Cílem této bakalářské práce bylo monitorování citlivosti dekarboxyláza pozitivních stafylokoků vůči protektivním kulturám produkujícím bakteriociny. Teoretická část se zabývá popisem bakterií mléčného kvašení a jejich produkcí inhibičních látek - bakteriocinů, dále charakteristikou stafylokoků a biogenních aminů. V experimentální části byla zkoumána citlivost 28 kmenů rodu Staphylococcus izolovaných z potravin k nisinu a dalším bakteriocinům produkovaným celkem 22 kmeny bakterií mléčného kvašení pomocí jamkové difúzní metody. Bylo zjištěno, že dekarboxyláza pozitivní stafylokoky jsou většinou rezistentní vůči testovaným produkčním kmenům bakterií mléčného kvašení, pouze některé kmeny vykazovaly malou citlivost na nisin.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is determination of activity bacteriocin-producing lactic acid bacteria against decarboxylase-positive staphylococci. The theoretical part deals with characterization of bacteriocins produced by lactic acid bacteria, staphylococci and biogenic amines. In the experimental part it was tested the susceptibility of 28 staphylococcal strains, isolated from foodstuffs, to nisin and other bacteriocins produced by 22 strains
of lactic acid bacteria. Bacteriocin activity was measured by the agar well diffusion assay. Decarboxylase-positive staphylococci are mostly resistant to tested bacteriocin-producing lactic acid bacteria, only some strains are sensitive to nisin.
Klíčová slova
bakteriociny, bakterie mléčného kvašení, Staphylococcus, biogenní aminy, jamková difúzní metoda
Klíčová slova v angličtině
bacteriocin, lactic acid bacteria, Staphylococcus, biogenic amines, agar well diffusion assay
Rozsah průvodní práce
59 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této bakalářské práce bylo monitorování citlivosti dekarboxyláza pozitivních stafylokoků vůči protektivním kulturám produkujícím bakteriociny. Teoretická část se zabývá popisem bakterií mléčného kvašení a jejich produkcí inhibičních látek - bakteriocinů, dále charakteristikou stafylokoků a biogenních aminů. V experimentální části byla zkoumána citlivost 28 kmenů rodu Staphylococcus izolovaných z potravin k nisinu a dalším bakteriocinům produkovaným celkem 22 kmeny bakterií mléčného kvašení pomocí jamkové difúzní metody. Bylo zjištěno, že dekarboxyláza pozitivní stafylokoky jsou většinou rezistentní vůči testovaným produkčním kmenům bakterií mléčného kvašení, pouze některé kmeny vykazovaly malou citlivost na nisin.
Anotace v angličtině
The aim of this bachelor thesis is determination of activity bacteriocin-producing lactic acid bacteria against decarboxylase-positive staphylococci. The theoretical part deals with characterization of bacteriocins produced by lactic acid bacteria, staphylococci and biogenic amines. In the experimental part it was tested the susceptibility of 28 staphylococcal strains, isolated from foodstuffs, to nisin and other bacteriocins produced by 22 strains
of lactic acid bacteria. Bacteriocin activity was measured by the agar well diffusion assay. Decarboxylase-positive staphylococci are mostly resistant to tested bacteriocin-producing lactic acid bacteria, only some strains are sensitive to nisin.
Klíčová slova
bakteriociny, bakterie mléčného kvašení, Staphylococcus, biogenní aminy, jamková difúzní metoda
Klíčová slova v angličtině
bacteriocin, lactic acid bacteria, Staphylococcus, biogenic amines, agar well diffusion assay
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Inhibiční látky produkované mikroorganizmy.
Protektivní kultury.
Charakteristika rodu Staphylococcus.
Produkce biogenních aminů bakteriemi Staphylococcus.
II. Praktická část
Monitoring citlivosti dekarboxyláza pozitivních bakterií rodu Staphylococcus vůči protektivním kulturám.
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Inhibiční látky produkované mikroorganizmy.
Protektivní kultury.
Charakteristika rodu Staphylococcus.
Produkce biogenních aminů bakteriemi Staphylococcus.
II. Praktická část
Monitoring citlivosti dekarboxyláza pozitivních bakterií rodu Staphylococcus vůči protektivním kulturám.
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] CLEVELAND, J., MONTVILLE, T. J., NES, I. F., CHIKINDAS M. L. Bacteriocins: safe, natural antimicrobials for food preservation. International Journal of Food Microbiology. 2001, 71, 1-20.
[2] RODRÍGUEZ, J. M., MARTÍNEZ, M. I., HORN, N., DODD, H. M. Heterologous production of bacteriocins by lactic acid bakteria. International Journal of Food Microbiology. 2003, 80, 101-116.
[3] EVEN, S., LEROY, S., CHARLIER, C., ZAKOUR, N. B., CHACORNAC, J. P., LEBERT, I., JAMET, E., DESMONTS, M. H., COTON, E., POCHET, S., DONNIO, P. Y., GAUTIER, M., TALON, R., LOIR, Y. L. Low occurrence of safety hazards in coagulase negative staphylococci isolated from fermented foodstuffs. International Journal of Food Microbiology. 2010, 139, 87-95.
[4] RYAN, K. J., RAY, C. G., SHERRIS, J. C. Sherris medical microbiology: an introduction to infectious diseases (4th edition). New York: McGraw-Hill, 2004, 979 p. ISBN 08-385-8529-9.
Seznam doporučené literatury
[1] CLEVELAND, J., MONTVILLE, T. J., NES, I. F., CHIKINDAS M. L. Bacteriocins: safe, natural antimicrobials for food preservation. International Journal of Food Microbiology. 2001, 71, 1-20.
[2] RODRÍGUEZ, J. M., MARTÍNEZ, M. I., HORN, N., DODD, H. M. Heterologous production of bacteriocins by lactic acid bakteria. International Journal of Food Microbiology. 2003, 80, 101-116.
[3] EVEN, S., LEROY, S., CHARLIER, C., ZAKOUR, N. B., CHACORNAC, J. P., LEBERT, I., JAMET, E., DESMONTS, M. H., COTON, E., POCHET, S., DONNIO, P. Y., GAUTIER, M., TALON, R., LOIR, Y. L. Low occurrence of safety hazards in coagulase negative staphylococci isolated from fermented foodstuffs. International Journal of Food Microbiology. 2010, 139, 87-95.
[4] RYAN, K. J., RAY, C. G., SHERRIS, J. C. Sherris medical microbiology: an introduction to infectious diseases (4th edition). New York: McGraw-Hill, 2004, 979 p. ISBN 08-385-8529-9.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Otázky: Existují studie, které vaše téma pozuzují v reálných systémech potravin, nebo byly studovány pouze modelové vzorky? Máte představu o ekonomické únosnosti použití nisinu v praxi? Je v průmyslu pozužíván?