Cílem této práce je shrnout dosud zjištěné informace o přítomnosti polyaminů v potravinách a dále o jejich funkcích v různých typech organizmů (mikroorganizmů, rostlin a živočichů). První kapitola shrnuje základní informace o polyaminech a také o jejich množstvích v různých typech potravin. Ve druhé kapitole se pojednává o účincích polyaminů u mikroorganizmů se zaměřením na bakterie. Další kapitola se věnuje roli polyaminů u rostlin a poslední část pojednává o jejich funkcích u živočichů, včetně člověka. Práce se zaměřuje především na účinky základních polyaminů putrescinu, sperminu a spermidinu v menší míře pak agmatinu a kadaverinu.
Annotation in English
The aim of this thesis is to summarize the actually known information about the presence of polyamines in food and their function in various types of organisms (microorganisms, plants and animals). The first chapter summarizes essential informations about polyamines and their amounts in different types of foods. The second chapter deals wih the action of polyamines in microorganisms, focusing on bacteria. The next chapter deals with their role in plants and the last part deals with their functions in animals, including humans. The thesis mainly focuses to effects of basic polyamines - putrescine, spermine and spermidine, in a lesser extent to agmatine and cadaverine.
Cílem této práce je shrnout dosud zjištěné informace o přítomnosti polyaminů v potravinách a dále o jejich funkcích v různých typech organizmů (mikroorganizmů, rostlin a živočichů). První kapitola shrnuje základní informace o polyaminech a také o jejich množstvích v různých typech potravin. Ve druhé kapitole se pojednává o účincích polyaminů u mikroorganizmů se zaměřením na bakterie. Další kapitola se věnuje roli polyaminů u rostlin a poslední část pojednává o jejich funkcích u živočichů, včetně člověka. Práce se zaměřuje především na účinky základních polyaminů putrescinu, sperminu a spermidinu v menší míře pak agmatinu a kadaverinu.
Annotation in English
The aim of this thesis is to summarize the actually known information about the presence of polyamines in food and their function in various types of organisms (microorganisms, plants and animals). The first chapter summarizes essential informations about polyamines and their amounts in different types of foods. The second chapter deals wih the action of polyamines in microorganisms, focusing on bacteria. The next chapter deals with their role in plants and the last part deals with their functions in animals, including humans. The thesis mainly focuses to effects of basic polyamines - putrescine, spermine and spermidine, in a lesser extent to agmatine and cadaverine.
[1] KŘÍŽEK, M., KALAČ, P. Review: Biogenní aminy a jejich role ve výživě. Czech J.
Food Sci, 1998, Vol. 19, p. 151-159.
[2] PATTONO, D., GRASSI, M. A., CIVERA, T. Production of biogenic amines by some
Eenterobacteriaceae strains isolated from dairy products. Ital. J. Food Sci, 2008, Vol.20, No. 3, p. 411-417.
[3] KALAČ, P., KŘÍŽEK, M. Biogenní aminy a polyaminy v potravinách a
jejich vliv na lidské zdraví. Potravinářská Revue, 2005. 2, 40-42.
[4] SANTOS, M.H.S., Biogenic amines: their importance in foods. Journal
of Food Microbiology, 1996. 29 (2-3), 213-231.
Recommended resources
[1] KŘÍŽEK, M., KALAČ, P. Review: Biogenní aminy a jejich role ve výživě. Czech J.
Food Sci, 1998, Vol. 19, p. 151-159.
[2] PATTONO, D., GRASSI, M. A., CIVERA, T. Production of biogenic amines by some
Eenterobacteriaceae strains isolated from dairy products. Ital. J. Food Sci, 2008, Vol.20, No. 3, p. 411-417.
[3] KALAČ, P., KŘÍŽEK, M. Biogenní aminy a polyaminy v potravinách a
jejich vliv na lidské zdraví. Potravinářská Revue, 2005. 2, 40-42.
[4] SANTOS, M.H.S., Biogenic amines: their importance in foods. Journal
of Food Microbiology, 1996. 29 (2-3), 213-231.
Enclosed appendices
1CD
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.