Předkládaná bakalářská práce je rešerše na téma falšování potravin. Poskytuje informace o způsobech falšování potravin a jejich odhalení. Dále poskytuje informace o vybraných analytických metodách, které jsou nejvíce využívány při prokazování autenticity potravin. V současnosti jsou využívány zejména metody molekulární biologie. Cílem práce je popis metod časově a ekonomicky méně náročnějších. K těmto metodám lze zařadit spektrální a chromatografické metody. Zaměření práce je především na potraviny živočišného původu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis presents literal research into food fraud. Moreover it provides information on various types of food frauds and methods for detecting them. It further focuses on selected analytical methods most which are used to assess food authenticity. Nowadays, these are mainly molecular biology methods. The aim of the thesis was to describe those methods which are both less time-consuming and economically demanding, such as spectral and chromatographic methods. The thesis was primarily focused on animal origin food.
Předkládaná bakalářská práce je rešerše na téma falšování potravin. Poskytuje informace o způsobech falšování potravin a jejich odhalení. Dále poskytuje informace o vybraných analytických metodách, které jsou nejvíce využívány při prokazování autenticity potravin. V současnosti jsou využívány zejména metody molekulární biologie. Cílem práce je popis metod časově a ekonomicky méně náročnějších. K těmto metodám lze zařadit spektrální a chromatografické metody. Zaměření práce je především na potraviny živočišného původu.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis presents literal research into food fraud. Moreover it provides information on various types of food frauds and methods for detecting them. It further focuses on selected analytical methods most which are used to assess food authenticity. Nowadays, these are mainly molecular biology methods. The aim of the thesis was to describe those methods which are both less time-consuming and economically demanding, such as spectral and chromatographic methods. The thesis was primarily focused on animal origin food.
[1] DANEZIS, Georgios P., Aristidis S. TSAGKARIS, Federica CAMIN, Vladimir BRUSIC a Constantinos A. GEORGIOU. Food authentication: Techniques, trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2016, 85, 123-132. DOI: 10.1016/j.trac.2016.02.026. ISSN 01659936.
[2] ORTEA, Ignacio, Gavin O'CONNOR a Alain MAQUET. Review on proteomics for food authentication. Journal of Proteomics. 2016, 147, 212-225. DOI: 10.1016/j.jprot.2016.06.033. ISSN 18743919.
[3] CIZKOVA, Helena. Trends in Food Authenticity and Detection of Food Adulteration ,Chemické listy [0009-2770], 2012, 106, 10, 903-910. ISSN 1213-7103.
[4] ČÍŽKOVÁ, Helena, ed. Metody a kriteria [sic] pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin. Ostrava: Key Publishing, 2011. ISBN 978-80-7418-124- 5.
Seznam doporučené literatury
[1] DANEZIS, Georgios P., Aristidis S. TSAGKARIS, Federica CAMIN, Vladimir BRUSIC a Constantinos A. GEORGIOU. Food authentication: Techniques, trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2016, 85, 123-132. DOI: 10.1016/j.trac.2016.02.026. ISSN 01659936.
[2] ORTEA, Ignacio, Gavin O'CONNOR a Alain MAQUET. Review on proteomics for food authentication. Journal of Proteomics. 2016, 147, 212-225. DOI: 10.1016/j.jprot.2016.06.033. ISSN 18743919.
[3] CIZKOVA, Helena. Trends in Food Authenticity and Detection of Food Adulteration ,Chemické listy [0009-2770], 2012, 106, 10, 903-910. ISSN 1213-7103.
[4] ČÍŽKOVÁ, Helena, ed. Metody a kriteria [sic] pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin. Ostrava: Key Publishing, 2011. ISBN 978-80-7418-124- 5.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopila v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Zmínila jste se o tom, že metody molekulární biologie jsou časově a finančně náročné, co znamená časová náročnost aných metod?Chromatografické metody jsou časově náročnější než metody molekulární biologie?Tvrdíte, že při PCR lze detekovat stopová množství látky, co to znamená? Ing. Robert Gál, Ph.D.: Dá se kvantifikovat množství látky v potravině metodou PCR?