Bakalářská práce se zaměřuje na zařazení netradičních potravin rostlinného původu do stravy obyvatel ČR. V teoretické části je krátce popsán stav výživy v České republice(ČR), dále charakterizovaná chia semena, stévie sladká, amarant, kustovnice čínská, mořské a sladkovodní řasy a lněná semena. V praktické části je pomocí dotazníkového šetření zkoumáno povědomí a zařazení vybraných netradičních potravin rostlinného původu ve stravě tří věkových skupin obyvatel ČR.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the inclusion of non-traditional plant food into the diet of the inhabi-tants in the Czech Republic. The theoretical part shortly describes the state of nutrition in the Czech Republic, further characterizes chia seeds, stevia rebaudiana, amaranth, wolfber-ry, algae and flaxseed. In the practical part is examined awareness and inclusion about se-lected non-traditional plant food in the diet of three age groups of population.
Bakalářská práce se zaměřuje na zařazení netradičních potravin rostlinného původu do stravy obyvatel ČR. V teoretické části je krátce popsán stav výživy v České republice(ČR), dále charakterizovaná chia semena, stévie sladká, amarant, kustovnice čínská, mořské a sladkovodní řasy a lněná semena. V praktické části je pomocí dotazníkového šetření zkoumáno povědomí a zařazení vybraných netradičních potravin rostlinného původu ve stravě tří věkových skupin obyvatel ČR.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the inclusion of non-traditional plant food into the diet of the inhabi-tants in the Czech Republic. The theoretical part shortly describes the state of nutrition in the Czech Republic, further characterizes chia seeds, stevia rebaudiana, amaranth, wolfber-ry, algae and flaxseed. In the practical part is examined awareness and inclusion about se-lected non-traditional plant food in the diet of three age groups of population.
Charakterizujte vybrané netradiční potraviny rostlinného původu.
II. Praktická část práce
Sestavte dotazník, proveďte průzkum trhu se zaměřením na zařazení
netradičních druhů potravin rostlinného původu do stravy vybraných
fyziologických skupin obyvatelstva.
Zhodnoťte výsledky a formulujte závěry na základě vyhodnocení dotazníku.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Vypracujte rešerši na dané téma.
Popište stav výživy obyvatelstva v ČR.
Charakterizujte vybrané netradiční potraviny rostlinného původu.
II. Praktická část práce
Sestavte dotazník, proveďte průzkum trhu se zaměřením na zařazení
netradičních druhů potravin rostlinného původu do stravy vybraných
fyziologických skupin obyvatelstva.
Zhodnoťte výsledky a formulujte závěry na základě vyhodnocení dotazníku.
Seznam doporučené literatury
[1] SIMONSOHN, Barbara. Stévie: přírodní alternativa cukru a sladidel : hříšně sladká, ale zdravá. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2013, 238 s. ISBN 978-80-249-2127-3.
[2] HONCŮ,I.SLUKOVÁ, M.KREJČÍKOVÁ,L. Len setý-jeho význam z hlediska výživy a zdraví. Výživa a potraviny. Praha: vyzivaservis,2013,68(6),161-163. ISSN:1211-846X.
[3] KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.
[4] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
[5] NORLAILY MOHD ALI, SWEE KEONG YEAP, WANYONG HO, BOON KEE BEH, SHEAU WEITAN, SOON GUAN TAN.The Promising Future of Chia, Salvia hispanica L. In: Hindawi Publishing Corporation [online].Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2012 [vid.2016_08_01]. Dostupné z: http://doi.org/10.1155/2012/171956.
Seznam doporučené literatury
[1] SIMONSOHN, Barbara. Stévie: přírodní alternativa cukru a sladidel : hříšně sladká, ale zdravá. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2013, 238 s. ISBN 978-80-249-2127-3.
[2] HONCŮ,I.SLUKOVÁ, M.KREJČÍKOVÁ,L. Len setý-jeho význam z hlediska výživy a zdraví. Výživa a potraviny. Praha: vyzivaservis,2013,68(6),161-163. ISSN:1211-846X.
[3] KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.
[4] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.
[5] NORLAILY MOHD ALI, SWEE KEONG YEAP, WANYONG HO, BOON KEE BEH, SHEAU WEITAN, SOON GUAN TAN.The Promising Future of Chia, Salvia hispanica L. In: Hindawi Publishing Corporation [online].Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2012 [vid.2016_08_01]. Dostupné z: http://doi.org/10.1155/2012/171956.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně a pohotově.
Otázky:
V dotazníku máte otázku na nejvyšší dosažené vzdělání respondentů. Vztahovala jste výsledky právě i k dosaženému vzdělání a byl tam prokazatelný rozdíl?