Bakalářská práce se zabývá výskytem mikroorganismů v průběhu výroby vína. Teoretická část je zaměřena především na mikroflóru bobulí hroznu, moštu a vína. Dále je popsána stavba hroznu, bobule a výroba vína. V praktické části jsou popsány metody, které byly použity při mikrobiologickém rozboru bobulí hroznu, moštu a vína. Získané výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals the occurrence of micro-organisms during the wine production. The theoretical part is mainly focused on the microflora of berries grape, grapes juice and wine. Further described is structure of grapes and berries and wine production. In the practical part is described the methods that were used in microbiological analysis of grape berries, grapes juice and wine. The obtained results were processed into tables and graphs.
Bakalářská práce se zabývá výskytem mikroorganismů v průběhu výroby vína. Teoretická část je zaměřena především na mikroflóru bobulí hroznu, moštu a vína. Dále je popsána stavba hroznu, bobule a výroba vína. V praktické části jsou popsány metody, které byly použity při mikrobiologickém rozboru bobulí hroznu, moštu a vína. Získané výsledky byly zpracovány do tabulek a grafů.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals the occurrence of micro-organisms during the wine production. The theoretical part is mainly focused on the microflora of berries grape, grapes juice and wine. Further described is structure of grapes and berries and wine production. In the practical part is described the methods that were used in microbiological analysis of grape berries, grapes juice and wine. The obtained results were processed into tables and graphs.
Zpracujte rešerši na dané téma s využitím všech dostupných zdrojů.
Stručně zpracujte technologii výroby vína.
Popište mikroflóru vyskytující se na hroznech, v moštu a ve víně.
Zaměřte se na mikroflóru vína.
II. Praktická část
Proveďte mikrobiologický rozbor vín v různých fázích výroby.
Výsledky vhodně vyhodnoťte.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Zpracujte rešerši na dané téma s využitím všech dostupných zdrojů.
Stručně zpracujte technologii výroby vína.
Popište mikroflóru vyskytující se na hroznech, v moštu a ve víně.
Zaměřte se na mikroflóru vína.
II. Praktická část
Proveďte mikrobiologický rozbor vín v různých fázích výroby.
Výsledky vhodně vyhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
[1] RIBÉREAU-GAYON, P. -- BRANCO, J M. Handbook of enology. : The microbiology of wine and vinifications. volume 1. Chichester, West Sussex, England. 2006. ISBN 97804700103651, 97804700103411. URL: http://dx.doi.org/10.1002/0470010363.
[2] STEIDL, Robert a RENNER, Wolfgang. Moderní příprava červeného vína. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní salon vín, 2003. 72 s. ISBN 80-903201-2-0.
[3] STEIDL, R. -- RENNER, W. Problémy kvašení vín. 1. vyd. Valtice: Národní salon vín, 2004. 74 s. ISBN 80-903201-3-9.
[4] EDER, R. a kol. Vady vína. 1. vyd. Valtice: Národní vinařské centrum, 2006. 263 s. ISBN 80-903201-6-3.
[5] DELFINI, C. -- FORMICA, J V. Wine microbiology : science and technology. New York: Marcel Dekker, 2001. 490 s. ISBN 0-8247-0590-4.
[6] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 2., aktualiz. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010. 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2.
[7] STEIDL, Robert. Po cestách ke špičkovému vínu. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010. 64 s. ISBN 978-80-903201-8-5.
[8] PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2010. 120 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-247-3487-3.
Seznam doporučené literatury
[1] RIBÉREAU-GAYON, P. -- BRANCO, J M. Handbook of enology. : The microbiology of wine and vinifications. volume 1. Chichester, West Sussex, England. 2006. ISBN 97804700103651, 97804700103411. URL: http://dx.doi.org/10.1002/0470010363.
[2] STEIDL, Robert a RENNER, Wolfgang. Moderní příprava červeného vína. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní salon vín, 2003. 72 s. ISBN 80-903201-2-0.
[3] STEIDL, R. -- RENNER, W. Problémy kvašení vín. 1. vyd. Valtice: Národní salon vín, 2004. 74 s. ISBN 80-903201-3-9.
[4] EDER, R. a kol. Vady vína. 1. vyd. Valtice: Národní vinařské centrum, 2006. 263 s. ISBN 80-903201-6-3.
[5] DELFINI, C. -- FORMICA, J V. Wine microbiology : science and technology. New York: Marcel Dekker, 2001. 490 s. ISBN 0-8247-0590-4.
[6] STEIDL, Robert. Sklepní hospodářství. V českém jazyce vyd. 2., aktualiz. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010. 309 s. ISBN 978-80-903201-9-2.
[7] STEIDL, Robert. Po cestách ke špičkovému vínu. V českém jazyce vyd. 1. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010. 64 s. ISBN 978-80-903201-8-5.
[8] PAVLOUŠEK, Pavel. Výroba vína u malovinařů. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2010. 120 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-247-3487-3.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravil v průběhu obhajoby.
Otázky:
prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.: Je rozdíl mezi pojmem octové bakterie a bakterie octového kvašení?
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Proč bylo víno doslazováno? A byla všechna vína doslazována? Rozlišujete nebo rozlišuje se z hlediska doslazování vína standardní, přívlastková, pozdní sběr?