Tato diplomová práce je zaměřena na oblast nákupu ve společnosti Lázně Luhačovice, a. s. Jejím cílem je vypracovat projekt racionalizace nákupních procesů a vytvoření podkladů pro doplnění směrnice zabývající se nákupem. Mezi dílčí cíle pak lze zařadit doplnění směrnice o chybějící procesní modely.
Teoretická část je zaměřena především na problematiku nákupu ve firmách a následně se zabývá procesním řízením a modelováním procesních map. Z pojmů uvedených v první části této diplomové práce je následně vycházeno v praktické části, kdy je nejprve představena společnost Lázně Luhačovice, a. s., je provedena její situační analýza a poté jsou zmapovány procesy nákupu ve společnosti. Závěrem praktické části je provedena SWOT analýza, na základě které je vypracován projekt, který je výsledkem této diplomové práce.
Anotace v angličtině
This theses is focused on the area of purchasing in the company Lázně Luhačovice, a. s. The goal is to prepare the project of purchasing processes improvement and to create material for completion of directive dealing with purchase of food. Partial goal is identification of missing process models and their addition into the directive.
Theoretical part of this thesis is focused on problematics of purchasing and then the thesis deals with process management and modelling process maps. The terms from the first part of the thesis are used in practical part. Firstly the company Lázně Luhačovice, a. s. is introduced, situational analysis is performed and processes of food purchase are mapped. At the end of the practical part the SWOT analysis is realised. Based of SWOT analysis the project is created. This project is the results of the thesis.
purchase, process, process management, situational analysis, purchase risks
Rozsah průvodní práce
99
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na oblast nákupu ve společnosti Lázně Luhačovice, a. s. Jejím cílem je vypracovat projekt racionalizace nákupních procesů a vytvoření podkladů pro doplnění směrnice zabývající se nákupem. Mezi dílčí cíle pak lze zařadit doplnění směrnice o chybějící procesní modely.
Teoretická část je zaměřena především na problematiku nákupu ve firmách a následně se zabývá procesním řízením a modelováním procesních map. Z pojmů uvedených v první části této diplomové práce je následně vycházeno v praktické části, kdy je nejprve představena společnost Lázně Luhačovice, a. s., je provedena její situační analýza a poté jsou zmapovány procesy nákupu ve společnosti. Závěrem praktické části je provedena SWOT analýza, na základě které je vypracován projekt, který je výsledkem této diplomové práce.
Anotace v angličtině
This theses is focused on the area of purchasing in the company Lázně Luhačovice, a. s. The goal is to prepare the project of purchasing processes improvement and to create material for completion of directive dealing with purchase of food. Partial goal is identification of missing process models and their addition into the directive.
Theoretical part of this thesis is focused on problematics of purchasing and then the thesis deals with process management and modelling process maps. The terms from the first part of the thesis are used in practical part. Firstly the company Lázně Luhačovice, a. s. is introduced, situational analysis is performed and processes of food purchase are mapped. At the end of the practical part the SWOT analysis is realised. Based of SWOT analysis the project is created. This project is the results of the thesis.
purchase, process, process management, situational analysis, purchase risks
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Prostudujte literaturu a zpracujte literární rešerši zaměřenou na oblast řízení nákupu podniku.
Praktická část
Charakterizujte společnost Lázně Luhačovice, a. s. a proveďte její situační analýzu.
Proveďte analýzu současného stavu v oblasti nákupu společnosti.
Na základě předchozí analýzy vypracujte projekt racionalizace činností v oblasti nákupu společnosti.
Projekt podrobte nákladové a rizikové analýze.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Prostudujte literaturu a zpracujte literární rešerši zaměřenou na oblast řízení nákupu podniku.
Praktická část
Charakterizujte společnost Lázně Luhačovice, a. s. a proveďte její situační analýzu.
Proveďte analýzu současného stavu v oblasti nákupu společnosti.
Na základě předchozí analýzy vypracujte projekt racionalizace činností v oblasti nákupu společnosti.
Projekt podrobte nákladové a rizikové analýze.
Závěr
Seznam doporučené literatury
JESTON, John a Johan NELIS. Business process management: practical guidelines to successful implementations. 2nd ed. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann, 2008, 652 s. ISBN 978-0-7506-8656-3.
LUKOSZOVÁ, Xenie. Nákup a jeho řízení. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2004, 170 s. ISBN 80-251-0174-6.
NENADÁL, Jaroslav. Management partnerství s dodavateli: nové perspektivy firemního nakupování. Vyd. 1. Praha: Management Press, 2006, 323 s. ISBN 80-7261-152-6.
PARNELL, John A. Strategic management: theory and practice. 4th ed. Los Angeles: SAGE, c2014, 664 s. ISBN 978-1-4522-3498-4.
TUČEK, David, Martin HRABAL a Lukáš TRČKA. Procesní řízení v praxi podniků a vysokých škol. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 272 s. ISBN 978-80-7478-674-7.
Seznam doporučené literatury
JESTON, John a Johan NELIS. Business process management: practical guidelines to successful implementations. 2nd ed. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann, 2008, 652 s. ISBN 978-0-7506-8656-3.
LUKOSZOVÁ, Xenie. Nákup a jeho řízení. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2004, 170 s. ISBN 80-251-0174-6.
NENADÁL, Jaroslav. Management partnerství s dodavateli: nové perspektivy firemního nakupování. Vyd. 1. Praha: Management Press, 2006, 323 s. ISBN 80-7261-152-6.
PARNELL, John A. Strategic management: theory and practice. 4th ed. Los Angeles: SAGE, c2014, 664 s. ISBN 978-1-4522-3498-4.
TUČEK, David, Martin HRABAL a Lukáš TRČKA. Procesní řízení v praxi podniků a vysokých škol. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 272 s. ISBN 978-80-7478-674-7.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Martin Hrabal 22 bodů.
Můžete prosím popsat finanční i nefinanční benefity navržených opatření? Zodpovězeno zcela.
Rozhodla se společnost navržený projekt realizovat? Pokud ano, v jaké je fázi a jaké další doporučení pro zlepšení můžete uvést? Zodpovězeno zcela.
Oponent práce: Ing. Jiří Dědek, MBA 19 bodů.
Jaké další oblasti nákupu (mimo nákup potravin) v Lázních Luhačovice, a.s. považujete za potenciální zdroj úspor? Naznačte, co by bylo nutné udělat, aby úspor u těchto komodit bylo dosaženo. Zodpovězeno zcela. Analyzovat a sledovat nákupní procesy je důležité - jaké riziko však hrozí, pokud provádění těchto analýz bude věnováno nadměrné množství času? Zodpovězeno zcela.
Ing. Josef Krůžela, CSc.
Vzal jste při plánování nákupů v úvahu rozdíly, pro jaké cílové skupiny bude gastronomie určena? Zodpovězeno zcela.