Diplomová práca popisuje možnosti zabezpečenia stravovania vojakov a význam jednotlivých nutričných faktorov vo výžive. Približuje historické aspekty, ktoré viedli k snahe zlepšiť vojenské stravovanie. Zameriava sa na zabezpečenie stravných dávok počas rôznych situácii, či už sa jedná o vojenské cvičenia, mimoriadne situácie alebo prácu v poľných podmienkach, kedy si vojak nieje schopný potravu zabezpečiť sám. Ide o dávky, ktoré sa skladajú z trvanlivých potravín bežne dostupných vo veľkoplošných predajniach v Českej Republike alebo Slovensku. Popisuje tiež možnosti predĺženia údržnosti potravín vhodné pre potreby armády. Cieľom práce bolo zostaviť nové dávky pre Armádu Českej Republiky a nutrične a ekonomicky ich vyhodnotiť.
Anotace v angličtině
This diploma thesis describes options of military catering and significance of particular nutrients in food. Thesis is focusing on historical aspects that led to efford to improve cate-ring for the military. It concentraces aswell on securing catering supplies throughout diffe-rent situations, whether its for military trainings, special situations or deplyed offroad. Me-aning the situations when soldier is not able to gather food by himself. We talk about por-tions of food that are composed of durable foods that are easy accessible in wholesale shop in Czech Republic or Slovakia. This thesis also describes the ways of extending the shelf-life of foods suitable for military. The aim of this thesis is to prepare new portions of food for military of Czech Republic and evaluate it nutritionally and economically.
Klíčová slova
stravovanie vojakov, výživové požiadavky vojakov, nutričné vyhodnotenie
Klíčová slova v angličtině
military catering, nutritional requirements of soldiers, nutritional evaluation
Rozsah průvodní práce
83
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práca popisuje možnosti zabezpečenia stravovania vojakov a význam jednotlivých nutričných faktorov vo výžive. Približuje historické aspekty, ktoré viedli k snahe zlepšiť vojenské stravovanie. Zameriava sa na zabezpečenie stravných dávok počas rôznych situácii, či už sa jedná o vojenské cvičenia, mimoriadne situácie alebo prácu v poľných podmienkach, kedy si vojak nieje schopný potravu zabezpečiť sám. Ide o dávky, ktoré sa skladajú z trvanlivých potravín bežne dostupných vo veľkoplošných predajniach v Českej Republike alebo Slovensku. Popisuje tiež možnosti predĺženia údržnosti potravín vhodné pre potreby armády. Cieľom práce bolo zostaviť nové dávky pre Armádu Českej Republiky a nutrične a ekonomicky ich vyhodnotiť.
Anotace v angličtině
This diploma thesis describes options of military catering and significance of particular nutrients in food. Thesis is focusing on historical aspects that led to efford to improve cate-ring for the military. It concentraces aswell on securing catering supplies throughout diffe-rent situations, whether its for military trainings, special situations or deplyed offroad. Me-aning the situations when soldier is not able to gather food by himself. We talk about por-tions of food that are composed of durable foods that are easy accessible in wholesale shop in Czech Republic or Slovakia. This thesis also describes the ways of extending the shelf-life of foods suitable for military. The aim of this thesis is to prepare new portions of food for military of Czech Republic and evaluate it nutritionally and economically.
Klíčová slova
stravovanie vojakov, výživové požiadavky vojakov, nutričné vyhodnotenie
Klíčová slova v angličtině
military catering, nutritional requirements of soldiers, nutritional evaluation
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat možnosti zabezpečení stravy vojáků za mimořádných situací.
Popsat platné nutriční standardy pro civilní obyvatelstvo a stravné dávky pro příslušníky AČR.
Charakterizovat možnosti prodloužení údržnosti potravin. Rozdělit potraviny z konzervačního hlediska a které zásady jsou pro nás vhodné.
II. Praktická část
Udělat průzkum potravin s delší trvanlivostí na Českém a Slovenském trhu a zaměřit se hlavně na velkoplošné prodejny.
S využitím trvanlivých potravin sestavit dávku potravin pro vybranou skupinu příslušníků AČR.
Udělat nutrične-ekonomické vyhodnocení těch sestavených dávek.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat možnosti zabezpečení stravy vojáků za mimořádných situací.
Popsat platné nutriční standardy pro civilní obyvatelstvo a stravné dávky pro příslušníky AČR.
Charakterizovat možnosti prodloužení údržnosti potravin. Rozdělit potraviny z konzervačního hlediska a které zásady jsou pro nás vhodné.
II. Praktická část
Udělat průzkum potravin s delší trvanlivostí na Českém a Slovenském trhu a zaměřit se hlavně na velkoplošné prodejny.
S využitím trvanlivých potravin sestavit dávku potravin pro vybranou skupinu příslušníků AČR.
