praxe. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7.
NEVORAL, Jiří a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ, Jana. Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha, 2002, 219 s. ISBN 80-7080-468-8.
NOVÁK, Václav, BUŇKA, František. Základy ekonomiky výživy. 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005, 119 s. ISBN 80-7318-262-9.
WEBB, Geoffrey P. Nutrition: Maintainning and Improving Health. 4. vyd. Londýn: Hodder Arnold, 2012, 609 s. ISBN 978-14-441-4246-4
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, Slávka, PAŘÍZKOVÁ, Jana, MALICHOVÁ, Eva. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: Teorie, výzkum, praxe. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7.
NEVORAL, Jiří a kol. Výživa v dětském věku. 1. vyd. Praha: H&H, 2003. 434 s. ISBN 80-86-022-93-5.
PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ, Jana. Základy výživy a výživová politika. 1. vyd. Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha, 2002, 219 s. ISBN 80-7080-468-8.
NOVÁK, Václav, BUŇKA, František. Základy ekonomiky výživy. 1. vyd. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2005, 119 s. ISBN 80-7318-262-9.
WEBB, Geoffrey P. Nutrition: Maintainning and Improving Health. 4. vyd. Londýn: Hodder Arnold, 2012, 609 s. ISBN 978-14-441-4246-4
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla veškeré kladené otázky, reagovala pohotově a správně. Dokáže výstižně uplatnit nabyté znalosti.