Tato práce se zabývá sledováním inhibičního působení protektivních kultur na mikroorga-nizmy schopné produkovat biogenní aminy (s pozitivní dekarboxylázovou aktivitou). Sle-dování těchto mechanizmů je se zaměřením na vybrané bakterie mléčného kvašení.
Teoretická část popisuje vybrané rody bakterií mléčného kvašení, jejich stručnou charakte-ristiku a metabolizmus laktózy. Dále jsou popsány přírodní a mikroorganizmy produkované inhibiční látky, požadavky a průmyslové využití protektivních kultur a nakonec charakteris-tika, producenti a biologické účinky biogenních aminů.
V praktické části této práce bylo zmapováno inhibiční působení protektivních mikroorga-nizmů na dekarboxyláza pozitivní bakterie metodou agar-well diffusion test. V další části experimentu byla sledována kinetika produkce biogenních aminů v podmínkách in vitro u kmene Lactobacillus plantarum za zvyšujícího se přídavku protektivní kultury Lactococcus lactis biovar. diacetylactis nebo jeho metabolitů v čase. Vzniklé biogenní aminy byly stano-veny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s pre-kolonovou derivatiza-cí danzylchloridem (DCI) a UV/VIS detekcí.
Anotace v angličtině
This work deals with monitoring the inhibitory effect of protective cultures for microorga-nisms with can produce of biogenic amines (with positive decarboxylase activity). Wat-ching these mechanisms is specialization on chosen lactic acid bacteria.
The theoretical part describes genera of lactic acid bacteria, their brief characterization and metabolism of lactose. The following describes the inhibitory substances produced by microorganisms and from nature, the requirements and industrial use of protective cultures and finally characteristic, producers and biological effects of biogenic amines.
In the practical part of this work was monitored inhibitory effect of protective microorga-nism to bacteria with decarboxylase activity using agar-well diffusion test. In the next part of the experiment was observed kinetics of production of biogenic amines in vitro on strain Lactobacillus plantarum with increasing addition in time of protective cultures Lactococcus lactis biovar. diacetylactis or their relevant metabolites (supernatants). The resulting bioge-nic amines were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) with pre-column derivatization of dansyl-chloride (DCI) and UV / VIS detection.
Tato práce se zabývá sledováním inhibičního působení protektivních kultur na mikroorga-nizmy schopné produkovat biogenní aminy (s pozitivní dekarboxylázovou aktivitou). Sle-dování těchto mechanizmů je se zaměřením na vybrané bakterie mléčného kvašení.
Teoretická část popisuje vybrané rody bakterií mléčného kvašení, jejich stručnou charakte-ristiku a metabolizmus laktózy. Dále jsou popsány přírodní a mikroorganizmy produkované inhibiční látky, požadavky a průmyslové využití protektivních kultur a nakonec charakteris-tika, producenti a biologické účinky biogenních aminů.
V praktické části této práce bylo zmapováno inhibiční působení protektivních mikroorga-nizmů na dekarboxyláza pozitivní bakterie metodou agar-well diffusion test. V další části experimentu byla sledována kinetika produkce biogenních aminů v podmínkách in vitro u kmene Lactobacillus plantarum za zvyšujícího se přídavku protektivní kultury Lactococcus lactis biovar. diacetylactis nebo jeho metabolitů v čase. Vzniklé biogenní aminy byly stano-veny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s pre-kolonovou derivatiza-cí danzylchloridem (DCI) a UV/VIS detekcí.
Anotace v angličtině
This work deals with monitoring the inhibitory effect of protective cultures for microorga-nisms with can produce of biogenic amines (with positive decarboxylase activity). Wat-ching these mechanisms is specialization on chosen lactic acid bacteria.
The theoretical part describes genera of lactic acid bacteria, their brief characterization and metabolism of lactose. The following describes the inhibitory substances produced by microorganisms and from nature, the requirements and industrial use of protective cultures and finally characteristic, producers and biological effects of biogenic amines.
In the practical part of this work was monitored inhibitory effect of protective microorga-nism to bacteria with decarboxylase activity using agar-well diffusion test. In the next part of the experiment was observed kinetics of production of biogenic amines in vitro on strain Lactobacillus plantarum with increasing addition in time of protective cultures Lactococcus lactis biovar. diacetylactis or their relevant metabolites (supernatants). The resulting bioge-nic amines were determined by high performance liquid chromatography (HPLC) with pre-column derivatization of dansyl-chloride (DCI) and UV / VIS detection.