Udělat nutrične-ekonomické vyhodnocení těch sestavených dávek.
Seznam doporučené literatury
[1] HILL, N. Military nutrition: maintaining health and rebuilding injured tissue. The Royal Society.[online]. 2011, vol. 366, no. 1562 s. 231-240. [cit. 2016-10-06] doi: 10.1098/rstb.2010.0213.
[2] FEENEY , Robert. The development and evolution of U.S. Army field rations.Nutrition Reviews [online]. 1995, vol. 53, no. 8 s. 221-225. [cit. 2016-10-06] ISSN: 00296643. Dostupné z: http://search.proquest.com.proxy.k.utb.cz/docview/212318935/fulltextPDF/FFF7A70586B34097PQ/1?accountid=15518.
[3] WILSON, Nick; NGHIEM, Nhung; SUMMERS, Jennifer A; CARTER, Mary-Ann; HARPER, Glyn. A Nutritional Analysis of New Zealand Military Food Rations at Gallipoli in 1915: Likely Contribution to Scurvy and Other Nutrient Deficiency Disorders. New Zealand Medical Journal [online] 2013, vol. 126, no. 1373 s. 12-29. [cit. 2016-10-06] ISSN:0028-8446. Dostupné z: http://portal.k.utb.cz/articles/record?id=FETCH-LOGICAL-p997-f9bdfc066c89f44e5bd47e2dab233c3152d05a462d768f51d08a7c68d8670ab03.
[4] COLLINGHAM, Lizzie. Porridge and peas: C. Stanton Hicks and Australian army rations. Endeavour [online]. 2009, vol. 33, no. 3 s. 106-111. [cit. 2016-10-06] ISSN:0160-9327. Dostupné z: http://dx.doi.org.proxy.k.utb.cz/10.1016/j.endeavour.2009.05.003.
[5] PEREZGONZALEZ, Jose. Nutritional Balance of ANZAC's Military Rations. New Zealand Medical Journal [online]. 2013, vol. 126, no. 1374 s. 100-102I. [cit. 2016-10-06] ISSN:0028-8446. Dostupné z: http://portal.k.utb.cz/articles/record?id=FETCH-LOGICAL-p991-e147cd60291a41fa27c4e8b15d32779033bed9784bd550c3a9a6ec7adc0a5d343.
Seznam doporučené literatury
[1] HILL, N. Military nutrition: maintaining health and rebuilding injured tissue. The Royal Society.[online]. 2011, vol. 366, no. 1562 s. 231-240. [cit. 2016-10-06] doi: 10.1098/rstb.2010.0213.
[2] FEENEY , Robert. The development and evolution of U.S. Army field rations.Nutrition Reviews [online]. 1995, vol. 53, no. 8 s. 221-225. [cit. 2016-10-06] ISSN: 00296643. Dostupné z: http://search.proquest.com.proxy.k.utb.cz/docview/212318935/fulltextPDF/FFF7A70586B34097PQ/1?accountid=15518.
[3] WILSON, Nick; NGHIEM, Nhung; SUMMERS, Jennifer A; CARTER, Mary-Ann; HARPER, Glyn. A Nutritional Analysis of New Zealand Military Food Rations at Gallipoli in 1915: Likely Contribution to Scurvy and Other Nutrient Deficiency Disorders. New Zealand Medical Journal [online] 2013, vol. 126, no. 1373 s. 12-29. [cit. 2016-10-06] ISSN:0028-8446. Dostupné z: http://portal.k.utb.cz/articles/record?id=FETCH-LOGICAL-p997-f9bdfc066c89f44e5bd47e2dab233c3152d05a462d768f51d08a7c68d8670ab03.
[4] COLLINGHAM, Lizzie. Porridge and peas: C. Stanton Hicks and Australian army rations. Endeavour [online]. 2009, vol. 33, no. 3 s. 106-111. [cit. 2016-10-06] ISSN:0160-9327. Dostupné z: http://dx.doi.org.proxy.k.utb.cz/10.1016/j.endeavour.2009.05.003.
[5] PEREZGONZALEZ, Jose. Nutritional Balance of ANZAC's Military Rations. New Zealand Medical Journal [online]. 2013, vol. 126, no. 1374 s. 100-102I. [cit. 2016-10-06] ISSN:0028-8446. Dostupné z: http://portal.k.utb.cz/articles/record?id=FETCH-LOGICAL-p991-e147cd60291a41fa27c4e8b15d32779033bed9784bd550c3a9a6ec7adc0a5d343.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky oponenta odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.
Doplňující otázky:
prof. Ing. Ján Tomáš, CSc.:
I ve skutečnosti se nakupuje pro vojáky v běžných obchodních řetězcích?
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.:
Jakou mají trvanlivost bagety uvedené v práci?
Jaké nutrienty jste plánovala doplnit žvýkačkou na svačinu?