Táto bakalárska práca je zameraná na analýzu shop floor manažmentu na pracovisku kováčskej dielni v spoločnosti Kovárna VIVA a.s. Cieľom práce je analýza informácií na súčasných tabuliach, ktoré tvoria komunikačno-vizuálny prostriedok na pracovisku. Výsledkom analýzy pätnástich tabúľ je ich rozdelenie do troch kategórii podľa užitočnosti a to užitočné, menej užitočné a zbytočné informácie. Užitočné informácie sa stali základom pre vytvorenie návrhu shop floor tabule, ktorá je jedným z najdôležitejších prvkov shop floor manažmentu. Vytvoreniu návrhu na SFM tabulu predchádza literárny rešerš ohľadom problematiky shop floor managementu, ktorý je zároveň súčasťou teoretickej časti.
Annotation in English
This bachelor is focused on analysis of shop floor management in company Kovárna VIVA a.s. The aim is analysis of current boards, which create communication and visual tool in workplace. Result of this analysis of fifteen boards divide them into three categories according to value. If they are useful, less useful or useless information. Useful infor-mation are basis for shop floor board concept, which is one of the most important factor in shop floor management. Before shop floor board concept I have made a literal recherché about shop floor management.
Shop floor, Shop floor Management, SFM board, Information Flow, Efficient Communication
Length of the covering note
69
Language
CZ
Annotation
Táto bakalárska práca je zameraná na analýzu shop floor manažmentu na pracovisku kováčskej dielni v spoločnosti Kovárna VIVA a.s. Cieľom práce je analýza informácií na súčasných tabuliach, ktoré tvoria komunikačno-vizuálny prostriedok na pracovisku. Výsledkom analýzy pätnástich tabúľ je ich rozdelenie do troch kategórii podľa užitočnosti a to užitočné, menej užitočné a zbytočné informácie. Užitočné informácie sa stali základom pre vytvorenie návrhu shop floor tabule, ktorá je jedným z najdôležitejších prvkov shop floor manažmentu. Vytvoreniu návrhu na SFM tabulu predchádza literárny rešerš ohľadom problematiky shop floor managementu, ktorý je zároveň súčasťou teoretickej časti.
Annotation in English
This bachelor is focused on analysis of shop floor management in company Kovárna VIVA a.s. The aim is analysis of current boards, which create communication and visual tool in workplace. Result of this analysis of fifteen boards divide them into three categories according to value. If they are useful, less useful or useless information. Useful infor-mation are basis for shop floor board concept, which is one of the most important factor in shop floor management. Before shop floor board concept I have made a literal recherché about shop floor management.
Shop floor, Shop floor Management, SFM board, Information Flow, Efficient Communication
Research Plan
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Zpracujte literární rešerši v oblasti Shop floor managementu s přihlédnutím na využití ve výrobní společnosti Kovárna VIVA a.s.
Praktická část
Proveďte analýzu současného stavu na vybraném pracovišti.
Analyzujte jednotlivé body, které má obsahovat efektivní Shop floor management.
Navrhněte Shop floor management pro vybrané pracoviště.
Závěr
Research Plan
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Zpracujte literární rešerši v oblasti Shop floor managementu s přihlédnutím na využití ve výrobní společnosti Kovárna VIVA a.s.
Praktická část
Proveďte analýzu současného stavu na vybraném pracovišti.
Analyzujte jednotlivé body, které má obsahovat efektivní Shop floor management.
Navrhněte Shop floor management pro vybrané pracoviště.
Závěr
Recommended resources
DENNIS, Pascal. Lean production simplified: a plain language guide to the world´s most powerful production system. 3rd ed. New York: Productivity Press, 2015, 248 s. ISBN 978-1-4987-0887-6.
KEŘKOVSKY, Miloslav. Moderní přístupy k řízení výroby. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2009, 137 s. ISBN 978-80-7400-119-2.
SUZAKI, Kiyoshi. The new shop floor management: Empowering people for continuous improvement. 2nd ed. New York: Free Press, 2010, 462 s. ISBN 978-1451624243.
VERKERK, Maarten. J. Trust and power on the shop floor: An ethnographical, ethical, and philosophical study on responsible behaviour in industrial organisations. Delft: Eburon academic publishers, 2004, 491 s. ISBN 978-90-5972-033-6.
Recommended resources
DENNIS, Pascal. Lean production simplified: a plain language guide to the world´s most powerful production system. 3rd ed. New York: Productivity Press, 2015, 248 s. ISBN 978-1-4987-0887-6.
KEŘKOVSKY, Miloslav. Moderní přístupy k řízení výroby. 2. vyd. Praha: C. H. Beck, 2009, 137 s. ISBN 978-80-7400-119-2.
SUZAKI, Kiyoshi. The new shop floor management: Empowering people for continuous improvement. 2nd ed. New York: Free Press, 2010, 462 s. ISBN 978-1451624243.
VERKERK, Maarten. J. Trust and power on the shop floor: An ethnographical, ethical, and philosophical study on responsible behaviour in industrial organisations. Delft: Eburon academic publishers, 2004, 491 s. ISBN 978-90-5972-033-6.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, graphs, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Obhajoba
Ing. Dobroslav Němec, vedoucí práce: 25 b.
Jaká je hierarchie pracovníků kovárny? Zodpovězeno zcela.
Jakou funkci mají gestoři a proč jsou součástí týmu? Zodpovězeno zcela.
Ing. Jakub Vašíř, oponent práce: 28 b.
Jedním ze sledovaných klíčových ukazatelů ve výrobě bývá obecně ukazatel CEZ (OEE). Z kterých složek je tenhle ukazatel tvořen a jakou úlohu má tento ukazatel v pohyblivé složce mzdy pracovníka? Zodpovězeno zcela.
Jakým způsobem je vhodné stavit hodnotu ukazatele CEZ, tak aby byl pro operátory motivující? Zodpovězeno zcela.
doc. Edl: Vysvětlete česky co je to Shop Floor Management. Zodpovězeno zcela.
dr. Rosman: V čem jsou Vaše návrhy důležité pro pracovníky? Kdo odpovídá za aktuálnost informací? Jak do tohoto konceptu zapadá oblast BOZP? Budete realizovat školení pracovníků? Navrhla jste koncept proškolení? Souhlasí mistr s jeho nově stanovenými úkoly? Zodpovězeno zcela.
doc. Briš: Co je hlavní výstup Vaší práce? Jaký je rozdíl mezi původním a navrhovaným stavem? Zodpovězeno zcela.