Tato diplomová práce se zabývá sledováním obsahu biogenních aminů a polyaminů ve sladech a sladových extraktech. Stanovení obsahu BA byly podrobeny pevné vzorky sladů (34 vzorků), ale i sladové extrakty (5 vzorků). Hlavním cílem praktické části této práce bylo změřit a stanovit vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií zastoupení jednotlivých BA a jejich celkový obsah ve sladech a ve sladových extraktech.
Anotace v angličtině
The aim of the current Master thesis was the monitoring of biogenic amine content and polyamines content in selected malt and malt extracts. Moreover, solid samples of malts (34 samples in total) and also malt extracts (5 samples in total) were subjected to the determination of BA content. The main scope of the practical part of this work was to determine by high-performance liquid chromatography the representation of individual BA and their total content in malts and malt extracts.
Klíčová slova
biogenní aminy, polyaminy, volné aminokyseliny, slad, sladové extrakty, pivo
Tato diplomová práce se zabývá sledováním obsahu biogenních aminů a polyaminů ve sladech a sladových extraktech. Stanovení obsahu BA byly podrobeny pevné vzorky sladů (34 vzorků), ale i sladové extrakty (5 vzorků). Hlavním cílem praktické části této práce bylo změřit a stanovit vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií zastoupení jednotlivých BA a jejich celkový obsah ve sladech a ve sladových extraktech.
Anotace v angličtině
The aim of the current Master thesis was the monitoring of biogenic amine content and polyamines content in selected malt and malt extracts. Moreover, solid samples of malts (34 samples in total) and also malt extracts (5 samples in total) were subjected to the determination of BA content. The main scope of the practical part of this work was to determine by high-performance liquid chromatography the representation of individual BA and their total content in malts and malt extracts.
Klíčová slova
biogenní aminy, polyaminy, volné aminokyseliny, slad, sladové extrakty, pivo
Detekce biogenních aminu v sladech a sladových extraktu s využitím metody RP-HPLC s UV detekci.
Vyhodnoceni výsledku, diskuze a formulace závěru.
Zásady pro vypracování
Obecná charakteristika sladu.
Technologie výroby piva.
Výskyt biogenních aminu v pivě.
Detekce biogenních aminu v sladech a sladových extraktu s využitím metody RP-HPLC s UV detekci.
Vyhodnoceni výsledku, diskuze a formulace závěru.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. 2015. ISBN: 8087109473.
[2] BASAŘOVÁ, G. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. 2010. SBN: 8070807342.
[3] TANG, T., T., SHI, K., QIAN, J., LI, P., LI a Y., CAO. Determination of biogenic amines in beer with pre-column derivatization by high performance liquid chromatography. Journal of Chromatography B. Elsevier B.V, 2009, 877(5), 507-51. DOI:10.1016/j.jchromb.2008.12.064. ISSN 15700232.
[4] FERNANDES, J, I JUDAS, M OLIVEIRA, I FERREIRA a M FERREIRA. GC-MS method for quantitation of histamine and other biogenic amines in beer. Chromatographia. Vieweg Verlag, 2001, 53(S1), S327-S331. DOI: 10.1007/BF02490351. ISSN 00095893.
Seznam doporučené literatury
[1] BASAŘOVÁ, G. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. 2015. ISBN: 8087109473.
[2] BASAŘOVÁ, G. Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. 2010. SBN: 8070807342.
[3] TANG, T., T., SHI, K., QIAN, J., LI, P., LI a Y., CAO. Determination of biogenic amines in beer with pre-column derivatization by high performance liquid chromatography. Journal of Chromatography B. Elsevier B.V, 2009, 877(5), 507-51. DOI:10.1016/j.jchromb.2008.12.064. ISSN 15700232.
[4] FERNANDES, J, I JUDAS, M OLIVEIRA, I FERREIRA a M FERREIRA. GC-MS method for quantitation of histamine and other biogenic amines in beer. Chromatographia. Vieweg Verlag, 2001, 53(S1), S327-S331. DOI: 10.1007/BF02490351. ISSN 00095893.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího:
prof. Ing. František Buňka, Ph.D.:
1. Zhodnoťte a odhadněte (procentuálně) jak významným přínosem pro výskyt biogenních aminů v pivu představuje právě slad. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Jak si vysvětlujete výskyt polyaminů v prakticky všech druzích sladů? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Leona Buňková:
1. Jak myslíte, že v potravinách a ve sladu vzniká putrescin? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
2. Jak jste dospěla k závěru obsahu biogenních aminů v potravinách? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
3. Jak vznikají polyaminy ve sladu a jakou tam mají funkci? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