Rakytník řešetlákový, jeřáb černý a dřín obecný jsou netradiční druhy ovoce pěstované na našem území. V České republice jsou tyto druhy ovoce využívány hlavně v domácím léčitelstvím. Cílem teoretické částí bakalářské práce je shrnout poznatky o tomto ovoci a výrobě ovocných šťáv. V praktické části pak zhodnotit senzorické vlastnosti šťáv z těchto netradičních druhů ovoce.
Anotace v angličtině
Sea buckthorn, Black chokeberry, Cornelian cherry are non-traditional type of fruits grown in our teritory. In Czechia is this type of fruits use for alternative medicine. The teoritical part reviewing inform about this fruit and processing of juices in general. The practical part consist their evaulation of sensoric quality.
Klíčová slova
rakytník řešetlákový, jeřáb černý, dřín obecný, netradiční druhy ovoce,
zpracování ovoce, výroba šťáv, nealkoholické nápoje, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
Sea buckthorn, Black chokeberry, Cornelian cherry, non-traditional fruits,
processing of fruits, production of juices, non-alcoholic beverages, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
48
Jazyk
CZ
Anotace
Rakytník řešetlákový, jeřáb černý a dřín obecný jsou netradiční druhy ovoce pěstované na našem území. V České republice jsou tyto druhy ovoce využívány hlavně v domácím léčitelstvím. Cílem teoretické částí bakalářské práce je shrnout poznatky o tomto ovoci a výrobě ovocných šťáv. V praktické části pak zhodnotit senzorické vlastnosti šťáv z těchto netradičních druhů ovoce.
Anotace v angličtině
Sea buckthorn, Black chokeberry, Cornelian cherry are non-traditional type of fruits grown in our teritory. In Czechia is this type of fruits use for alternative medicine. The teoritical part reviewing inform about this fruit and processing of juices in general. The practical part consist their evaulation of sensoric quality.
Klíčová slova
rakytník řešetlákový, jeřáb černý, dřín obecný, netradiční druhy ovoce,
zpracování ovoce, výroba šťáv, nealkoholické nápoje, senzorická analýza
Klíčová slova v angličtině
Sea buckthorn, Black chokeberry, Cornelian cherry, non-traditional fruits,
processing of fruits, production of juices, non-alcoholic beverages, sensory analysis
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
Charakteristika vybraných druhů ovoce pro přípravu džusů.
Pěstování, sklízení a předběžná příprava ovoce.
Výroba džusů.
II. Praktická část:
Příprava ovoce a výroba džusů.
Senzorická analýza džusů.
Hodnocení senzorických vlastností.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
Charakteristika vybraných druhů ovoce pro přípravu džusů.
Pěstování, sklízení a předběžná příprava ovoce.
Výroba džusů.
II. Praktická část:
Příprava ovoce a výroba džusů.
Senzorická analýza džusů.
Hodnocení senzorických vlastností.
Seznam doporučené literatury
[1] BATES, R. P., J. R. MORRIS a P. G. CRANDALL., Principles and practices of small- and medium-scale fruit juice processing. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2001. ISBN 9251046611. \vsp{1,5mm}
[2] ASHURST, P. R., Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. 2nd ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2005. ISBN 9781405122863. \vsp{1,5mm}
[3] DOLEJŠÍ A., V. KOTT., J. HALÍŘ., Méně známé ovoce. Praha: Brázda, 1991. ISBN 8020901884. \vsp{1,5mm}
[4] ŘEZNÍČEK V., Možnosti pěstování netradičních druhů ovoce v různých klimatických podmínkách ČR. Mendelova univerzita v Brně, 2011. Studie. \vsp{1,5mm}
[5] DOBIÁŠ J., Technologie zpracování ovoce a zeleniny 1 provizorní učební text. Praha:VŠCHT, 2004, 152 s. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] BATES, R. P., J. R. MORRIS a P. G. CRANDALL., Principles and practices of small- and medium-scale fruit juice processing. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2001. ISBN 9251046611. \vsp{1,5mm}
[2] ASHURST, P. R., Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. 2nd ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2005. ISBN 9781405122863. \vsp{1,5mm}
[3] DOLEJŠÍ A., V. KOTT., J. HALÍŘ., Méně známé ovoce. Praha: Brázda, 1991. ISBN 8020901884. \vsp{1,5mm}
[4] ŘEZNÍČEK V., Možnosti pěstování netradičních druhů ovoce v různých klimatických podmínkách ČR. Mendelova univerzita v Brně, 2011. Studie. \vsp{1,5mm}
[5] DOBIÁŠ J., Technologie zpracování ovoce a zeleniny 1 provizorní učební text. Praha:VŠCHT, 2004, 152 s. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.
Doc. Buňková: Uvedl jste, že se vytváří kyselina máselná, mohl by jste to vysvětlit?
Doc. Juríková: Co si představujete pod pojmem netradiční druhy ovoce? Jaké polyfenoly jsou zde zastoupeny?
Doc. FIšera: Myslíte, že by se daly nějak zvýšit zdravotní benefity? Dá se aroniová šťáva použít i jinak, jak?