Použití mikroorganizmů schopných degradace biogenních aminů nebo enzymů způsobují-cích jejich oxidaci, nabízí další příležitost, jak snížit hladiny aminů v potravinách v případech, kde je obtížné kontrolovat jejich produkci. V praktické části diplomové práce bylo izolováno z potravin a následně identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 44 degradérů biogenních aminů. U 7 vybraných izolátů byla zkoumána kinetika degradace biogenních aminů v podmínkách in vitro. Nejvyšší degradace byla zaznamenána u Bacillus subtilis, u kterého byl dále sledován vliv vnějších faktorů na degradační aktivitu. Testované kombinace faktorů (iniciační pH média, teplota kultivace a provzdušňování média) významně neovlivnily degradační aktivitu, došlo k poklesu všech sledovaných biogenních aminů, které byly poníženy o 65 až 85 %. V dalším experimentu byl proveden pilotní skríning degradace pomocí diaminooxidázy.
Anotace v angličtině
Use of microorganisms able to degradation of biogenic amines or biogenic amines oxidi-zing enzymes, offers another opportunity to reduce their levels in the foods, in cases where is difficult to control their production. In the practical part of thesis were isolated 44 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. Isolated degraders were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. From the isolated degraders were selected seven isolates with which has been continued in the experiment. It was monitored degradation of 6 biogenic amines in time. The highest degradation activity was noted with isolate Bacillus subtilis, for which was examined the effect of selected factors on the degradation activity. The tested combinations of factors (pH of medium, temperature and aeration of culture medium) significantly did not affect the degradation activity. All of biogenic amines were degraded by 65 to 85%. In another experiment was done a pilot screening of degradation biogenic amines by diamine oxidase.
Použití mikroorganizmů schopných degradace biogenních aminů nebo enzymů způsobují-cích jejich oxidaci, nabízí další příležitost, jak snížit hladiny aminů v potravinách v případech, kde je obtížné kontrolovat jejich produkci. V praktické části diplomové práce bylo izolováno z potravin a následně identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 44 degradérů biogenních aminů. U 7 vybraných izolátů byla zkoumána kinetika degradace biogenních aminů v podmínkách in vitro. Nejvyšší degradace byla zaznamenána u Bacillus subtilis, u kterého byl dále sledován vliv vnějších faktorů na degradační aktivitu. Testované kombinace faktorů (iniciační pH média, teplota kultivace a provzdušňování média) významně neovlivnily degradační aktivitu, došlo k poklesu všech sledovaných biogenních aminů, které byly poníženy o 65 až 85 %. V dalším experimentu byl proveden pilotní skríning degradace pomocí diaminooxidázy.
Anotace v angličtině
Use of microorganisms able to degradation of biogenic amines or biogenic amines oxidi-zing enzymes, offers another opportunity to reduce their levels in the foods, in cases where is difficult to control their production. In the practical part of thesis were isolated 44 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. Isolated degraders were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. From the isolated degraders were selected seven isolates with which has been continued in the experiment. It was monitored degradation of 6 biogenic amines in time. The highest degradation activity was noted with isolate Bacillus subtilis, for which was examined the effect of selected factors on the degradation activity. The tested combinations of factors (pH of medium, temperature and aeration of culture medium) significantly did not affect the degradation activity. All of biogenic amines were degraded by 65 to 85%. In another experiment was done a pilot screening of degradation biogenic amines by diamine oxidase.
Mikroorganizmy degradující biogenní aminy - vlastnosti, využití.
Možnosti snížení výskytu biogenních aminů v potravinách a nápojích.
II. Praktická část
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z různých potravinových matric.
Schopnost degradace vybraných biogenních aminů v závislosti na vnějších podmínkách.
Charakterizace a identifikace mikroorganizmů schopných degradovat biogenní aminy.
Zpracování výsledků a vyvození doporučení a závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Biogenní aminy - vlastnosti, význam, produkce.
Mikroorganizmy degradující biogenní aminy - vlastnosti, využití.
Možnosti snížení výskytu biogenních aminů v potravinách a nápojích.
II. Praktická část
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z různých potravinových matric.
Schopnost degradace vybraných biogenních aminů v závislosti na vnějších podmínkách.
Charakterizace a identifikace mikroorganizmů schopných degradovat biogenní aminy.
Zpracování výsledků a vyvození doporučení a závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] ALVAREZ, M. A., MORENO-ARRIBAS, M. V. The problem of biogenic amines in fermented foods and the use of potential biogenic amine-degrading microorganisms as a solution. Trends in Food Science & Technology, 2014, 39, s. 146-155. ISSN 0924-2244.
[2] LINARES, D.M., MARTÍN, M.C., LADERO, V., ALVAREZ, M.A., FERNÁNDEZ, M. Biogenic Amines in Dairy Products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2011, vol. 51 (7), s. 691-703. ISSN: 1549-7852.
[3] FAROOQUI, A. A., FAROOQUI, T. Biogenic amines: pharmacological, neurochemical and molecular aspects in the CNS. New York, Nova Science Publishers, 2010, 415 s. ISBN 978-1-60876-625-3.
[4] ROIG-SAGUÉS, A. X., RUIZ-CAPILLAS, C., ESPINOSA, D., HERNÁNDEZ, M. The decarboxylating bacteria present in food-stuffs and the effect of emerging technologies on their formation. Biological Aspects of Biogenic Amines, Polyamines and Conjugates, 2009, 30 s. ISBN 978-81-7895-249-9.
[5] DAPKEVICIUS, M. L. N. et al. Biogenic amine formation and degradation by potential fish silage starter microorganisms. International Journal of Food Microbiology, 2000, 57, s. 107-114. ISSN 0168-1605.
Seznam doporučené literatury
[1] ALVAREZ, M. A., MORENO-ARRIBAS, M. V. The problem of biogenic amines in fermented foods and the use of potential biogenic amine-degrading microorganisms as a solution. Trends in Food Science & Technology, 2014, 39, s. 146-155. ISSN 0924-2244.
[2] LINARES, D.M., MARTÍN, M.C., LADERO, V., ALVAREZ, M.A., FERNÁNDEZ, M. Biogenic Amines in Dairy Products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2011, vol. 51 (7), s. 691-703. ISSN: 1549-7852.
[3] FAROOQUI, A. A., FAROOQUI, T. Biogenic amines: pharmacological, neurochemical and molecular aspects in the CNS. New York, Nova Science Publishers, 2010, 415 s. ISBN 978-1-60876-625-3.
[4] ROIG-SAGUÉS, A. X., RUIZ-CAPILLAS, C., ESPINOSA, D., HERNÁNDEZ, M. The decarboxylating bacteria present in food-stuffs and the effect of emerging technologies on their formation. Biological Aspects of Biogenic Amines, Polyamines and Conjugates, 2009, 30 s. ISBN 978-81-7895-249-9.
[5] DAPKEVICIUS, M. L. N. et al. Biogenic amine formation and degradation by potential fish silage starter microorganisms. International Journal of Food Microbiology, 2000, 57, s. 107-114. ISSN 0168-1605.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Doplňující otázky: prof. RNDr. Vlastimil Kubáň, DrSc. se zeptal: Na kolik platných číslic se uvádějí chyby u získaných výsledků?