Bakalářská práce se v teoretické části zabývá obecnou charakteristikou přírodních a syntetických barviv, jejich extrakcí z přírodních materiálů a výčtem vybraných analytických metod vhodných ke stanovení barviv. Praktická část je věnována extrakci barviv z čerstvého a mraženého špenátu, jejich separací technikou tenkovrstvé chromatografie a analýze pomocí hmotnostní spektrometrie s elektrosprejovou ionizací.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this bachelor thesis, general charakterization of both natural and synthetic dyes, methods of their extraction from the natural sources and description of analytical methods commonly used for their determination, is described. The practical part od this work describes the extraction of dyes from fresh and frozen spinach, separation of extracted dyes using thin-layer chromatography and the electrospray mass spectrometry analysis of both separated dyes and obtained extracts.
Klíčová slova
barvivo, extrakce, macerace, chromatografie na tenké vrstvě, hmotnostní spektrometrie, špenát
Klíčová slova v angličtině
dye, extraction, maceration, thin-layer chromatography, mass spectrometry, spinach
Rozsah průvodní práce
60 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá obecnou charakteristikou přírodních a syntetických barviv, jejich extrakcí z přírodních materiálů a výčtem vybraných analytických metod vhodných ke stanovení barviv. Praktická část je věnována extrakci barviv z čerstvého a mraženého špenátu, jejich separací technikou tenkovrstvé chromatografie a analýze pomocí hmotnostní spektrometrie s elektrosprejovou ionizací.
Anotace v angličtině
In the theoretical part of this bachelor thesis, general charakterization of both natural and synthetic dyes, methods of their extraction from the natural sources and description of analytical methods commonly used for their determination, is described. The practical part od this work describes the extraction of dyes from fresh and frozen spinach, separation of extracted dyes using thin-layer chromatography and the electrospray mass spectrometry analysis of both separated dyes and obtained extracts.
Klíčová slova
barvivo, extrakce, macerace, chromatografie na tenké vrstvě, hmotnostní spektrometrie, špenát
Klíčová slova v angličtině
dye, extraction, maceration, thin-layer chromatography, mass spectrometry, spinach
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
\begin {arab}
{Přírodní barviva.
{Syntetická barviva.
{Možnosti extrakce barviv.
{Analytické stanovení barviv.
\end {arab}
II. Praktická část
\begin {arab}
{Provést extrakci barviv z vybraných potravinářských výrobků.
{Pomocí metody TLC-ESI-MS analyzovat získané extrakty.
{Získané výsledky vyhodnotit a interpretovat.
\end {arab}
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
\begin {arab}
{Přírodní barviva.
{Syntetická barviva.
{Možnosti extrakce barviv.
{Analytické stanovení barviv.
\end {arab}
II. Praktická část
\begin {arab}
{Provést extrakci barviv z vybraných potravinářských výrobků.
{Pomocí metody TLC-ESI-MS analyzovat získané extrakty.
{Získané výsledky vyhodnotit a interpretovat.
\end {arab}
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1. 2. vyd. OSSIS: Tábor, 2002. 344 s. ISBN 80-86659-00-3.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. 2. vyd. OSSIS: Tábor, 2002. 320 s. ISBN 80-86659-01-1.
[3] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. 2. vyd. OSSIS: Tábor, 2002. 368 s. ISBN 80-86659-02-X.
[4] VORLOVÁ, L. Chemie potravin návody k praktickým cvičením. ES VFU Brno: Brno, 2001. 84 s. ISBN 80-7305-411-6.
[5] ŠLAMPOVÁ, A., SMĚLÁ, D., VONDRÁČKOVÁ, A., JANČAŘOVÁ, I., KUBÁŇ, V., Stanovení syntetických barviv v potravinách separačními metodami. Chemické listy. 2001, roč 95, č. 3, s. 163-168.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 1. 2. vyd. OSSIS: Tábor, 2002. 344 s. ISBN 80-86659-00-3.
[2] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 2. 2. vyd. OSSIS: Tábor, 2002. 320 s. ISBN 80-86659-01-1.
[3] VELÍŠEK, J. Chemie potravin 3. 2. vyd. OSSIS: Tábor, 2002. 368 s. ISBN 80-86659-02-X.
[4] VORLOVÁ, L. Chemie potravin návody k praktickým cvičením. ES VFU Brno: Brno, 2001. 84 s. ISBN 80-7305-411-6.
[5] ŠLAMPOVÁ, A., SMĚLÁ, D., VONDRÁČKOVÁ, A., JANČAŘOVÁ, I., KUBÁŇ, V., Stanovení syntetických barviv v potravinách separačními metodami. Chemické listy. 2001, roč 95, č. 3, s. 163-168.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Diskuze:
prof. Kráčmar: Byl zakoupený špenát čerstvý nebo mražený? Odkud pocházel?
doc. Buňka: Která metoda je více věrohodná pro identifikaci barviv? Jaké další využití použitých metod navrhujete?
doc. Koutný: Jaký byl přechod mezi HPLC a spektrofotometrickými metodami? Jak se dá ovlyvnit změna barviv v potravinách?