Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím
netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní
znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a
vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále
bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami
s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi,
která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé
květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž
byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the preparation of model cereal mixtures with the addition of edible
flowers and with the use of non-traditional flakes. The aim of the work was to determine
selected chemical parameters in these mixtures. Extraction procedures were developed for
the isolation of free, conjugated and bound polyphenols with their subsequent identification
and quantification by HPLC-UV. In addition, the total amount of polyphenols and antioxidant
activity using ABTS and DPPH were determined in these fractions. The highest
amounts of polyphenols were founded in a gluten-free mixture containing millet, quinoa
black flakes, hemp seeds and edible red cornflower and mallow flowers. The lowest amount
of polyphenols contained a sample containing oat flakes, kamut flakes, hemp seeds, and
edible cornflower and mallow flowers.
Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím
netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní
znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a
vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále
bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami
s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi,
která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé
květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž
byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the preparation of model cereal mixtures with the addition of edible
flowers and with the use of non-traditional flakes. The aim of the work was to determine
selected chemical parameters in these mixtures. Extraction procedures were developed for
the isolation of free, conjugated and bound polyphenols with their subsequent identification
and quantification by HPLC-UV. In addition, the total amount of polyphenols and antioxidant
activity using ABTS and DPPH were determined in these fractions. The highest
amounts of polyphenols were founded in a gluten-free mixture containing millet, quinoa
black flakes, hemp seeds and edible red cornflower and mallow flowers. The lowest amount
of polyphenols contained a sample containing oat flakes, kamut flakes, hemp seeds, and
edible cornflower and mallow flowers.
Stručně charakterizovat použité obiloviny a jedlé květy z hlediska jejich chemického složení a stability polyfenolických biologicky aktivních látek, které obsahují.
Stručně shrnout principy metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Připravit cereální směsi s jedlými květy dle zadané surovinové skladby.
Vyextrahovat polyfenolické látky z matrice vzorků.
Stanovit celkový obsah polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem, stanovit antioxidační aktivitu metodami ABTS a DPPH, stanovit jednotlivé polyfenolické kyseliny pomocí HPLC.
Diskutovat získané výsledky a formulovat závěry práce.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Stručně charakterizovat použité obiloviny a jedlé květy z hlediska jejich chemického složení a stability polyfenolických biologicky aktivních látek, které obsahují.
Stručně shrnout principy metod použitých v experimentální části.
II. Praktická část
Připravit cereální směsi s jedlými květy dle zadané surovinové skladby.
Vyextrahovat polyfenolické látky z matrice vzorků.
Stanovit celkový obsah polyfenolických látek metodou s Folin-Ciocalteuovým činidlem, stanovit antioxidační aktivitu metodami ABTS a DPPH, stanovit jednotlivé polyfenolické kyseliny pomocí HPLC.
Diskutovat získané výsledky a formulovat závěry práce.
Seznam doporučené literatury
[1]NOIPA, T., SRIJARANAI, S., TUNTULANI, T., NGEONTAE, W., New approach for evaluation of the antioxidant capacity based on scavenging DPPH free radical in micelle systems. Food Research International. 2011, 44, 798 806
[2] TUCKER, G., L. CARRIER, J. SIMCOX, H. MARSON, P. SWATSITANG, A. SALTER a D. GRAY. Cereals as a source of dietary antioxidants. Using Cereal Science and Technology for the Benefit of Consumers. Elsevier, 2005, s. 102 . DOI: 10.1533/9781845690632.4.102. ISBN 9781845694791.
[3] SHAHIDI, Fereidoon a Priyatharini AMBIGAIPALAN. Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: Antioxidant activity and health effects A review. Journal of Functional Foods. 2015, 18, 820-897 DOI: 10.1016/j.jff.2015.06.018. ISSN 17564646.
[4] MASISI, Kabo, Trust BETA a Mohammed H. MOGHADASIAN. Antioxidant properties of diverse cereal grains: A review on in vitro and in vivo studies. Food Chemistry .2016, 196, 9097 DOI:10.1016/j.foodchem.2015.09.021. ISSN 03088146.
[5] BENVENUTI, Stefano, Elisa BORTOLOTTI a Rita MAGGINI. Antioxidant power, anthocyanin content and organoleptic performance of edible flowers. Scientia Horticulturae .2016, 199, 170-1777. DOI: 10.1016/j.scienta.2015.12.052. ISSN 03044238.
Seznam doporučené literatury
[1]NOIPA, T., SRIJARANAI, S., TUNTULANI, T., NGEONTAE, W., New approach for evaluation of the antioxidant capacity based on scavenging DPPH free radical in micelle systems. Food Research International. 2011, 44, 798 806
[2] TUCKER, G., L. CARRIER, J. SIMCOX, H. MARSON, P. SWATSITANG, A. SALTER a D. GRAY. Cereals as a source of dietary antioxidants. Using Cereal Science and Technology for the Benefit of Consumers. Elsevier, 2005, s. 102 . DOI: 10.1533/9781845690632.4.102. ISBN 9781845694791.
[3] SHAHIDI, Fereidoon a Priyatharini AMBIGAIPALAN. Phenolics and polyphenolics in foods, beverages and spices: Antioxidant activity and health effects A review. Journal of Functional Foods. 2015, 18, 820-897 DOI: 10.1016/j.jff.2015.06.018. ISSN 17564646.
[4] MASISI, Kabo, Trust BETA a Mohammed H. MOGHADASIAN. Antioxidant properties of diverse cereal grains: A review on in vitro and in vivo studies. Food Chemistry .2016, 196, 9097 DOI:10.1016/j.foodchem.2015.09.021. ISSN 03088146.
[5] BENVENUTI, Stefano, Elisa BORTOLOTTI a Rita MAGGINI. Antioxidant power, anthocyanin content and organoleptic performance of edible flowers. Scientia Horticulturae .2016, 199, 170-1777. DOI: 10.1016/j.scienta.2015.12.052. ISSN 03044238.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prokázal hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba bakalářské práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídal pohotově, věcně a správně.
Doc. Juríková: Jaké polyfenoly jsou obsaženy v jedlých květech? Jaká barviva? Stačí 2 metody na stanovení antioxidační aktivity? Kolik metod je dostačujících na stanovení antioxidační aktivity?
Dr. Bučková: Co to jsou již uvedené "Richard vločky"?