Monitoring citlivosti dekarboxyláza pozitivních bakterií mléčného kvašení vůči protektivním kulturám
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika bakterií mléčného kvašení.
Inhibiční látky produkované v potravinářství.
Protektivní kultury.
Produkce biogenních aminů.
II. Praktická část
Monitoring citlivosti dekarboxyláza pozitivních bakterií mléčného kvašení vůči protektivním kulturám
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Seznam doporučené literatury
[1] LACROIX, Edited by Christophe. Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation. Oxford: Woodhead Publishing, 2011. ISBN 978-085-7090-522.
[2] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, c2004, 633 p. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 139. ISBN 08-247-5332-1.
[3] HALÁSZ, Anna, Ágnes BARÁTH, Livia SIMON-SARKADI a Wilhelm HOLZAPFEL. Biogenic amines and their production by microorganisms in food. Trends in Food Science. 1994, vol. 5, issue 2, s. 42-49. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/0924-2244(94)90070-1.
[4] MESSENS, Winy a Luc DE VUYST. Inhibitory substances produced by Lactobacilli isolated from sourdoughsa review. International Journal of Food Microbiology. 2002, vol. 72, 1-2, s. 31-43. DOI: 10.1016/S0168-1605(01)00611-0. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160501006110
[5] CAPLICE, E. Food fermentations: role of microorganisms in food production and preservation. International Journal of Food Microbiology. vol. 50, 1-2, s. 131-149. DOI: 10.1016/S0168-1605(99)00082-3.Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160599000823.
Seznam doporučené literatury
[1] LACROIX, Edited by Christophe. Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation. Oxford: Woodhead Publishing, 2011. ISBN 978-085-7090-522.
[2] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, c2004, 633 p. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 139. ISBN 08-247-5332-1.
[3] HALÁSZ, Anna, Ágnes BARÁTH, Livia SIMON-SARKADI a Wilhelm HOLZAPFEL. Biogenic amines and their production by microorganisms in food. Trends in Food Science. 1994, vol. 5, issue 2, s. 42-49. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/0924-2244(94)90070-1.
[4] MESSENS, Winy a Luc DE VUYST. Inhibitory substances produced by Lactobacilli isolated from sourdoughsa review. International Journal of Food Microbiology. 2002, vol. 72, 1-2, s. 31-43. DOI: 10.1016/S0168-1605(01)00611-0. Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160501006110
[5] CAPLICE, E. Food fermentations: role of microorganisms in food production and preservation. International Journal of Food Microbiology. vol. 50, 1-2, s. 131-149. DOI: 10.1016/S0168-1605(99)00082-3.Dostupné z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168160599000823.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Mléko definujeme jako sekret mléčných žláz savců,který slouží jako zdroj energie a k přenosu imunity z matky na mládě. Myslíte, že neslouží jako zdroj živin pro mládě?
U některých kultivačních médií (agary) uvádíte při přípravě rozlití za aseptických podmínek u jiných nikoli (modifikovaný M17 agar). Byly takové podmínky u všech typů agaru nebo pouze u těch, u kterých je toto doslova zmíněno? Na straně 46 píšete, že každý dekarboxyláza kmen byl otestován každým z 22 inhidibičních kmenů, měřily se inhibiční zóny. Nikde není popsáno kolikrát bylo testování prováděno, zda jednou nebo vícekrát. Přičemž ve výsledkové části str. 52 se píše průměrná hodnota inhibiční zóny v mm. Zajímalo by mě, z kolika hodnot byl průměr spočítán. Na obrázcích 11 - 16 jsou znázorněny vlivy přídavku Lactococcus lactis subsp. biovar diacetylactis CCDM 686 a 689 v jednotlivých časech na produkci tyraminu. Dokázala byste říci, proč v posledních 24 hodinách dochází k výraznějšímu nárůstu množství tyraminu v kontrolním vzorku oproti hodnotám, které "téměř stagnují" v rozmezí 24 - 48 hodin kultivce? U přídavku supernatantu je situace obdobná, jen je ještě zaznamenáván pokles obsahu tyraminu po 24 hodinách kultivace. Máte pro tuto skutečnost nějaké vysvětlení? Na straně 71 hovoříte o specifickém proteinu se sofistikovaným mechanizmem působení. Můžete to nějak vysvětlit, či blíže specifikovat?
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.