Cílem diplomové práce byla charakteristika vybraných odrůd tichých vín. V teoretické části se práce zabývá chemickým složením a technologií výroby vína, dále stručným popisem vybraných odrůd tichých vín, vinohradnických oblastí Slovenska a taktéž možnostmi stanovení analytických parametrů vína. K vypracování této práce bylo použito 10 vzorků 9 odrůd vín, pocházejících z Malokarpatské a Jihoslovenské vinohradnické oblasti Slovenska. Analýza vín Dornfelder, Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe, Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Sauvignon zahrnovala stanovení antokyaninů a polyfenolů spektrofotometricky a pomocí HPLC, stanovení titrovatelných kyselin, hustoty pyknometricky a stanovení trichromatické charakteristiky a barviv v odrůdách červených vín.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma work was focused on characterization of selected varieties of still wines. In the theoretical part, thesis deals with description of the chemical composition and wine production technology. Further, there is discussed a brief description of selected varieties of still wines present in the market, there are defined geographical regions of Slovakia with respect to the wine production, and possibilities of determination of the analytical parameters of wine. For the elaboration of this thesis there was used 10 samples of 9 varieties of wines originating from Malokarpatská "Lesser Carpathian" and Južnoslovenská "Southern Slovak" wine regions of Slovak Republic. Analysis was performed on Dornfelder, Frankovka modrá, Svätovarinecké, Zweigeltrebe, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský and Sauvignon wine varieties. It was focused mainly on determination of anthocyanins and polyphenols by means of spectrophotometry and by HPLC techniques, determination of titration acidity, wine density, chromatic characteristics and dyes present in studied red wines.
wine, analysis of wine, polyphenols, anthocyanidins, spectrometry, HPLC
Rozsah průvodní práce
90 s. (130 182 znaků).
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem diplomové práce byla charakteristika vybraných odrůd tichých vín. V teoretické části se práce zabývá chemickým složením a technologií výroby vína, dále stručným popisem vybraných odrůd tichých vín, vinohradnických oblastí Slovenska a taktéž možnostmi stanovení analytických parametrů vína. K vypracování této práce bylo použito 10 vzorků 9 odrůd vín, pocházejících z Malokarpatské a Jihoslovenské vinohradnické oblasti Slovenska. Analýza vín Dornfelder, Frankovka modrá, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe, Müller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Sauvignon zahrnovala stanovení antokyaninů a polyfenolů spektrofotometricky a pomocí HPLC, stanovení titrovatelných kyselin, hustoty pyknometricky a stanovení trichromatické charakteristiky a barviv v odrůdách červených vín.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma work was focused on characterization of selected varieties of still wines. In the theoretical part, thesis deals with description of the chemical composition and wine production technology. Further, there is discussed a brief description of selected varieties of still wines present in the market, there are defined geographical regions of Slovakia with respect to the wine production, and possibilities of determination of the analytical parameters of wine. For the elaboration of this thesis there was used 10 samples of 9 varieties of wines originating from Malokarpatská "Lesser Carpathian" and Južnoslovenská "Southern Slovak" wine regions of Slovak Republic. Analysis was performed on Dornfelder, Frankovka modrá, Svätovarinecké, Zweigeltrebe, Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský and Sauvignon wine varieties. It was focused mainly on determination of anthocyanins and polyphenols by means of spectrophotometry and by HPLC techniques, determination of titration acidity, wine density, chromatic characteristics and dyes present in studied red wines.
wine, analysis of wine, polyphenols, anthocyanidins, spectrometry, HPLC
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Víno a jeho charakteristika.
Vliv klimatických podmínek a pěstování na chemické složení vína.
Výroba vína a hodnocení vína.
Popis vybraných metod analýzy vína.
II. Praktická část
Konkrétní charakteristika vybraných odrůd tichých vín.
Spektrofotometrické stanovení antokyaninů a polyfenolů ve víně.
Stanovení antokyaninů a polyfenolů ve víně pomocí HPLC.
Stanovení hustoty.
Stanovení titrovatelných kyselin.
Stanovení trichromatické charakteristiky a barviv v odrůdách červených vín.
Vyhodnocení výsledků stanovení.
Diskuze získaných výsledků a formulace závěru práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Víno a jeho charakteristika.
Vliv klimatických podmínek a pěstování na chemické složení vína.
Výroba vína a hodnocení vína.
Popis vybraných metod analýzy vína.
II. Praktická část
Konkrétní charakteristika vybraných odrůd tichých vín.
Spektrofotometrické stanovení antokyaninů a polyfenolů ve víně.
Stanovení antokyaninů a polyfenolů ve víně pomocí HPLC.
Stanovení hustoty.
Stanovení titrovatelných kyselin.
Stanovení trichromatické charakteristiky a barviv v odrůdách červených vín.
Vyhodnocení výsledků stanovení.
Diskuze získaných výsledků a formulace závěru práce.
Seznam doporučené literatury
[1] JACKSON, R. S. Wine science: principles and applications. 3rd ed. Amsterodam: Elsevier Academic Press, 2008, [18] s. barev. obr. příl. ISBN 978-0-12-373646-8.
[2] BALÍK, J. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech: Anthocyanin pigments in grapes and wines. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 108 s. ISBN 978-80-7375-412-9.
[3] JACKISCH, P. Modern Winemaking. Cornell University Press, 1985. ISBN: 9780801414558.
[4] STEIDL, R. Sklepní hospodářství. Vyd. 2. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010. ISBN 978-80-903201-9-2.
[5] International Methods of Analysis of Wines and Musts. International Organisation of Vine and Wine [online]. Paris: 2013. Dostupné z: http://www.oiv.int/oiv/info/enmethodesinternationalesvin.
Seznam doporučené literatury
[1] JACKSON, R. S. Wine science: principles and applications. 3rd ed. Amsterodam: Elsevier Academic Press, 2008, [18] s. barev. obr. příl. ISBN 978-0-12-373646-8.
[2] BALÍK, J. Anthokyaninová barviva v hroznech a vínech: Anthocyanin pigments in grapes and wines. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 108 s. ISBN 978-80-7375-412-9.
[3] JACKISCH, P. Modern Winemaking. Cornell University Press, 1985. ISBN: 9780801414558.
[4] STEIDL, R. Sklepní hospodářství. Vyd. 2. Valtice: Národní vinařské centrum, 2010. ISBN 978-80-903201-9-2.
[5] International Methods of Analysis of Wines and Musts. International Organisation of Vine and Wine [online]. Paris: 2013. Dostupné z: http://www.oiv.int/oiv/info/enmethodesinternationalesvin.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Doplňující otázky: doc. Ing. Pavel Valášek, CSc. se zeptal: Jak ovlivňuje síření barvu vína? Jaké typy aromatických látek máme u vína? doc. Ing. Helena Frančáková, CSc.se zeptala: Vzorky vína pocházely přímo od výrobků? Vyjmenujte druhy vín dle obsahu cukrů. Co ovlivňuje buket?