Cílem diplomové práce bylo optimalizovat okamžité dávky potravin navržené v práci Loukotové (2008) vzhledem k aktuálnímu sortimentu obchodních řetězců u vybraných skupin civilního obyvatelstva. Byly sestaveny jídelní lístky s inovovanou potravinovou skladbou, na základě průzkumu provedeného ve vybraných obchodních řetězcích. Tyto jídelní lístky byly nutričně vyhodnoceny pomocí program Výživa. Z výsledků pak vyplývá, že se podařilo zoptimalizovat navržení jídelní lístky podle stanovených stravních dávek v rozmezí ? 10 %, a zároveň byla provedena jejich cenová kalkulace pro porovnání s původní prací.
Anotace v angličtině
The aim of the work was to optimize the doses of foods suggested by Loukotová (2008) according to current offer in chosen retail chains. There were suggested the menus for select group of civilians with new composition of food and analysed by program Výživa. Its results showed that the menus were optimized according to defined nutritive standards in range ? 10 %. In the end there was performed price calculation of the menus for comparison with the earlier work.
Klíčová slova
krizová situace, nutriční faktory v krátkém období, civilní obyvatelstvo, obchodní řetězce, potraviny
Klíčová slova v angličtině
crisis, nutrients in the short period, civilians, retail outlet chains, foodstuffs
Rozsah průvodní práce
72 s. (138 890 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce bylo optimalizovat okamžité dávky potravin navržené v práci Loukotové (2008) vzhledem k aktuálnímu sortimentu obchodních řetězců u vybraných skupin civilního obyvatelstva. Byly sestaveny jídelní lístky s inovovanou potravinovou skladbou, na základě průzkumu provedeného ve vybraných obchodních řetězcích. Tyto jídelní lístky byly nutričně vyhodnoceny pomocí program Výživa. Z výsledků pak vyplývá, že se podařilo zoptimalizovat navržení jídelní lístky podle stanovených stravních dávek v rozmezí ? 10 %, a zároveň byla provedena jejich cenová kalkulace pro porovnání s původní prací.
Anotace v angličtině
The aim of the work was to optimize the doses of foods suggested by Loukotová (2008) according to current offer in chosen retail chains. There were suggested the menus for select group of civilians with new composition of food and analysed by program Výživa. Its results showed that the menus were optimized according to defined nutritive standards in range ? 10 %. In the end there was performed price calculation of the menus for comparison with the earlier work.
Klíčová slova
krizová situace, nutriční faktory v krátkém období, civilní obyvatelstvo, obchodní řetězce, potraviny
Klíčová slova v angličtině
crisis, nutrients in the short period, civilians, retail outlet chains, foodstuffs
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika krizových situací.
Výživa obyvatelstva v krizových stavech.
Využití velkoplošných prodejen pro zabezpečení výživy v krizových stavech.
II. Praktická část
Metodika sestavení a hodnocení dávek potravin.
Nutriční a ekonomické vyhodnocení dávek potravin.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika krizových situací.
Výživa obyvatelstva v krizových stavech.
Využití velkoplošných prodejen pro zabezpečení výživy v krizových stavech.
II. Praktická část
Metodika sestavení a hodnocení dávek potravin.
Nutriční a ekonomické vyhodnocení dávek potravin.
Diskuse získaných výsledků a formulace závěrů práce.
Seznam doporučené literatury
[1] Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). In: Sbírka zákonů. 28. 6. 2000. ISSN 1211 1244. Dostupný také z: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=3461.
[2] VILÁŠEK, J., FUS, J. Krizové řízení v ČR na počátku 21. století. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 264 s. ISBN 978-80-246-2170-8.
[3] KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 978-80-244-3280-9.
[4] ZEMPLENI, J. Handbook of vitamins. 5th ed. Boca Raton: CRC Press, 2014, 593 s. ISBN 978-1-4665-1556-7.
[5] TIMMER, C. P. Preventing Food Crises Using a Food Policy Approach. Journal of Nutrition. 2009. 140. s. 224-228. DOI: 10.3945/jn.109.110379.
Seznam doporučené literatury
[1] Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon). In: Sbírka zákonů. 28. 6. 2000. ISSN 1211 1244. Dostupný také z: http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=3461.
[2] VILÁŠEK, J., FUS, J. Krizové řízení v ČR na počátku 21. století. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 264 s. ISBN 978-80-246-2170-8.
[3] KLIMEŠOVÁ, I., STELZER, J. Fyziologie výživy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, 177 s. ISBN 978-80-244-3280-9.
[4] ZEMPLENI, J. Handbook of vitamins. 5th ed. Boca Raton: CRC Press, 2014, 593 s. ISBN 978-1-4665-1556-7.
[5] TIMMER, C. P. Preventing Food Crises Using a Food Policy Approach. Journal of Nutrition. 2009. 140. s. 224-228. DOI: 10.3945/jn.109.110379.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala pohotově, věcně a správně.
Doplňující otázky: prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. se zeptal: Kolik je doporučené dávkování bílkovin na kilogram hmotnosti? doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. se zeptal: Vysvětlete tabulku, kde máte uvedeny hodnoty s ohřevem a bez ohřevu.