V bakalářské práci jsou popsány jak známé, tak i neznámé druhy léčivých rostlin vykazující antimikrobiální a jiné zdravotní účinky. Ke každé rostlině je uvedena stručná charakteristika s popisem účinných látek, zdravotní účinky a možnosti uplatnění jednotlivých rostlin při zdravotních obtížích. Charakterizovány jsou i jednotlivé skupiny účinných látek rostlin a formy využití těchto drog.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the well-known and unknown species of medicinal plants with antimicrobial and health effects. All selected medicinal plants are characterized, and active substances of each plant, its health benefits and possibilities of medicinal plant usage for different health problems are described. The particular active substances of medicinal plants and forms of the drug utilization are also characterized.
Klíčová slova
Léčivé rostliny, droga, antimikrobiální účinky, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
medicinal plants, drug, antimicrobial effect, health benefits
Rozsah průvodní práce
57 s. (92 286 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci jsou popsány jak známé, tak i neznámé druhy léčivých rostlin vykazující antimikrobiální a jiné zdravotní účinky. Ke každé rostlině je uvedena stručná charakteristika s popisem účinných látek, zdravotní účinky a možnosti uplatnění jednotlivých rostlin při zdravotních obtížích. Charakterizovány jsou i jednotlivé skupiny účinných látek rostlin a formy využití těchto drog.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the well-known and unknown species of medicinal plants with antimicrobial and health effects. All selected medicinal plants are characterized, and active substances of each plant, its health benefits and possibilities of medicinal plant usage for different health problems are described. The particular active substances of medicinal plants and forms of the drug utilization are also characterized.
Klíčová slova
Léčivé rostliny, droga, antimikrobiální účinky, zdravotní účinky
Klíčová slova v angličtině
medicinal plants, drug, antimicrobial effect, health benefits
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
{Charakteristika léčivých rostlin vykazujících antimikrobiální účinky, jejich popis
{Popis léčivých rostlin s různými zdravotními účinky, jejich charakteristika
{Možnosti využití léčivých rostlin v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
{Charakteristika léčivých rostlin vykazujících antimikrobiální účinky, jejich popis
{Popis léčivých rostlin s různými zdravotními účinky, jejich charakteristika
{Možnosti využití léčivých rostlin v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9
JANČA,Jan and Josef A.ZEINTRICH. Herbář léčivých rostlin.Praha: Eminent,1994. ISBN 80-85876-02-7
CRAKER, Lyle E. Communicating About Herbs, Spices, and Medicinal Plants. Journal of Herbs, Spices. 1996, 3(2), 1-2.
HAYASHI, M. A., F. C. BIZERRA and P. I. D. SILVA. Antimicrobial compounds from natural sources.Frontiers in Microbiology. 2013,4(1), 270-273.
TAJKARIMI, M. M., S . A. IBRAHIM and D.O. CLIVER. Antimicrobial herb and spice compounds in food. 2010, 21(9), 1199-1218.
Seznam doporučené literatury
VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9
JANČA,Jan and Josef A.ZEINTRICH. Herbář léčivých rostlin.Praha: Eminent,1994. ISBN 80-85876-02-7
CRAKER, Lyle E. Communicating About Herbs, Spices, and Medicinal Plants. Journal of Herbs, Spices. 1996, 3(2), 1-2.
HAYASHI, M. A., F. C. BIZERRA and P. I. D. SILVA. Antimicrobial compounds from natural sources.Frontiers in Microbiology. 2013,4(1), 270-273.
TAJKARIMI, M. M., S . A. IBRAHIM and D.O. CLIVER. Antimicrobial herb and spice compounds in food. 2010, 21(9), 1199-1218.