Cílem bakalářské práce je seznámit čtenáře s všeobecnou charakteristikou subtropického a tropického ovoce, prezentovat jeho využití v gastronomii a pomocí senzorické analýzy o něm vytvořit všeobecný obraz.
V teoretické části práce jsou prezentovány vybrané druhy ovoce, které jsou následně detailněji probrány. U každého z nich je psána základní charakteristika, způsob pěstování, teoretické poznatky, empirické znalosti autora, dělení a gastronomické využití.
Praktická část je zaměřena na senzorickou analýzu vybraných druhů ovoce a přibližuje problematiku hodnocení organoleptických vlastností.
Bakalářská práce na téma subtropické, tropické plody a jejich využití v gastronomii je určena nejen pro studenty a akademické pracovníky, ale i pro širokou veřejnost a jako vhodné doplnění obsáhlého tématu ovoce tropů a subtropů.
Anotace v angličtině
The aim of this dissertation is to introduce the reader to the general characteristics of sub-tropical and tropical fruits, to present their use in gastronomy and, using sensory analysis, to create a general image of the respective subtropical and tropical fruits.
In the theoretical part of the paper, the chosen types of fruit are discussed and then assessed more in detail. Each type is discussed through their basic characteristics, ways of growing, theoretical findings, empirical knowledge of the author, specification and gastronomic use.
The practical part focuses on sensory analysis of the chosen fruit and explains the issues of organoleptic properties of the respective fruit.
The dissertation and its theme of subtropical and tropical fruits and their use in gastronomy is not only aimed at students and academics. It is also aimed at a wider public audience and as an appropriate addition to the theme of tropical and subtropical fruit.
Cílem bakalářské práce je seznámit čtenáře s všeobecnou charakteristikou subtropického a tropického ovoce, prezentovat jeho využití v gastronomii a pomocí senzorické analýzy o něm vytvořit všeobecný obraz.
V teoretické části práce jsou prezentovány vybrané druhy ovoce, které jsou následně detailněji probrány. U každého z nich je psána základní charakteristika, způsob pěstování, teoretické poznatky, empirické znalosti autora, dělení a gastronomické využití.
Praktická část je zaměřena na senzorickou analýzu vybraných druhů ovoce a přibližuje problematiku hodnocení organoleptických vlastností.
Bakalářská práce na téma subtropické, tropické plody a jejich využití v gastronomii je určena nejen pro studenty a akademické pracovníky, ale i pro širokou veřejnost a jako vhodné doplnění obsáhlého tématu ovoce tropů a subtropů.
Anotace v angličtině
The aim of this dissertation is to introduce the reader to the general characteristics of sub-tropical and tropical fruits, to present their use in gastronomy and, using sensory analysis, to create a general image of the respective subtropical and tropical fruits.
In the theoretical part of the paper, the chosen types of fruit are discussed and then assessed more in detail. Each type is discussed through their basic characteristics, ways of growing, theoretical findings, empirical knowledge of the author, specification and gastronomic use.
The practical part focuses on sensory analysis of the chosen fruit and explains the issues of organoleptic properties of the respective fruit.
The dissertation and its theme of subtropical and tropical fruits and their use in gastronomy is not only aimed at students and academics. It is also aimed at a wider public audience and as an appropriate addition to the theme of tropical and subtropical fruit.
Využití a význam jednotlivých druhů ovoce v gastronomii a
potravinářství
2. Praktická část
Senzorické hodnocení jednotlivých druhů ovoce
Vyhodnocení výsledků a závěrečné zhodnocení
Zásady pro vypracování
1. Teoretická část
Úvod
Charakteristika jednotlivých druhů ovoce
Využití a význam jednotlivých druhů ovoce v gastronomii a
potravinářství
2. Praktická část
Senzorické hodnocení jednotlivých druhů ovoce
Vyhodnocení výsledků a závěrečné zhodnocení
Seznam doporučené literatury
[1] KRŠKA, Boris. Subtropické ovoce - vybrané druhy. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2005. 77 s. ISBN 80-7157-906-8.
[2] MORTON, Julia. Fruits of warm climates. Brattleboro: Echo Point Books, 2013. 505s. ISBN 978162654976 978-1-62654-976-0.
[3] PAULL, Robert. Tropical fruits. Wallingford: CABI, 2012. 371 s. ISBN 9781845937898 978-1-84593-789-8.
[4] FLOWERDEW, Bob. Ovoce: Velká kniha plodů. Praha: Volvox Globator, 1997. 256 s. ISBN 80-7207-052-5.
[5] KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. 256 s. ISBN 978-80-86578-68-2.
Seznam doporučené literatury
[1] KRŠKA, Boris. Subtropické ovoce - vybrané druhy. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2005. 77 s. ISBN 80-7157-906-8.
[2] MORTON, Julia. Fruits of warm climates. Brattleboro: Echo Point Books, 2013. 505s. ISBN 978162654976 978-1-62654-976-0.
[3] PAULL, Robert. Tropical fruits. Wallingford: CABI, 2012. 371 s. ISBN 9781845937898 978-1-84593-789-8.
[4] FLOWERDEW, Bob. Ovoce: Velká kniha plodů. Praha: Volvox Globator, 1997. 256 s. ISBN 80-7207-052-5.
[5] KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. 256 s. ISBN 978-80-86578-68-2.
Přílohy volně vložené
CD-ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděl výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagoval správně a pohotově. Doc. Juríková: Kolik jste měl respondentů?