Tato diplomová práce se zabývá přípravou a analýzou netradičních müsli směsí bezlepkových i s obsahem lepku, jejíchž součástí jsou jedlé květy. Teoretická část je věnována stručnému popisu a charakteristice polyfenolických látek a možnostem jejich stanovení a chemickému složení surovinových komponent analyzovaných müsli směsí. Praktická část je zaměřena na extrakci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů, na stanovení celkových polyfenolů a antioxidační aktivity a na stanovení profilu polyfenolických látek.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the preparation and analysis of non-traditional muesli mixtures (gluten-free and gluten containing mixtures) with edible flowers. The theoretical part is devoted to the brief description and properties of polyphenols and the possibilities of their determination and the chemical composition of the raw materials analysed. The experimental part is focused on the extraction of free, conjugated and bound polyphenols, to determination of total polyphenols and antioxidant activities and measurement of the polyphenols profile.
Klíčová slova
müsli, polyfenoly, antioxidační aktivita, netradiční obiloviny, jedlé květy
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a analýzou netradičních müsli směsí bezlepkových i s obsahem lepku, jejíchž součástí jsou jedlé květy. Teoretická část je věnována stručnému popisu a charakteristice polyfenolických látek a možnostem jejich stanovení a chemickému složení surovinových komponent analyzovaných müsli směsí. Praktická část je zaměřena na extrakci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů, na stanovení celkových polyfenolů a antioxidační aktivity a na stanovení profilu polyfenolických látek.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the preparation and analysis of non-traditional muesli mixtures (gluten-free and gluten containing mixtures) with edible flowers. The theoretical part is devoted to the brief description and properties of polyphenols and the possibilities of their determination and the chemical composition of the raw materials analysed. The experimental part is focused on the extraction of free, conjugated and bound polyphenols, to determination of total polyphenols and antioxidant activities and measurement of the polyphenols profile.
Klíčová slova
müsli, polyfenoly, antioxidační aktivita, netradiční obiloviny, jedlé květy
Stručný popis a charakteristika vzorků bezlepkového müsli a müsli s lepkem.
Charakteristika jednotlivých druhů květů obsažených ve směsi.
Obecné principy použitých metod pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolického profilu.
II. Praktická část
Extrakce jednotlivých vzorků bezlepkového müsli a müsli s lepkem.
Stanovení antioxidační aktivity pomocí metody DPPH.
Stanovení polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuovy metody.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručný popis a charakteristika vzorků bezlepkového müsli a müsli s lepkem.
Charakteristika jednotlivých druhů květů obsažených ve směsi.
Obecné principy použitých metod pro stanovení antioxidační aktivity a polyfenolického profilu.
II. Praktická část
Extrakce jednotlivých vzorků bezlepkového müsli a müsli s lepkem.
Stanovení antioxidační aktivity pomocí metody DPPH.
Stanovení polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuovy metody.
Seznam doporučené literatury
[1] BELTON, P. S. a John Reginald Nuttall TAYLOR. Pseudocereals and less common cereals: grain properties and utilization potential. Berlin: Springer, c2010, xv, 269 s. ISBN 978-3-642-07691-6.
[2] KUČEROVÁ, J., Technologie cereálií, Brno: Mendelova zemědělská a lesnická
univerzita v Brně, 2008. ISBN 978-80-7157-811-6.
[3] FIC, Vlastimil. Víno: analýza, technologie, gastronomie. Český Těšín: 2 THETA, 2015, 299 s. ISBN 978-80-86380-77-3.
[4] SNYDER, Lloyd R., J. J. KIRKLAND a Joseph L. GLAJCH. Practical HPLC method development. 2nd ed. New York: John Wiley, c1997, xxvi, 765 s. ISBN 0-471-00703-X.
[5] VELÍŠEK, Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex: John Wiley, 2014, viii, 1113 s. ISBN 978-1-118-38384-1.
Seznam doporučené literatury
[1] BELTON, P. S. a John Reginald Nuttall TAYLOR. Pseudocereals and less common cereals: grain properties and utilization potential. Berlin: Springer, c2010, xv, 269 s. ISBN 978-3-642-07691-6.
[2] KUČEROVÁ, J., Technologie cereálií, Brno: Mendelova zemědělská a lesnická
univerzita v Brně, 2008. ISBN 978-80-7157-811-6.
[3] FIC, Vlastimil. Víno: analýza, technologie, gastronomie. Český Těšín: 2 THETA, 2015, 299 s. ISBN 978-80-86380-77-3.
[4] SNYDER, Lloyd R., J. J. KIRKLAND a Joseph L. GLAJCH. Practical HPLC method development. 2nd ed. New York: John Wiley, c1997, xxvi, 765 s. ISBN 0-471-00703-X.
[5] VELÍŠEK, Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex: John Wiley, 2014, viii, 1113 s. ISBN 978-1-118-38384-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky vedoucího a oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.\par
doc.Fišera: V tabulkách 6 a 7 uvádíte jako celkové fenoly jako ekvivalenty kyseliny gallové a jaký rozměr má údaj SD uvedený v tabulce?\par
prof. Golián: Zjišťovala jste antioxidační aktivitu i u jedlých květů obsažených v analyzovaných směsích? O jaké jednalo standardy používané při analýzách?\par \par\par