Bakalářská práce pojednává o průmyslovém zpracování hrabavé drůbeže z hlediska tvorby odpadu a nakládání s ním. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu hrabavá drůbež, chemické složení drůbežího masa a operace během jatečného opracování. Dále pak na vejce a obalové materiály. Praktická část je zaměřena na konkrétní firmu RACIOLA Uherský Brod, s.r.o. Nejprve je uvedena obecná charakteristika společnosti a poté celý proces jatečného opracování drůbeže společně se systémem HACCP, který firma pořád zdokonaluje. Současný stav firmy ukazuje SWOT analýza. Závěr práce je věnován vzniku odpadu při jatečném opracování, následné manipulaci a využití.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis discusses about industrial processing gallinaceous poultry in terms of production and waste management. The theoretical part is focused to definitions of gallinaceous poultry, the composition of poultry meat and operations during industrial processing. Further are mentioned eggs and packaging materials. The practical part describes specific company RACIOLA Uherský Brod, s.r.o. Firstly there is mention general information about the company and then the whole proces of slaughter processing. Company is familiar with hazard analysis and critical points (HACCP), which still improve. Current state of the company show SWOT analysis. Conclusion is dedicated to waste generation during the industrial processing in company, following manipulation and utilization.
Klíčová slova
hrabavá drůbež, vejce, obalové materiály, průmyslové zpracování drůbeže, odpad, využití odpadu
Bakalářská práce pojednává o průmyslovém zpracování hrabavé drůbeže z hlediska tvorby odpadu a nakládání s ním. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu hrabavá drůbež, chemické složení drůbežího masa a operace během jatečného opracování. Dále pak na vejce a obalové materiály. Praktická část je zaměřena na konkrétní firmu RACIOLA Uherský Brod, s.r.o. Nejprve je uvedena obecná charakteristika společnosti a poté celý proces jatečného opracování drůbeže společně se systémem HACCP, který firma pořád zdokonaluje. Současný stav firmy ukazuje SWOT analýza. Závěr práce je věnován vzniku odpadu při jatečném opracování, následné manipulaci a využití.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis discusses about industrial processing gallinaceous poultry in terms of production and waste management. The theoretical part is focused to definitions of gallinaceous poultry, the composition of poultry meat and operations during industrial processing. Further are mentioned eggs and packaging materials. The practical part describes specific company RACIOLA Uherský Brod, s.r.o. Firstly there is mention general information about the company and then the whole proces of slaughter processing. Company is familiar with hazard analysis and critical points (HACCP), which still improve. Current state of the company show SWOT analysis. Conclusion is dedicated to waste generation during the industrial processing in company, following manipulation and utilization.
Klíčová slova
hrabavá drůbež, vejce, obalové materiály, průmyslové zpracování drůbeže, odpad, využití odpadu
Vymezení pojmů hrabavá drůbež, vejce a ostatní produkty.
Přehledně popište technologii průmyslového zpracování hrabavé drůbeže včetně následných produktů a obalových materiálů.
Popište vznik odpadu a nakládání s ním při průmyslovém zpracování hrabavé drůbeže. Uvedenou problematiku diskutujte také z ekologického hlediska.
Získané poznatky zhodnoťte a na jejich podkladě formulujte doporučení.
Zásady pro vypracování
Vymezení pojmů hrabavá drůbež, vejce a ostatní produkty.
Přehledně popište technologii průmyslového zpracování hrabavé drůbeže včetně následných produktů a obalových materiálů.
Popište vznik odpadu a nakládání s ním při průmyslovém zpracování hrabavé drůbeže. Uvedenou problematiku diskutujte také z ekologického hlediska.
Získané poznatky zhodnoťte a na jejich podkladě formulujte doporučení.
Seznam doporučené literatury
[1] PIPEK, P. Technologie masa I. 3., přeprac. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1993. [200] s. ISBN 80-7080-174-3 \vsp{1,5mm}
[2] ED. FREDERICK J. FRANCIS [EDITOR-IN-CHIEF]. Encyclopedia of food science and technology. 2nd ed. New York: Wiley, 2000. ISBN 978-159-1244-608. \vsp{1,5mm}
[3] KYZLINK, V.: Principles of Food Preservation. Elsevier,1990, 598 pp., ISBN 0-444-98844-0. \vsp{1,5mm}
[4] ZEUTHEN, P. a Leif. BOGH-SORENSEN. Food preservation techniques. Cambridge: Woodhead, 2003. ISBN 08-493-1757-6. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] PIPEK, P. Technologie masa I. 3., přeprac. vyd. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1993. [200] s. ISBN 80-7080-174-3 \vsp{1,5mm}
[2] ED. FREDERICK J. FRANCIS [EDITOR-IN-CHIEF]. Encyclopedia of food science and technology. 2nd ed. New York: Wiley, 2000. ISBN 978-159-1244-608. \vsp{1,5mm}
[3] KYZLINK, V.: Principles of Food Preservation. Elsevier,1990, 598 pp., ISBN 0-444-98844-0. \vsp{1,5mm}
[4] ZEUTHEN, P. a Leif. BOGH-SORENSEN. Food preservation techniques. Cambridge: Woodhead, 2003. ISBN 08-493-1757-6. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Oponentka bc. práce uvedla v posudku 1 otázku, student odpověděl ústně.