Bakalářská práce byla zpracovaná na téma Analýza organizačního uspořádání dílen a rozmístění technologických zařízení ve společnosti KLIMSTAHL, s.r.o.
Cílem práce je vytvořit takové uspořádaní výrobních hal, které přinese lepší posloupnost výrobních operací na daném výrobku, odstraní zbytečné plýtvání a tím pádem zajistí ply-nulý výrobní proces. Dílčím cílem práce bude navrhnout postup pro implementaci metody 5S s jejíž pomocí bude splněn jeden ze základních kroků pro zavedení štíhlé výroby, která výrazně ovlivňuje plýtvání na pracovišti. Práce se skládá ze dvou částí. První část je teore-tická a orientuje se na získaní vědomostí z oblasti výroby, štíhlého podniku, plýtvání a me-tody 5S.
Praktická část se zabývá popisem společnosti KLIMSTAHL, s.r.o. a jejich jednotlivých částí a výrobními procesy. Dále obsahuje analýzy současného stavu rozmístění technolo-gických zařízení a návrh opatření pro odstranění zjištěných nedostatků.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis was elaborated on the topic of Analysis of the Organizational Structure of the Workrooms and Deployment of Technological Equipment in KLIMSTAHL, s.r.o.
The aim of the work is to create an arrangement of production halls that will lead to a bet-ter sequence of production operations on the given product, to eliminate unnecessary waste and thereby ensure a continous production process. The partial aim of the thesis will be to propose a procedure for the implementation of the 5S method. With its help one of the ba-sic steps will be taken to introduce lean manufacturing, which significantly affects work-place wastage. The work consists of two parts. The first part is theoretical and focuses on gaining knowledge of manufacturing, lean enterprise, waste and 5S method.
The practical part deals with the description of KLIMSTAHL, s.r.o. and its individual parts and production processes. It also contains analysis of the current state of deployment of technological equipment and proposing measures to remedy their shortcomings.
Klíčová slova
Výroba, štíhly podnik, eliminace plýtvání, metoda 5S, layout
Bakalářská práce byla zpracovaná na téma Analýza organizačního uspořádání dílen a rozmístění technologických zařízení ve společnosti KLIMSTAHL, s.r.o.
Cílem práce je vytvořit takové uspořádaní výrobních hal, které přinese lepší posloupnost výrobních operací na daném výrobku, odstraní zbytečné plýtvání a tím pádem zajistí ply-nulý výrobní proces. Dílčím cílem práce bude navrhnout postup pro implementaci metody 5S s jejíž pomocí bude splněn jeden ze základních kroků pro zavedení štíhlé výroby, která výrazně ovlivňuje plýtvání na pracovišti. Práce se skládá ze dvou částí. První část je teore-tická a orientuje se na získaní vědomostí z oblasti výroby, štíhlého podniku, plýtvání a me-tody 5S.
Praktická část se zabývá popisem společnosti KLIMSTAHL, s.r.o. a jejich jednotlivých částí a výrobními procesy. Dále obsahuje analýzy současného stavu rozmístění technolo-gických zařízení a návrh opatření pro odstranění zjištěných nedostatků.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis was elaborated on the topic of Analysis of the Organizational Structure of the Workrooms and Deployment of Technological Equipment in KLIMSTAHL, s.r.o.
The aim of the work is to create an arrangement of production halls that will lead to a bet-ter sequence of production operations on the given product, to eliminate unnecessary waste and thereby ensure a continous production process. The partial aim of the thesis will be to propose a procedure for the implementation of the 5S method. With its help one of the ba-sic steps will be taken to introduce lean manufacturing, which significantly affects work-place wastage. The work consists of two parts. The first part is theoretical and focuses on gaining knowledge of manufacturing, lean enterprise, waste and 5S method.
The practical part deals with the description of KLIMSTAHL, s.r.o. and its individual parts and production processes. It also contains analysis of the current state of deployment of technological equipment and proposing measures to remedy their shortcomings.
Klíčová slova
Výroba, štíhly podnik, eliminace plýtvání, metoda 5S, layout
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
{Zpracujte literární rešerši a vyvoďte konkrétní cíle a východiska pro zpracování praktické části bakalářské práce.
