Bakalářská práce se zaměřuje na téma výživy a stravování dětí předškolního věku. Práce má teoreticko-empirický charakter. Teoretická část vymezuje základní pojmy z problematiky týkající se výchovy ke zdraví a zdravé výživy. Empirickou část tvoří výzkum, který byl realizován prostřednictvím interview s osmi rodiči. Jeho cílem bylo objasnit, jaké znalosti mají rodiče v oblasti zdravého stravování a odhalit, jakým způsobem své děti vedou ke zdravé výživě.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the topic of pre-school children´s nutrition and diet. The thesis has theoretical and empirical character. The theoretical part of this thesis defines concepts from healthy education and healthy food. The empirical part of this thesis forms reserch, who was realizated interview with eight parents The goal of reserch was clarify parent´s knowladge area for healthy food and detect their manner which they use when learn their child to healhy eating.
Klíčová slova
zdravá výživa, předškolní věk, rodina, výchova, výchova ke zdravé výživě.
Bakalářská práce se zaměřuje na téma výživy a stravování dětí předškolního věku. Práce má teoreticko-empirický charakter. Teoretická část vymezuje základní pojmy z problematiky týkající se výchovy ke zdraví a zdravé výživy. Empirickou část tvoří výzkum, který byl realizován prostřednictvím interview s osmi rodiči. Jeho cílem bylo objasnit, jaké znalosti mají rodiče v oblasti zdravého stravování a odhalit, jakým způsobem své děti vedou ke zdravé výživě.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the topic of pre-school children´s nutrition and diet. The thesis has theoretical and empirical character. The theoretical part of this thesis defines concepts from healthy education and healthy food. The empirical part of this thesis forms reserch, who was realizated interview with eight parents The goal of reserch was clarify parent´s knowladge area for healthy food and detect their manner which they use when learn their child to healhy eating.
Klíčová slova
zdravá výživa, předškolní věk, rodina, výchova, výchova ke zdravé výživě.
Studium odborné literatury z oblasti výchovy ke zdraví a stravování v rodinách s předškolákem.
Příprava metodiky empirické části, stanovení cílů výzkumu a výzkumných otázek.
Realizace kvalitativního výzkumu prostřednictvím metody interview.
Zpracování a vyhodnocení získaných dat, včetně jejich interpretace.
Prezentace výsledků výzkumu a jejich shrnutí a doporučení pro osvětovou činnost v rodinách s dětmi předškolního věku.
Zásady pro vypracování
Studium odborné literatury z oblasti výchovy ke zdraví a stravování v rodinách s předškolákem.
Příprava metodiky empirické části, stanovení cílů výzkumu a výzkumných otázek.
Realizace kvalitativního výzkumu prostřednictvím metody interview.
Zpracování a vyhodnocení získaných dat, včetně jejich interpretace.
Prezentace výsledků výzkumu a jejich shrnutí a doporučení pro osvětovou činnost v rodinách s dětmi předškolního věku.
Seznam doporučené literatury
ALBON, Deborah a Penny MUKHERJI. Food and health in early childhood: a holistic approach. Los Angeles: SAGE, 2008. ISBN 978-1412947220.
MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví. 2. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2015. Pedagogika. ISBN 978-80-247-5351-5.
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
PRŮCHA, Jan. Přehled pedagogiky: úvod do studia oboru. 4. aktualizované vydání. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0872-3.
SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
Seznam doporučené literatury
ALBON, Deborah a Penny MUKHERJI. Food and health in early childhood: a holistic approach. Los Angeles: SAGE, 2008. ISBN 978-1412947220.
MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví. 2. aktualizované vydání. Praha: Grada, 2015. Pedagogika. ISBN 978-80-247-5351-5.
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
PRŮCHA, Jan. Přehled pedagogiky: úvod do studia oboru. 4. aktualizované vydání. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0872-3.
SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, mapy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka odprezentovala svou práci srozumitelně a věcně. Vedoucí i oponent se shodují na pozitivním přínosu práce a naplnění všech předpokladů, které se vyžadují od zpracování bakalářské práce. Na otázky stanovené vedoucím i oponentem studentka odpověděla. Prof. Gavora vznesl námitku a pochybnosti nad tím, zda je práce kvalitativního charakteru. Doc. Wiegerová nesouhlasila s koncepcí celé práce a považuji ji za nezdařenou s velkými limity.