Cílem této studie bylo zjistit vliv vybraných faktorů (pH, koncentrace NaCl, teplota, médium) na schopnost degradace vybraných biogenních aminů dvou bakterií (B. subtilis 23 a B. pumilus 26). Bylo zjištěno, že hodnota pH neovlivňuje degradační aktivitu těchto kmenů, naproti tomu koncentrace NaCl, teplota a složení kultivačního média ovlivňují významně schopnost degradace aminů testovaných bakterií. V optimálních podmínkách (30 °C, pH 7, 0 % NaCl) snížil B. subtilis 23 obsah tyraminu o 60 % po 48 hodinové kultivaci.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to investigate effect of selected factors (pH, NaCl concentration, temperature, medium) on degrading activity of two microorganisms (B. subtilis 23 and B. pumilus 26) There is no effect of pH values on degrading activity of B. subtilis 23 and B. pumilus 26. On the other hand NaCl concentration, temperature and medium effected ability to degrade biogenic amines significantly. B. subtilis 23 exhibited highest histamine-degrading activity in optimal conditions (30 °C, pH 7, 0 % NaCl). B. subtilis 23 reducted histamine contents by 60 % for 48 hours of incubation.
Klíčová slova
biogenní aminy, degradace, rod Bacillus
Klíčová slova v angličtině
biogenic amines, degradation, genus Bacillus
Rozsah průvodní práce
74
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této studie bylo zjistit vliv vybraných faktorů (pH, koncentrace NaCl, teplota, médium) na schopnost degradace vybraných biogenních aminů dvou bakterií (B. subtilis 23 a B. pumilus 26). Bylo zjištěno, že hodnota pH neovlivňuje degradační aktivitu těchto kmenů, naproti tomu koncentrace NaCl, teplota a složení kultivačního média ovlivňují významně schopnost degradace aminů testovaných bakterií. V optimálních podmínkách (30 °C, pH 7, 0 % NaCl) snížil B. subtilis 23 obsah tyraminu o 60 % po 48 hodinové kultivaci.
Anotace v angličtině
The aim of this study was to investigate effect of selected factors (pH, NaCl concentration, temperature, medium) on degrading activity of two microorganisms (B. subtilis 23 and B. pumilus 26) There is no effect of pH values on degrading activity of B. subtilis 23 and B. pumilus 26. On the other hand NaCl concentration, temperature and medium effected ability to degrade biogenic amines significantly. B. subtilis 23 exhibited highest histamine-degrading activity in optimal conditions (30 °C, pH 7, 0 % NaCl). B. subtilis 23 reducted histamine contents by 60 % for 48 hours of incubation.
Monitoring vlivu faktorů (teplota, pH, koncentrace NaCl) na degradaci biogenních aminů vybranými bakteriemi.
Zpracování výsledků.
Formulace závěrů na základě získaných výsledků.
Seznam doporučené literatury
[1] BENKERROUM, Noreddine. Biogenic Amines in Dairy Products: Origin, Incidence, and Control Means. Comprehensive reviews in food science and food safety. 2016, vol. 15, s. 801-826.
[2] LEE, Yi-Chen, KUNG, Hsien-Feng, HUANG, Chun-Yung, HUANG, Tzou-Chi and Yung-Hsiang TSAI. Reduction of histamine and biogenic amines during salted fish fermentation by Bacillus polymyxa as a starter culture. Journal of food and drug analysis. 2016, vol. 24, s. 157-163.
[3] RUIZ-CAPILLAS, Claudia a Leo M NOLLET, 2016. Flow injection analysis of food additives. Boca Raton: Taylor & Francis. ISBN 9781482218190.
[4] TOFALO, R., PERPETUINI, G., SCHIORONE, M., SUZZI, G. Biogenic Amines: Toxicology and Health Effect. Encyclopedia of Food and Health. Elsevier, 2015, s. 424-429, DOI: 10.1016/B978-0-12-384947-2.00071-4. ISBN 9780123849533.
Seznam doporučené literatury
[1] BENKERROUM, Noreddine. Biogenic Amines in Dairy Products: Origin, Incidence, and Control Means. Comprehensive reviews in food science and food safety. 2016, vol. 15, s. 801-826.
[2] LEE, Yi-Chen, KUNG, Hsien-Feng, HUANG, Chun-Yung, HUANG, Tzou-Chi and Yung-Hsiang TSAI. Reduction of histamine and biogenic amines during salted fish fermentation by Bacillus polymyxa as a starter culture. Journal of food and drug analysis. 2016, vol. 24, s. 157-163.
[3] RUIZ-CAPILLAS, Claudia a Leo M NOLLET, 2016. Flow injection analysis of food additives. Boca Raton: Taylor & Francis. ISBN 9781482218190.
[4] TOFALO, R., PERPETUINI, G., SCHIORONE, M., SUZZI, G. Biogenic Amines: Toxicology and Health Effect. Encyclopedia of Food and Health. Elsevier, 2015, s. 424-429, DOI: 10.1016/B978-0-12-384947-2.00071-4. ISBN 9780123849533.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.