Bakalářská práce je zaměřena na vliv legislativního rámce na stravování v základních školách. Tato legislativa přinesla zásadní změny v realizaci a poskytování stravování na základních školách, zejména zamezila přístupu k nevhodným potravinám. Dopady této legislativy a její důsledky v praxi byly zjišťovány prostřednictvím dotazníkového šetření zaměřeného na děti na základních školách, které jsou cílovou skupinou, na něž je legislativa zaměřena. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že samotná úprava legislativy nevyřešila problém nesprávného stravování dětí na základních školách. Pouze eliminovala přístup k nesprávnému stravování ve školách a ztížila roli poskytovatelů stravování. Nicméně nezajistila zlepšení stravování a ani nezměnila motivaci cílové skupiny, tedy dětí, k volbě zdravých potravin místo potravin nevhodných a méně zdravých. Na základě zjištěných skutečností
a poznatků je navrženo efektivnější a účinnější řešení problematiky stravování na základních školách. Účinnější řešení spočívá v navržení projektu, který vhodně doplňuje legislativní rámec a je zaměřen na změnu motivace dětí na základních školách k volbě zdravějších potravin. Projekt může být chápán také jako pomoc školám a poskytovatelům stravování na základních školách. Tento projekt v kombinaci s platnou legislativou je pak komplexním řešením problematiky stravování na základních školách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the impacts of the legislative scope on food in elementary schools. This legislation brought up fundamental changes in the implementation and provision of catering at elementary schools, in particular by preventing access to inappropriate food. The impacts of this legislation and its implications in reality were addressed through a questionnaire survey focused on children in primary schools targeted by the legislation. The research revealed that the legislation itself did not solve the problem of incorrect food of children in elementary schools. It only eliminated access to school misconduct and made it more difficult for catering providers. However, it did not ensure improved diet and did not alter the motivation of the target group, ie children, to choose healthy foods instead of food inappropriate and less healthy. On the basis of the facts and findings, a more effective and effective solution of the issue of catering at elementary schools is proposed. A more effective solution lies in designing a project that appropriately complements the legislative scope and is aimed at changing the motivation of children in elementary schools to choose healthier foods. The project can also be considered as aid to schools and catering providers in elementary schools. This project, combined with valid legislation, is then a comprehensive solution to the issue of catering at elementary schools.
Klíčová slova
Školství, školní stravování, stravování dětí, zdravá strava, základní škola, legislativní regulace na stravování.
Klíčová slova v angličtině
Education, policy at the schools, school food, childrens food, healthy food, elementary school, legislation scope on childrens food.
Rozsah průvodní práce
79 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na vliv legislativního rámce na stravování v základních školách. Tato legislativa přinesla zásadní změny v realizaci a poskytování stravování na základních školách, zejména zamezila přístupu k nevhodným potravinám. Dopady této legislativy a její důsledky v praxi byly zjišťovány prostřednictvím dotazníkového šetření zaměřeného na děti na základních školách, které jsou cílovou skupinou, na něž je legislativa zaměřena. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že samotná úprava legislativy nevyřešila problém nesprávného stravování dětí na základních školách. Pouze eliminovala přístup k nesprávnému stravování ve školách a ztížila roli poskytovatelů stravování. Nicméně nezajistila zlepšení stravování a ani nezměnila motivaci cílové skupiny, tedy dětí, k volbě zdravých potravin místo potravin nevhodných a méně zdravých. Na základě zjištěných skutečností
a poznatků je navrženo efektivnější a účinnější řešení problematiky stravování na základních školách. Účinnější řešení spočívá v navržení projektu, který vhodně doplňuje legislativní rámec a je zaměřen na změnu motivace dětí na základních školách k volbě zdravějších potravin. Projekt může být chápán také jako pomoc školám a poskytovatelům stravování na základních školách. Tento projekt v kombinaci s platnou legislativou je pak komplexním řešením problematiky stravování na základních školách.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis focuses on the impacts of the legislative scope on food in elementary schools. This legislation brought up fundamental changes in the implementation and provision of catering at elementary schools, in particular by preventing access to inappropriate food. The impacts of this legislation and its implications in reality were addressed through a questionnaire survey focused on children in primary schools targeted by the legislation. The research revealed that the legislation itself did not solve the problem of incorrect food of children in elementary schools. It only eliminated access to school misconduct and made it more difficult for catering providers. However, it did not ensure improved diet and did not alter the motivation of the target group, ie children, to choose healthy foods instead of food inappropriate and less healthy. On the basis of the facts and findings, a more effective and effective solution of the issue of catering at elementary schools is proposed. A more effective solution lies in designing a project that appropriately complements the legislative scope and is aimed at changing the motivation of children in elementary schools to choose healthier foods. The project can also be considered as aid to schools and catering providers in elementary schools. This project, combined with valid legislation, is then a comprehensive solution to the issue of catering at elementary schools.
