Ve své diplomové práci se zabývám řešením návrhů doplňků do kuchyně. Jedná se o kolekci doplňků, která je tvořena třemi hlavními produkty prkénky, mísou a dózami na potraviny. Práce se skládá ze dvou částí.
První teoretická část se zabývá historickým vývojem stolování a vývojem designu do do-mácnosti. Dále nastiňuji dnešní uspořádání kuchyně. Poté se zabývám vlastnostmi zvolených materiálů.
V druhé praktické části se zaměřuji na konkrétní současné výrobce, značky a designéry. Následuje výzkumná část, ergonomie kuchyňského prostoru, postupný vývoj návrhů ko-lekce se skicami, finální řešení návrhu a popis výrobního procesu. Práce je zakončena 3D vizualizacemi.
Anotace v angličtině
My diploma thesis deals with kitchen accessories design solutions. It is particularly a collection of accessories, consisting of three basic products kitchen breadboards, a dish and kitchen jars. The thesis contains two parts.
The theoretical part deals with the historical evolution of dining and homeware accessories. Further on I mention contemporary trends in kitchen settings. Then I deal with the chosen materials characteristics.
In the second, practical part, I aim at contemporary production, brands and designers. Then the research part follows: the ergonomics of the kitchen space, the designing process of the collection together with the sketches, the final design and the description of the making proces. The thesis is finished in 3D visualisations.
Klíčová slova
kuchyň, dřevo, sklo, korek, přírodní materiály, doplňky
Ve své diplomové práci se zabývám řešením návrhů doplňků do kuchyně. Jedná se o kolekci doplňků, která je tvořena třemi hlavními produkty prkénky, mísou a dózami na potraviny. Práce se skládá ze dvou částí.
První teoretická část se zabývá historickým vývojem stolování a vývojem designu do do-mácnosti. Dále nastiňuji dnešní uspořádání kuchyně. Poté se zabývám vlastnostmi zvolených materiálů.
V druhé praktické části se zaměřuji na konkrétní současné výrobce, značky a designéry. Následuje výzkumná část, ergonomie kuchyňského prostoru, postupný vývoj návrhů ko-lekce se skicami, finální řešení návrhu a popis výrobního procesu. Práce je zakončena 3D vizualizacemi.
Anotace v angličtině
My diploma thesis deals with kitchen accessories design solutions. It is particularly a collection of accessories, consisting of three basic products kitchen breadboards, a dish and kitchen jars. The thesis contains two parts.
The theoretical part deals with the historical evolution of dining and homeware accessories. Further on I mention contemporary trends in kitchen settings. Then I deal with the chosen materials characteristics.
In the second, practical part, I aim at contemporary production, brands and designers. Then the research part follows: the ergonomics of the kitchen space, the designing process of the collection together with the sketches, the final design and the description of the making proces. The thesis is finished in 3D visualisations.
Klíčová slova
kuchyň, dřevo, sklo, korek, přírodní materiály, doplňky
1. Historický přehled vývoje v dané produktové oblasti
2. Analýza současných realizací podobného zaměření
3. Kresebné koncepční návrhy
4. Vizualizace finálního řešení
5. Ergonomická studie
6. Technická dokumentace
7. Modely v měřítku 1:1
8. Vypracování písemné doprovodné zprávy zahrnující všechny etapy návrhu
a současně odůvodňující navržené řešení
Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou
dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK.Formát
pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi,250 mm
delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty v křivkách.
V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do Portálu UTB,
obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině a angličtině, rok
obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou osobní fotografii
v tiskovém rozlišení.
Zásady pro vypracování
1. Historický přehled vývoje v dané produktové oblasti
2. Analýza současných realizací podobného zaměření
3. Kresebné koncepční návrhy
4. Vizualizace finálního řešení
5. Ergonomická studie
6. Technická dokumentace
7. Modely v měřítku 1:1
8. Vypracování písemné doprovodné zprávy zahrnující všechny etapy návrhu
a současně odůvodňující navržené řešení
Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou
dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK.Formát
pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi,250 mm
delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty v křivkách.
V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do Portálu UTB,
obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině a angličtině, rok
obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou osobní fotografii
v tiskovém rozlišení.
Seznam doporučené literatury
POLSTER, Bernd. AZ lexikon moderního designu. vyd. 1. Praha: Slovart, 2008, 539
s. ISBN 978-80-7391-080-8.
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. vyd. 1. Praha: Vysoká škola
umělecko-průmyslová, 2004, 167 s. ISBN 80-868-6303-4.
CHUNDELA, Lubor. Ergonomie. Praha: ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02301.
FIELL, Charlotte. Designing the 21st Century. vyd. 1. Koln: Taschhen, 2002,
576 s. ISBN 38-228-5883-8.
Seznam doporučené literatury
POLSTER, Bernd. AZ lexikon moderního designu. vyd. 1. Praha: Slovart, 2008, 539
s. ISBN 978-80-7391-080-8.
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. vyd. 1. Praha: Vysoká škola
umělecko-průmyslová, 2004, 167 s. ISBN 80-868-6303-4.
CHUNDELA, Lubor. Ergonomie. Praha: ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02301.
FIELL, Charlotte. Designing the 21st Century. vyd. 1. Koln: Taschhen, 2002,
576 s. ISBN 38-228-5883-8.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila rešerši produktů kombinujících dřevo a sklo. Následně seznámila koisi s vývojem návrhu, který neobsahuje více variant. Bylo vvytčeno množství ergonomických nedostatků.