Bakalářská práce "Využití chilli papriček v gastronomii a jejich vliv na zdraví člověka" je věnována chilli papričkám z rodu Capsicum. V první části práce popisuje historii, původ, jednotlivé odrůdy, chemické složení, pěstební podmínky a posklizňové úpravy chilli. V druhé se zabývá zastoupením chilli papriček ve světové gastronomii a vlivem konzumace a užívání chilli papriček na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
The Bachelor Thesis "Using chilli in gastronomy and its impact on human health" studies chilli peppers of the Capsicum genus. Part one examines the history, origin, varieties, chemical composition, growing conditions and harvesting of chilli. Part two relates to the proportion of chilli used in world gastronomy, and the influence chilli consumption has to human health and its potential beneficial qualities.
chilli, type, origin, variety, chemical composition, production, postharvest treatment, gastronomy, health
Rozsah průvodní práce
58 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce "Využití chilli papriček v gastronomii a jejich vliv na zdraví člověka" je věnována chilli papričkám z rodu Capsicum. V první části práce popisuje historii, původ, jednotlivé odrůdy, chemické složení, pěstební podmínky a posklizňové úpravy chilli. V druhé se zabývá zastoupením chilli papriček ve světové gastronomii a vlivem konzumace a užívání chilli papriček na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
The Bachelor Thesis "Using chilli in gastronomy and its impact on human health" studies chilli peppers of the Capsicum genus. Part one examines the history, origin, varieties, chemical composition, growing conditions and harvesting of chilli. Part two relates to the proportion of chilli used in world gastronomy, and the influence chilli consumption has to human health and its potential beneficial qualities.
chilli, type, origin, variety, chemical composition, production, postharvest treatment, gastronomy, health
Zásady pro vypracování
Charakteristika a rozdělení paprik a chilli papriček
Popis jednotlivých druhů z hlediska vlivu prostředí na kvalitu chilli papriček
Popis jednotlivých druhů z hlediska vlivu gastronomického využití
Chemické složení a významné výživové látky chilli papriček ve vztahu k výživě člověka
Závěr
Zásady pro vypracování
Charakteristika a rozdělení paprik a chilli papriček
Popis jednotlivých druhů z hlediska vlivu prostředí na kvalitu chilli papriček
Popis jednotlivých druhů z hlediska vlivu gastronomického využití
Chemické složení a významné výživové látky chilli papriček ve vztahu k výživě člověka
Závěr
Seznam doporučené literatury
KALÁBOVÁ, J. 2013. Studium antimikrobiálního účinku vybraných druhů koření. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2013, 66 s. {}
MATHEW, S., ABRAHAM, T.E. 2006. Studies on the antioxidant activities of cinnamon (Cinnamomum verum) bark extracts, through various in vitro models. In Food Chemistry, 2006, 94. {}
ROBY, M.H.H., SARHAN, M.A., SELIM, K. A-H., KHALEL, K.I. 2013 Evaluation of antioxidant activity, total phenols and phenolic compounds in thyme (Thymus vulgaris L.), sage (Salvia officinalis L.), and marjoram (Origanum majorana L.) extracts. In. Industrial Crops and Products, 2013, 43, 827 831. {}
RODRÍGUEZ-BERNALDO DE QUIRÓS, A., LAGE-YUSTY, M. A., LÓPEZ-HERNÁNDEZ, J. 2010. Determitation of phenolic compounds in macroalgae for human consumption. In Food Chemistry, 2010? 121, 634-638. {}
Seznam doporučené literatury
KALÁBOVÁ, J. 2013. Studium antimikrobiálního účinku vybraných druhů koření. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2013, 66 s. {}
MATHEW, S., ABRAHAM, T.E. 2006. Studies on the antioxidant activities of cinnamon (Cinnamomum verum) bark extracts, through various in vitro models. In Food Chemistry, 2006, 94. {}
ROBY, M.H.H., SARHAN, M.A., SELIM, K. A-H., KHALEL, K.I. 2013 Evaluation of antioxidant activity, total phenols and phenolic compounds in thyme (Thymus vulgaris L.), sage (Salvia officinalis L.), and marjoram (Origanum majorana L.) extracts. In. Industrial Crops and Products, 2013, 43, 827 831. {}
RODRÍGUEZ-BERNALDO DE QUIRÓS, A., LAGE-YUSTY, M. A., LÓPEZ-HERNÁNDEZ, J. 2010. Determitation of phenolic compounds in macroalgae for human consumption. In Food Chemistry, 2010? 121, 634-638. {}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
doc. RNDr. Tünde Juríková, Ph.D.: Jaký byl záměr výběru tématu? Na co se využívá kapsaicin v současnosti? Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.: Myslíte si čím více, tím lépe chilli v jídle?