Praktická část
Proveďte analýzu současného stavu organizačního uspořádání dílen a rozmístění technologických zařízení ve společnosti KLIMSTAHL, s.r.o.
Zhodnoťte výsledky analýzy a vypracujte návrh zefektivnění současného stavu.
Vypracujte návrh nového organizačního uspořádání dílen a rozmístění technologického zařízení.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
{Zpracujte literární rešerši a vyvoďte konkrétní cíle a východiska pro zpracování praktické části bakalářské práce.
Praktická část
Proveďte analýzu současného stavu organizačního uspořádání dílen a rozmístění technologických zařízení ve společnosti KLIMSTAHL, s.r.o.
Zhodnoťte výsledky analýzy a vypracujte návrh zefektivnění současného stavu.
Vypracujte návrh nového organizačního uspořádání dílen a rozmístění technologického zařízení.
Závěr
Seznam doporučené literatury
BURIETA, Ján. Metóda 5S - Čisté a usporiadané pracovisko. Vyd. 1. Žilina: IPA Slovakia, 2013, 60 s. ISBN 978-80-89667-04- 8-x.
GILBERTOVA, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Vyd. 1. Praha: Grada, 2002, 239 s. ISBN 8024702266.
CHUNDELA, Lubor. Ergonomie. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství CVUT, 2001, 171 s. ISBN 80-01-02301-x.
KARWOWSKI, Waldemar a Gavriel SALVENDY. Ergonomics in manufacturing: raising productivity through workplace improvement. Vyd. 2. Dearborn, Mich.: Society of Manufacturing Engineers, 2003, 538 s. ISBN 0-87263-485-x.
KASAY, Štefan. Riadenie: Organizačné štruktúry. Vyd. 4. Bratislava: VEDA, 2013, 180 s. 9788022413237.
Seznam doporučené literatury
BURIETA, Ján. Metóda 5S - Čisté a usporiadané pracovisko. Vyd. 1. Žilina: IPA Slovakia, 2013, 60 s. ISBN 978-80-89667-04- 8-x.
GILBERTOVA, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Vyd. 1. Praha: Grada, 2002, 239 s. ISBN 8024702266.
CHUNDELA, Lubor. Ergonomie. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství CVUT, 2001, 171 s. ISBN 80-01-02301-x.
KARWOWSKI, Waldemar a Gavriel SALVENDY. Ergonomics in manufacturing: raising productivity through workplace improvement. Vyd. 2. Dearborn, Mich.: Society of Manufacturing Engineers, 2003, 538 s. ISBN 0-87263-485-x.
KASAY, Štefan. Riadenie: Organizačné štruktúry. Vyd. 4. Bratislava: VEDA, 2013, 180 s. 9788022413237.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Dobroslav Němec 24 b.
1 Jak by bylo možné využít pracovníka, který v současné době obsluhuje rádlovačku a kterého navrhujete ušetřit? Zodpovězeno zcela
2. Jak bude přemístěním rádlovačky ovlivněn materiálový tok? Zodpovězeno zcela
Oponent práce: doc. Ing. Roman Bobák, Ph.D. 20 b.
1. Okomentujte soulad názvu a cíle bakalářské práci, organizačnímu uspořádání dílen se v práci moc nevěnujete. Zodpovězeno zcela
2. Jaká kriteria používáte pro rozčlenění hlavní a vedlejší činnosti na str. 36 ? odpovězeno zcela
3. Nedojde při přemístění drážkovačky do haly 1 ke zvýšení materiálového toku mezi ostatními halami a halou 1? Zodpovězeno zcela
prof. Ing. Felicia Chromjaková, PhD.:
Vysvětlete vysoký podíl času kontroly ve Vaší práci. Věnovala jste se zkrácení tohoto času? Zodpovězeno zcela
doc. Ing. Roman Bobák, Ph.D.:
Jakým způsobem se určuje neshodný výrobek? Řešila jste ve své práci i ergonomii práce v souvislosti s přenášením polotovarů do jiné haly? Zodpovězeno zcela