Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto protektivní kultury nejvíce ovlivňovaly růst bakterií Enterococcus faecium a Enterococcus sp. Teoretická část této práce se zabývá bakteriociny, což jsou látky vykazující antimikrobiální účinky. Dále byly popsány protektivní kultury, rod Enterococcus a biogenní aminy produkované tímto rodem.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to investigate inhibitory effect of protective cultures on decarboxylase-positive enterococci. Hight concentration of biogenic amines in food can affect consumer's health. The highest inhibitory effect has observed in Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis and some strains of Lactococcus lactis ssp. lactis. These protective cultures mostly inhibited Enterococcus faecium and Enterococcus sp. Bacteriocins, protective cultures, genus Enterococcus and biogenic amines are described in theoretical part.
Klíčová slova
bakteriociny, biogenní aminy, rod Enterococcus, protektivní kultury
Klíčová slova v angličtině
bacteriocin, biogenic amines, genus Enterococcus, protective cultures
Rozsah průvodní práce
61 s
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto protektivní kultury nejvíce ovlivňovaly růst bakterií Enterococcus faecium a Enterococcus sp. Teoretická část této práce se zabývá bakteriociny, což jsou látky vykazující antimikrobiální účinky. Dále byly popsány protektivní kultury, rod Enterococcus a biogenní aminy produkované tímto rodem.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to investigate inhibitory effect of protective cultures on decarboxylase-positive enterococci. Hight concentration of biogenic amines in food can affect consumer's health. The highest inhibitory effect has observed in Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis and some strains of Lactococcus lactis ssp. lactis. These protective cultures mostly inhibited Enterococcus faecium and Enterococcus sp. Bacteriocins, protective cultures, genus Enterococcus and biogenic amines are described in theoretical part.
Klíčová slova
bakteriociny, biogenní aminy, rod Enterococcus, protektivní kultury
Klíčová slova v angličtině
bacteriocin, biogenic amines, genus Enterococcus, protective cultures
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Inhibiční látky produkované mikroorganismy využívané v potravinářství.
Protektivní kultury.
Charakteristika rodu Enterococcus.
Produkce biogenních aminů enterokoky.
II. Praktická část
Monitoring citlivosti dekarboxyláza pozitivních enterokoků vůči protektivním kulturám.
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Inhibiční látky produkované mikroorganismy využívané v potravinářství.
Protektivní kultury.
Charakteristika rodu Enterococcus.
Produkce biogenních aminů enterokoky.
II. Praktická část
Monitoring citlivosti dekarboxyláza pozitivních enterokoků vůči protektivním kulturám.
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Seznam doporučené literatury
[1] JAY, James M, Martin J LOESSNER a David A GOLDNER. Modern food microbiology. New York: Springer, 2005, 790 s. ISBN 03-872-3180-3.
[2] ADAMS, Martin a M NOUT. Fermentation and food safety. Gaithersburg, Md.: Aspen Publishers, 2001, xi, 290 p. ISBN 08-342-1843-7.
[3] BHUNIA, Arun K. Foodborne microbial pathogens: mechanisms and pathogenesis. New York: Springer, c2008, xviii, 276 p. ISBN 03-877-4536-X.
[4] MODI, H.A. Microbial spoilage of foods: mechanisms and pathogenesis. Jaipur, India: Aavishkar Publishers, Distributors, 2009, xviii, 276 p. ISBN 978-817-9102-855.
Seznam doporučené literatury
[1] JAY, James M, Martin J LOESSNER a David A GOLDNER. Modern food microbiology. New York: Springer, 2005, 790 s. ISBN 03-872-3180-3.
[2] ADAMS, Martin a M NOUT. Fermentation and food safety. Gaithersburg, Md.: Aspen Publishers, 2001, xi, 290 p. ISBN 08-342-1843-7.
[3] BHUNIA, Arun K. Foodborne microbial pathogens: mechanisms and pathogenesis. New York: Springer, c2008, xviii, 276 p. ISBN 03-877-4536-X.
[4] MODI, H.A. Microbial spoilage of foods: mechanisms and pathogenesis. Jaipur, India: Aavishkar Publishers, Distributors, 2009, xviii, 276 p. ISBN 978-817-9102-855.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Na zadané i doplňující otázky odpověděla vyčerpávajícím způsobem. Prokázala, že dokáže logicky myslet a samostatně řešit problémy