Práce se zabývá problematikou stanovení lipolytické aktivity mikroorganizmů v mléčném tuku. Nejprve jsou charakterizovány tuky a oleje, dále lipolytická aktivita mikroorganizmů a metody stanovení lipolytické aktivity.
Cílem práce bylo stanovit lipolytickou aktivitu plísní a kvasinek využívaných při výrobě potravin a kontaminantů v mléčných výrobcích plynovou chromatografií. Metodika byla založena na stanovení volných mastných kyselin pomocí dvojího způsobu přípravy vzorků. Dle získaných výsledků není takto navržená metoda vhodná pro stanovení lipolytické aktivity mikroorganizmů. Proto byla v závěru práce formulována doporučení pro další optimalizaci této metody.
Anotace v angličtině
The thesis deals with lipolytic activity of microorganisms in milk fat. At first, oils and fats are characterised, then the lipolytic activity of microorganisms and methods of determina-tion are reviewed.
The aim of the thesis was gas chromatographic determination of the lipolytic activity micromycetes with significance in the food industry and contaminants in milk products. The method was based determination of free fatty acids via comparison of two methods of sample preparation. Results showed that this method is not suitable for determination of lipolytic activity. Optimization of the procedure is necessary.
Klíčová slova
Lipolytická aktivita, mikrobiální lipázy, volné mastné kyseliny.
Práce se zabývá problematikou stanovení lipolytické aktivity mikroorganizmů v mléčném tuku. Nejprve jsou charakterizovány tuky a oleje, dále lipolytická aktivita mikroorganizmů a metody stanovení lipolytické aktivity.
Cílem práce bylo stanovit lipolytickou aktivitu plísní a kvasinek využívaných při výrobě potravin a kontaminantů v mléčných výrobcích plynovou chromatografií. Metodika byla založena na stanovení volných mastných kyselin pomocí dvojího způsobu přípravy vzorků. Dle získaných výsledků není takto navržená metoda vhodná pro stanovení lipolytické aktivity mikroorganizmů. Proto byla v závěru práce formulována doporučení pro další optimalizaci této metody.
Anotace v angličtině
The thesis deals with lipolytic activity of microorganisms in milk fat. At first, oils and fats are characterised, then the lipolytic activity of microorganisms and methods of determina-tion are reviewed.
The aim of the thesis was gas chromatographic determination of the lipolytic activity micromycetes with significance in the food industry and contaminants in milk products. The method was based determination of free fatty acids via comparison of two methods of sample preparation. Results showed that this method is not suitable for determination of lipolytic activity. Optimization of the procedure is necessary.
Klíčová slova
Lipolytická aktivita, mikrobiální lipázy, volné mastné kyseliny.
Lipolytické kvasinky a plísně významné v potravinářském průmyslu a jejich význam pro výrobu, vlastnosti a bezpečnost potravin.
Praktická část
Kultivace mikroorganizmů v živných médiích a vzorcích mléka obsahujících acylglyceroly.
Sledování lipolytické aktivity mikroorganizmů pomocí stanovení volných mastných kyselin ve vzorcích plynovou chromatografií.
Srovnání a vyhodnocení lipolytické aktivity vybraných potravinářsky významných mikroskopických hub.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Lipolytická aktivita mikroorganizmů.
Lipolytické kvasinky a plísně významné v potravinářském průmyslu a jejich význam pro výrobu, vlastnosti a bezpečnost potravin.
Praktická část
Kultivace mikroorganizmů v živných médiích a vzorcích mléka obsahujících acylglyceroly.
Sledování lipolytické aktivity mikroorganizmů pomocí stanovení volných mastných kyselin ve vzorcích plynovou chromatografií.
Srovnání a vyhodnocení lipolytické aktivity vybraných potravinářsky významných mikroskopických hub.
Seznam doporučené literatury
Doporučená literatura
BATT, C. A., TORTORELLO, M. Encyclopedia of Food Microbiology. 2nd Edition.Academic Press, 2014.
HANDLEY, A. J., ADLARD, E. R. Gas chromatographic techniques and applications. Sheffield Academic Press, Ltd., 2001.
GUNSTONE, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
O´BRIEN, RICHARD D. Fat and Oils : Formulating and Processing for Applications (3rd Edition). CRC Press, 2009. ISBN 978-1-4200-6166-6.
Seznam doporučené literatury
Doporučená literatura
BATT, C. A., TORTORELLO, M. Encyclopedia of Food Microbiology. 2nd Edition.Academic Press, 2014.
HANDLEY, A. J., ADLARD, E. R. Gas chromatographic techniques and applications. Sheffield Academic Press, Ltd., 2001.
GUNSTONE, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
O´BRIEN, RICHARD D. Fat and Oils : Formulating and Processing for Applications (3rd Edition). CRC Press, 2009. ISBN 978-1-4200-6166-6.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla dotazy oponenta diplomové práce (viz. posudek oponenta) a také dotazy členů zkušební komise;
Čím byla kalibrována plynová chromatografie?
Existují i nějaké jiné tuky kromě kravského mléka, které mají netypické zastoupení uhlíku?
Poznámka: U výsledků měření chybí směrodatná odchylka.