Předkládaná diplomová práce se zabývá optimalizací metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech. Konkrétně bylo pracováno se vzorky mléka a smetany, kdy bylo nutné nejdříve extrahovat mléčný tuk z těchto vzorků a následně připravit vzorky methylesterů mastných kyselin. Ty byly poté proměřeny pomocí metody plynové chromatografie a následně byla provedena kvalitativní a kvantitativní analýza výsledků, které byly zpracovány graficky a jednotlivé vzorky byly mezi sebou srovnány. Z výsledků bylo zjiš-těno, že použitá metoda při takto zvolených parametrech není ke stanovení volných mastných kyselin vhodná a byly navrženy možnosti její další optimalizace.
Anotace v angličtině
The present thesis deals with optimization methods for the determination of free fatty acids in real systems. Specifically, it was worked with samples of milk and cream, it was ne-cessary first to extract the milk fat from these samples and then prepare samples of fatty acid methyl esters. These were subsequently measured using the method of gas chromatography, followed by qualitative and quantitative analysis of the results that have been pro-cessed graphically and individual samples were compared with each other. From the re-sults, it was found that the method used is not suitable for the determinativ of free fatty acids and the possibilities of its further optimization were suggested.
fat extraction, fatty acid methyl esters, gas chromatography, method optimization ,determination of fatty acids
Rozsah průvodní práce
76 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Předkládaná diplomová práce se zabývá optimalizací metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech. Konkrétně bylo pracováno se vzorky mléka a smetany, kdy bylo nutné nejdříve extrahovat mléčný tuk z těchto vzorků a následně připravit vzorky methylesterů mastných kyselin. Ty byly poté proměřeny pomocí metody plynové chromatografie a následně byla provedena kvalitativní a kvantitativní analýza výsledků, které byly zpracovány graficky a jednotlivé vzorky byly mezi sebou srovnány. Z výsledků bylo zjiš-těno, že použitá metoda při takto zvolených parametrech není ke stanovení volných mastných kyselin vhodná a byly navrženy možnosti její další optimalizace.
Anotace v angličtině
The present thesis deals with optimization methods for the determination of free fatty acids in real systems. Specifically, it was worked with samples of milk and cream, it was ne-cessary first to extract the milk fat from these samples and then prepare samples of fatty acid methyl esters. These were subsequently measured using the method of gas chromatography, followed by qualitative and quantitative analysis of the results that have been pro-cessed graphically and individual samples were compared with each other. From the re-sults, it was found that the method used is not suitable for the determinativ of free fatty acids and the possibilities of its further optimization were suggested.
fat extraction, fatty acid methyl esters, gas chromatography, method optimization ,determination of fatty acids
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Možnosti stanovení mastných kyselin.
Plynová chromatografie pro stanovení volných mastných kyselin.
Lipolytická aktivita mikroorganizmů.
Praktická část
Příprava vzorků kultivačních médií a mléka pro sledování lipolytické aktivity mikroorganizmů.
Sledování lipolytické aktivity mikroorganizmů pomocí stanovení volných mastných kyselin ve vzorcích plynovou chromatografií.
Vývoj a optimalizace metody.
Zásady pro vypracování
Teoretická část
Možnosti stanovení mastných kyselin.
Plynová chromatografie pro stanovení volných mastných kyselin.
Lipolytická aktivita mikroorganizmů.
Praktická část
Příprava vzorků kultivačních médií a mléka pro sledování lipolytické aktivity mikroorganizmů.
Sledování lipolytické aktivity mikroorganizmů pomocí stanovení volných mastných kyselin ve vzorcích plynovou chromatografií.
Vývoj a optimalizace metody.
Seznam doporučené literatury
BATT, C. A., TORTORELLO, M. Encyclopedia of Food Microbiology. 2nd Edition.Academic Press, 2014.
HANDLEY, A. J., ADLARD, E. R. Gas chromatographic techniques and applications. Sheffield Academic Press, Ltd., 2001.
GUNSTONE, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
O´BRIEN, RICHARD D. Fat and Oils : Formulating and Processing for Applications (3rd Edition). CRC Press, 2009. ISBN 978-1-4200-6166-6.
Seznam doporučené literatury
BATT, C. A., TORTORELLO, M. Encyclopedia of Food Microbiology. 2nd Edition.Academic Press, 2014.
HANDLEY, A. J., ADLARD, E. R. Gas chromatographic techniques and applications. Sheffield Academic Press, Ltd., 2001.
GUNSTONE, F. D. The Chemistry of Oils and Fats. Sources, Composition, Properties and Uses. Blackwell Publishing, 2004. ISBN 1-4051-1626-9
O´BRIEN, RICHARD D. Fat and Oils : Formulating and Processing for Applications (3rd Edition). CRC Press, 2009. ISBN 978-1-4200-6166-6.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka zodpověděla dotazy oponenta diplomové práce (viz. posudek oponenta) a také dotazy členů zkušební komise;
Kolikrát bylo provedeno stanovení volných mastných kyselin?
Jakou metodu jste optimalizovala?
Byla provedena opakovatelnost stanovení volných mastných kyselin?
Existují i jiné způsoby stanovení volných mastných kyselin?