Bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikroorganizmů degradujících biogenní aminy. Teoretická část se zabývá biogenními aminy, jejich vznikem, významem v potravinách a mikroorganizmy schopných jejich degradace. V praktické části této práce bylo izolováno a identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 17 degradérů biogenních aminů. U všech izolátů byla také ověřována schopnost redukce vybraných biogenních aminů po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a v minerálním médiu s biogenními aminy a glukózou pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. Z výsledků je patrné, že nejlepším degradérem byl Micrococcus lutes KS15. Došlo k poklesu koncentrace všech sledovaných biogenních aminů nejméně o 70 % a nejlépe pak degradoval histamin, jehož konečná hodnota činila 5 % po 24 hodinách kultivace v minerálním médiu s biogenními aminy.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the isolation of biogenic amine-degrading microorganisms. The theoretical part is focused on biogenic amines, their origin, importance in food and microorganisms able to degrade them.
In the practical part of this work were isolated 17 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. These microorganisms were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. In the following experiment it was monitored degradation of selected biogenic amines after 24 and 48 hour growth in the mineral medium with biogenic amines and in the mineral medium with biogenic amines and glucose. The loss of biogenic amines was analyzed by the high performance liquid chromatography with UV detection after derivatization with dansylchloride. The results show that the best aminedegrading microorganism was Micrococcus luteus KS15. All of the biogenic amines were degraded by 70%. The lowest concentration was detected at histamine. The final value was 5% af-ter 24 hour growth in the mineral medium with biogenic amines.
biogenic amines, isolation of microorganisms, degradation of biogenic amines, amine oxidase
Rozsah průvodní práce
63 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikroorganizmů degradujících biogenní aminy. Teoretická část se zabývá biogenními aminy, jejich vznikem, významem v potravinách a mikroorganizmy schopných jejich degradace. V praktické části této práce bylo izolováno a identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 17 degradérů biogenních aminů. U všech izolátů byla také ověřována schopnost redukce vybraných biogenních aminů po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a v minerálním médiu s biogenními aminy a glukózou pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. Z výsledků je patrné, že nejlepším degradérem byl Micrococcus lutes KS15. Došlo k poklesu koncentrace všech sledovaných biogenních aminů nejméně o 70 % a nejlépe pak degradoval histamin, jehož konečná hodnota činila 5 % po 24 hodinách kultivace v minerálním médiu s biogenními aminy.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on the isolation of biogenic amine-degrading microorganisms. The theoretical part is focused on biogenic amines, their origin, importance in food and microorganisms able to degrade them.
In the practical part of this work were isolated 17 microorganisms with degradation activity of biogenic amines. These microorganisms were identified by MALDI-TOF mass spectrometry. In the following experiment it was monitored degradation of selected biogenic amines after 24 and 48 hour growth in the mineral medium with biogenic amines and in the mineral medium with biogenic amines and glucose. The loss of biogenic amines was analyzed by the high performance liquid chromatography with UV detection after derivatization with dansylchloride. The results show that the best aminedegrading microorganism was Micrococcus luteus KS15. All of the biogenic amines were degraded by 70%. The lowest concentration was detected at histamine. The final value was 5% af-ter 24 hour growth in the mineral medium with biogenic amines.
biogenic amines, isolation of microorganisms, degradation of biogenic amines, amine oxidase
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace biogenních aminů a jejich význam v potravinách.
Mikroorganizmy degradující biogenní aminy - vlastnosti, využití.
II. Praktická část
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z různých matric.
Ověření schopnosti degradace vybraných biogenních aminů izolovanými kmeny.
Zpracování výsledků a formulace závěrů.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakterizace biogenních aminů a jejich význam v potravinách.
Mikroorganizmy degradující biogenní aminy - vlastnosti, využití.
II. Praktická část
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z různých matric.
Ověření schopnosti degradace vybraných biogenních aminů izolovanými kmeny.
Zpracování výsledků a formulace závěrů.
Seznam doporučené literatury
[1] NAILA, A., FLINT, S., FLETCHER, G., BREMER, P., MEERDINK, G. Control of biogenic amines in foodexisting and emerging approaches. Journal of Food Science. 75.7: R139-R150. 2010. ISSN 17503841.
[2] CALLEJÓN, S., SENDRA, R., FERRER, S., PARDO, I. Identification of a novel enzymatic activity from lactic acid bacteria able to degrade biogenic amines in wine. Applied Microbiology and Biotechnology. 98: 185-198. 2014. ISSN 1432-0614.
[3] HERRERO-FRESNO, A., MARTÍNEZ, N., SÁNCHEZ-LLANA, E., DÍAZ, M., FERNÁNDEZ, M., MARTIN, M. C., LADERO, V., ALVAREZ, M. A. Lactobacillus casei strains isolated from cheese reduce biogenic amine accumulation in an experimental model. International Journal of Food Microbiology 157.2: 297-304. 2012. ISSN 01681605.
[4] CALLEJÓN, S., SENDRA, R., FERRER, S., PARDO, I. Ability of Kocuria varians LTH 1540 to degrade putrescine: identification and characterization of a novel amine oxidase. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 63.16: 4170-4178. 2015. ISSN 1520-5118.
[5] LEUSCHNER, R.G., HEIDEL M., HAMMES W.P. Histamine and tyramine degradation by food fermenting microorganisms. Internatioanl Journal of Food Microbiology. 39: 1-10. 1998. ISSN 01681605.
Seznam doporučené literatury
[1] NAILA, A., FLINT, S., FLETCHER, G., BREMER, P., MEERDINK, G. Control of biogenic amines in foodexisting and emerging approaches. Journal of Food Science. 75.7: R139-R150. 2010. ISSN 17503841.
[2] CALLEJÓN, S., SENDRA, R., FERRER, S., PARDO, I. Identification of a novel enzymatic activity from lactic acid bacteria able to degrade biogenic amines in wine. Applied Microbiology and Biotechnology. 98: 185-198. 2014. ISSN 1432-0614.
[3] HERRERO-FRESNO, A., MARTÍNEZ, N., SÁNCHEZ-LLANA, E., DÍAZ, M., FERNÁNDEZ, M., MARTIN, M. C., LADERO, V., ALVAREZ, M. A. Lactobacillus casei strains isolated from cheese reduce biogenic amine accumulation in an experimental model. International Journal of Food Microbiology 157.2: 297-304. 2012. ISSN 01681605.
[4] CALLEJÓN, S., SENDRA, R., FERRER, S., PARDO, I. Ability of Kocuria varians LTH 1540 to degrade putrescine: identification and characterization of a novel amine oxidase. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 63.16: 4170-4178. 2015. ISSN 1520-5118.
[5] LEUSCHNER, R.G., HEIDEL M., HAMMES W.P. Histamine and tyramine degradation by food fermenting microorganisms. Internatioanl Journal of Food Microbiology. 39: 1-10. 1998. ISSN 01681605.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.