Klíčová slova
Školství, školní stravování, stravování dětí, zdravá strava, základní škola, legislativní regulace na stravování.
Klíčová slova v angličtině
Education, policy at the schools, school food, childrens food, healthy food, elementary school, legislation scope on childrens food.
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Proveďte průzkum literárních pramenů a zpracujte teoretické a metodické poznatky vlivu legislativních regulací na stravování na základních školách.
Praktická část
Identifikujte a zhodnoťte přednosti a nedostatky současných regulací na stravování pro základní školy v Uherském Hradišti.
Navrhněte opatření ke zlepšení současného stavu v oblasti stravování se zaměřením na základní školy v Uherském Hradišti.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
Teoretická část
Proveďte průzkum literárních pramenů a zpracujte teoretické a metodické poznatky vlivu legislativních regulací na stravování na základních školách.
Praktická část
Identifikujte a zhodnoťte přednosti a nedostatky současných regulací na stravování pro základní školy v Uherském Hradišti.
Navrhněte opatření ke zlepšení současného stavu v oblasti stravování se zaměřením na základní školy v Uherském Hradišti.
Závěr
Seznam doporučené literatury
DVOŘÁK, Dominik et al. Česká základní škola: vícepřípadová studie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2010, 310 s. ISBN 978-80-246-1896-8.
OBENCHAIN, Janel and Arlene SPARK. Food Policy: looking forward from the Past. 1st ed. Boca Raton, FL: CRC Press, Taylor, 2016, 538 s. ISBN 978-143-9880-241.
VALENTA, Jiří. Školské zákony a prováděcí předpisy s komentářem. 5. vyd. Olomouc: ANAG, 2013, 920 s. ISBN 978-80-726-3760-7.
Vyhláška č. 107/2005 Sb. ze dne 25. února 2005 o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů. In: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [online]. [cit. 2017-11-15]. Dostupný z: http://www.msmt.cz/uploads/vyhlaska_107_2005_Sb_ve_zneni_210_2017_Sb.pdf
Vyhláška č. 282/2016 Sb. ze dne 5. září 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. In: Portál veřejné správy [online]. [cit. 2017-11-15]. Dostupný z: https://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?idBiblio=87013&fulltext=282 2F2016&rpp=15#local-content
Seznam doporučené literatury
DVOŘÁK, Dominik et al. Česká základní škola: vícepřípadová studie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2010, 310 s. ISBN 978-80-246-1896-8.
OBENCHAIN, Janel and Arlene SPARK. Food Policy: looking forward from the Past. 1st ed. Boca Raton, FL: CRC Press, Taylor, 2016, 538 s. ISBN 978-143-9880-241.
VALENTA, Jiří. Školské zákony a prováděcí předpisy s komentářem. 5. vyd. Olomouc: ANAG, 2013, 920 s. ISBN 978-80-726-3760-7.
Vyhláška č. 107/2005 Sb. ze dne 25. února 2005 o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů. In: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy [online]. [cit. 2017-11-15]. Dostupný z: http://www.msmt.cz/uploads/vyhlaska_107_2005_Sb_ve_zneni_210_2017_Sb.pdf
Vyhláška č. 282/2016 Sb. ze dne 5. září 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. In: Portál veřejné správy [online]. [cit. 2017-11-15]. Dostupný z: https://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?idBiblio=87013&fulltext=282 2F2016&rpp=15#local-content
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího DP: 24 bodů.
Otázka: Jaká jsou hlavní zjištění Vámi provedených analýz? Zodpovězeno zcela
Hodnocení oponenta DP: 23 bodů.
Otázka: Z vašich závěrů vyplývá, že legislativy nedokáže zajistit zdravější stravování, pokud se s tímto sami žáci sami neztotožní. Je tedy možno žáky nějak motivovat ke zdravějšímu stravování? Je možno motivovat jejich rodiče, kteří na toto mají velký vliv. Zodpovězeno zcela