V teoretické části diplomové práce jsou popsány biochemické a výživové ukazatele makrobiogenních prvků vápníku a fosforu vyskytujících se v mléce a mléčných výrobcích. Práce je zaměřena na jednotlivé složky mléka a mléčných výrobků, které plní v lidské výživě nepostradatelnou roli, včetně spotřeby těchto výrobků v České republice. Z analytického hlediska práce obsahuje využívané laboratorní metody sloužící pro stano-vení vápníku a fosforu v mléce a mléčných výrobcích.
Praktická část diplomové práce je věnovaná analytickému stanovení vápníku a fosforu celkově u 33 vzorků z kategorie syrových mlék, konzumních mlék, ochucených mlék, kefí-rových mlék, jogurtů, jogurtových nápojích a sušených mléčných výrobcích.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the Thesis describes biochemical and nutritional indicators of macroelements of calcium and phosphorus contained in milk and milk products. The Thesis is focused on individual components of milk and milk products that have an indispensable role in human nutrition, including consumption of the products in the Czech Republic. From analytical perspective, the Thesis contains the laboratory methods used that serve for the determination of calcium and phosphorus in milk and milk products.
The practical part of the Thesis is devoted to analytical determination of calcium and phos-phorus in total in 33 samples from raw milks, drinking milks, flavoured milks, kefir milks, yogurts, yogurt milks, and dried milk products.
V teoretické části diplomové práce jsou popsány biochemické a výživové ukazatele makrobiogenních prvků vápníku a fosforu vyskytujících se v mléce a mléčných výrobcích. Práce je zaměřena na jednotlivé složky mléka a mléčných výrobků, které plní v lidské výživě nepostradatelnou roli, včetně spotřeby těchto výrobků v České republice. Z analytického hlediska práce obsahuje využívané laboratorní metody sloužící pro stano-vení vápníku a fosforu v mléce a mléčných výrobcích.
Praktická část diplomové práce je věnovaná analytickému stanovení vápníku a fosforu celkově u 33 vzorků z kategorie syrových mlék, konzumních mlék, ochucených mlék, kefí-rových mlék, jogurtů, jogurtových nápojích a sušených mléčných výrobcích.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the Thesis describes biochemical and nutritional indicators of macroelements of calcium and phosphorus contained in milk and milk products. The Thesis is focused on individual components of milk and milk products that have an indispensable role in human nutrition, including consumption of the products in the Czech Republic. From analytical perspective, the Thesis contains the laboratory methods used that serve for the determination of calcium and phosphorus in milk and milk products.
The practical part of the Thesis is devoted to analytical determination of calcium and phos-phorus in total in 33 samples from raw milks, drinking milks, flavoured milks, kefir milks, yogurts, yogurt milks, and dried milk products.
Charakteristika vápníku a fosforu - biochemické funkce, metabolismus, výskyt v potravinách, výživová doporučení, projevy deficitu či nadbytku a nevhodného poměru Ca/P.
Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě.
Metody stanovení vápníku a fosforu.
II. Praktická část
Stanovení vápníku chelatometrickou titrací a metodou atomové absorpční spektrometrie ve vybraných vzorcích mléka a mléčných výrobcích.
Stanovení fosforu metodou UV-VIS spektrometrie ve vybraných vzorcích mléka a mléčných výrobcích.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika vápníku a fosforu - biochemické funkce, metabolismus, výskyt v potravinách, výživová doporučení, projevy deficitu či nadbytku a nevhodného poměru Ca/P.
Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě.
Metody stanovení vápníku a fosforu.
II. Praktická část
Stanovení vápníku chelatometrickou titrací a metodou atomové absorpční spektrometrie ve vybraných vzorcích mléka a mléčných výrobcích.
Stanovení fosforu metodou UV-VIS spektrometrie ve vybraných vzorcích mléka a mléčných výrobcích.
Diskuze výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin I. 3.vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
[2] KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007. ISBN 978-80-7375-036.
[3] JANŠTOVÁ, B., L. VORLOVÁ, P. NAVRÁTILOVÁ a M. KRÁLOVÁ. Technologie mléka a mléčných výrobků. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012. ISBN 978-80-7305-637-7.
[4] DRBOHLAV, Jan a Marie VODIČKOVÁ. Tabulky látkového složení mléka a mléčných výrobků. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002. ISBN 80-7271-005-2.
[5] PÁNEK, J., J. POKORNÝ a J. DOSTÁLOVÁ. Základy výživy a výživová politika. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2007. ISBN 978-80-7080-468-8.
[6]GRIFFITHS, Mansel. Improving the safety and quality of milk. Boca Raton: CRC Press, 2010. ISBN 978-1-4398-0218-21.
[7]CASHMAN, Kevin. Milk minerals (including trace elements) and bone health. International Dairy Journal. 2006,roč.16, č.11,s. 1389-1398.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin I. 3.vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
[2] KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007. ISBN 978-80-7375-036.
[3] JANŠTOVÁ, B., L. VORLOVÁ, P. NAVRÁTILOVÁ a M. KRÁLOVÁ. Technologie mléka a mléčných výrobků. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012. ISBN 978-80-7305-637-7.
[4] DRBOHLAV, Jan a Marie VODIČKOVÁ. Tabulky látkového složení mléka a mléčných výrobků. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2002. ISBN 80-7271-005-2.
[5] PÁNEK, J., J. POKORNÝ a J. DOSTÁLOVÁ. Základy výživy a výživová politika. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2007. ISBN 978-80-7080-468-8.
[6]GRIFFITHS, Mansel. Improving the safety and quality of milk. Boca Raton: CRC Press, 2010. ISBN 978-1-4398-0218-21.
[7]CASHMAN, Kevin. Milk minerals (including trace elements) and bone health. International Dairy Journal. 2006,roč.16, č.11,s. 1389-1398.