Nedílnou součástí stravy každého jedince v potravinách jsou aminokyseliny. Rešeršní bakalářská práce popisuje aminokyseliny a jejich stanovení po hydrolýze proteinů. Zabývá se stanovením aminokyselin titračními, spektrofotometrickými, elektromigračními a především chromatografickými metodami, kdy se nejvíce využívá metoda iontově výměnné chromatografie. Další část bakalářské práce se zabývá faktory, které ovlivňují hydrolýzu proteinů. Mezi ně patří hydrolyzační činidla, reakční doba, teplota, přísady a pH.
Anotace v angličtině
One of the most important parts of every individual's daily diet are amino acids. This bachelor thesis describes amino acids and their identification after protein hydrolysis. It deals with identification of amino acids of through variety of methods including titration, spectrophotometry, electromigration and particularly chromatography, in which the ion exchange chromatography is most frequently used. The next section of the thesis then deals with factors affecting protein hydrolysis. These include hydrolysants, reaction times, temperature, additives and pH.
Klíčová slova
aminokyseliny, hydrolýza, chromatografie
Klíčová slova v angličtině
amino acid, hydrolysis, chromatography
Rozsah průvodní práce
43 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Nedílnou součástí stravy každého jedince v potravinách jsou aminokyseliny. Rešeršní bakalářská práce popisuje aminokyseliny a jejich stanovení po hydrolýze proteinů. Zabývá se stanovením aminokyselin titračními, spektrofotometrickými, elektromigračními a především chromatografickými metodami, kdy se nejvíce využívá metoda iontově výměnné chromatografie. Další část bakalářské práce se zabývá faktory, které ovlivňují hydrolýzu proteinů. Mezi ně patří hydrolyzační činidla, reakční doba, teplota, přísady a pH.
Anotace v angličtině
One of the most important parts of every individual's daily diet are amino acids. This bachelor thesis describes amino acids and their identification after protein hydrolysis. It deals with identification of amino acids of through variety of methods including titration, spectrophotometry, electromigration and particularly chromatography, in which the ion exchange chromatography is most frequently used. The next section of the thesis then deals with factors affecting protein hydrolysis. These include hydrolysants, reaction times, temperature, additives and pH.
Klíčová slova
aminokyseliny, hydrolýza, chromatografie
Klíčová slova v angličtině
amino acid, hydrolysis, chromatography
Zásady pro vypracování
{Charakterizujte možnosti hydrolýzy proteinů předcházející vlastnímu stanovení aminokyselinového složení potravin. Blíže se zaměřte na kyselou hydrolýzu.
{Popište možnosti stanovení aminokyselinového složení potravin s důrazem na iontově výměnnou chromatografii.
{Charakterizujte faktory, které mohou hydrolýzu proteinů ovlivnit (obsah tuku, sacharidů, aj.).
Zásady pro vypracování
{Charakterizujte možnosti hydrolýzy proteinů předcházející vlastnímu stanovení aminokyselinového složení potravin. Blíže se zaměřte na kyselou hydrolýzu.
{Popište možnosti stanovení aminokyselinového složení potravin s důrazem na iontově výměnnou chromatografii.
{Charakterizujte faktory, které mohou hydrolýzu proteinů ovlivnit (obsah tuku, sacharidů, aj.).
Seznam doporučené literatury
[1] BUŇKA F., O. KŘÍŽ, A. VELIČKOVÁ, L. BUŇKOVÁ a S. KRÁČMAR. Effect of acid hydrolysis time on amino acid determination in casein and processed cheeses with different fat content. Journal of Food Composition and Analysis, 2009, 22, 224-232. ISSN 0889-1575.
[2] DARRAGH Alison J. a Paul J. MOUGHAN. The effect of hydrolysis time on amino acid analysis. Journal of AOAC International, 2005, 88, 888-893. ISSN 1060-3271.
[3] FOUNTOUNLAKIS Michael a Hans-Werner LAHM. Hydrolysis and amino acid composition analysis of proteins. Journal of Chromatography A, 1998, 826, 109-134. ISSN 0021-9673.
[4] ALBIN D.M., J.E. WUBBEN a V.M. GABERT. Effect of hydrolysis time on the determination of amino acids in samples of soybean products with ion-exchange chromatography or precolumn derivatization with phenyl isothiocyanate. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2000, 48, 1684-1691. ISSN 0021-8561.
[5] RUTHERFURD S.M., P.J. MOUGHAN, D. LOWRY a C.G. PROSSER. Amino acid composition determined using multiple hydrolysis times for three goat milk formulations. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2008, 59, 679-690. ISSN 0963-7486.
Seznam doporučené literatury
[1] BUŇKA F., O. KŘÍŽ, A. VELIČKOVÁ, L. BUŇKOVÁ a S. KRÁČMAR. Effect of acid hydrolysis time on amino acid determination in casein and processed cheeses with different fat content. Journal of Food Composition and Analysis, 2009, 22, 224-232. ISSN 0889-1575.
[2] DARRAGH Alison J. a Paul J. MOUGHAN. The effect of hydrolysis time on amino acid analysis. Journal of AOAC International, 2005, 88, 888-893. ISSN 1060-3271.
[3] FOUNTOUNLAKIS Michael a Hans-Werner LAHM. Hydrolysis and amino acid composition analysis of proteins. Journal of Chromatography A, 1998, 826, 109-134. ISSN 0021-9673.
[4] ALBIN D.M., J.E. WUBBEN a V.M. GABERT. Effect of hydrolysis time on the determination of amino acids in samples of soybean products with ion-exchange chromatography or precolumn derivatization with phenyl isothiocyanate. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2000, 48, 1684-1691. ISSN 0021-8561.
[5] RUTHERFURD S.M., P.J. MOUGHAN, D. LOWRY a C.G. PROSSER. Amino acid composition determined using multiple hydrolysis times for three goat milk formulations. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2008, 59, 679-690. ISSN 0963-7486.
Přílohy volně vložené
CD
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustil, opravila v průběhu obhajoby. Komise neměla žádné doplňující otázky.