Předmětem této práce je popsat systém řízení rizik v potravinářském podniku obecně a zjistit, jak lze analyzovat a aplikovat řízení rizik v praxi. V teoretické části seznámím čte-náře s několika základními pojmy z oblasti systému řízení rizik v potravinářském podniku, specifikuji řízení rizik obecně a uvádím vhodné systémy pro řízení rizik. Hlavním přínosem druhé, praktické části bakalářské práce je vlastní návrh zavedení interního systému kontroly pro fiktivní maloobchodní prodejnu. Důležitou součástí je příručka HACCP pro prodejnu a vypracování analýzy nebezpečí u jednotlivých druhů výrobků. Následně určím a metodou PNH vyhodnotím všechna možná rizika, stanovím výsledky a poté vypracuji protokol pro interní audit a navrhnu možná opatření.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to describe the system of risk management commonly used in food processing and to find out how to analyze and apply risk management in practice. In the theory part I will introduce the readers to the commonly used terms from risk management in the food industry. I am also presenting suitable methods for risk management and risk assessment. The main contribution for the second practical part is my own draft and im-plementation of internal control system the for a fictional retail outlet. The most important part for this retail outlet is HACCP booklet and construction of analysis and risks of indi-vidual products. Finally I will determine the most suitable PNH method with assessment and evaluate all possible risks involved, propose a protokol for internal audit with all pos-sible precautions and measures to be taken and reach a conclusion.
Klíčová slova
potravinářský podnik, řízení rizik, riziko, analýza, nebezpečí, kontrola
Klíčová slova v angličtině
food bussines, risk management, risk analysis, hazard, control
Rozsah průvodní práce
63 s. (73 417znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem této práce je popsat systém řízení rizik v potravinářském podniku obecně a zjistit, jak lze analyzovat a aplikovat řízení rizik v praxi. V teoretické části seznámím čte-náře s několika základními pojmy z oblasti systému řízení rizik v potravinářském podniku, specifikuji řízení rizik obecně a uvádím vhodné systémy pro řízení rizik. Hlavním přínosem druhé, praktické části bakalářské práce je vlastní návrh zavedení interního systému kontroly pro fiktivní maloobchodní prodejnu. Důležitou součástí je příručka HACCP pro prodejnu a vypracování analýzy nebezpečí u jednotlivých druhů výrobků. Následně určím a metodou PNH vyhodnotím všechna možná rizika, stanovím výsledky a poté vypracuji protokol pro interní audit a navrhnu možná opatření.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to describe the system of risk management commonly used in food processing and to find out how to analyze and apply risk management in practice. In the theory part I will introduce the readers to the commonly used terms from risk management in the food industry. I am also presenting suitable methods for risk management and risk assessment. The main contribution for the second practical part is my own draft and im-plementation of internal control system the for a fictional retail outlet. The most important part for this retail outlet is HACCP booklet and construction of analysis and risks of indi-vidual products. Finally I will determine the most suitable PNH method with assessment and evaluate all possible risks involved, propose a protokol for internal audit with all pos-sible precautions and measures to be taken and reach a conclusion.
Klíčová slova
potravinářský podnik, řízení rizik, riziko, analýza, nebezpečí, kontrola
Klíčová slova v angličtině
food bussines, risk management, risk analysis, hazard, control
Zásady pro vypracování
Zpracujte teoretickou část zabývající se problematikou zvoleného tématu bakalářské práce.
Vymezte pojmy z oblasti řízení rizik v potravinářském podniku.
Zpracujte zavedení systému kontroly v potravinářském podniku.
Zásady pro vypracování
Zpracujte teoretickou část zabývající se problematikou zvoleného tématu bakalářské práce.
Vymezte pojmy z oblasti řízení rizik v potravinářském podniku.
Zpracujte zavedení systému kontroly v potravinářském podniku.
Seznam doporučené literatury
[1] SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. 300 s. ISBN 80-247-1667-4. \vsp{1,5mm}
[2] SEDLÁČKOVÁ, H., BUCHTA, K. Strategická analýza. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006. 121 s. ISBN 80-7179-367-1-2. \vsp{1,5mm}
[3] TICHÝ, M. Ovládání rizika: analýza a management. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006. 396 s. ISBN 80-7179-415-5. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] SMEJKAL, V., RAIS, K. Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. 300 s. ISBN 80-247-1667-4. \vsp{1,5mm}
[2] SEDLÁČKOVÁ, H., BUCHTA, K. Strategická analýza. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006. 121 s. ISBN 80-7179-367-1-2. \vsp{1,5mm}
[3] TICHÝ, M. Ovládání rizika: analýza a management. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2006. 396 s. ISBN 80-7179-415-5. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala bakalářskou práci. Předseda komise seznámil členy komise s posudky.
Otázka vedoucího práce: Jaké časové intervaly navrhujete v proškolování zaměstnanců? Otázky oponenta k obhajobě bakalářské práce:
1. Vymezte nejdůležitější legislativní normy spadající do systému řízení rizik v oblasti
potravinářství (resp. potravinářských podniků).
2. Cílem práce bylo navrhnout efektivní interní kontrolní systém pro maloobchodní prodejnu
- můžete v uvedeném kontextu specifikovat přínos práce?
3. Můžete zdůvodnit přiřazení hodnot v prvních třech tabulkách páté kapitoly? Doc. Rašner měl k práci výtku. Řešíte obchod ne průmysl. Kdo se zabývá interním auditem? Doc. Novák: Je otázka zdali poznatky uplatníte v praxi? Doktorka Jelšovská: co je kontrolní systém, který jste navrhla? Co tvoří kontrolu? Připomínky k formálním úpravám. Doktor Hart: Aplikovala jste v práci paretovo pravidlo? Proč popisujete v teoretické části metody, které nepoužijete?