Tato práce se zabývá kategorizací, charakterizací a možnostmi zpracování pevných a kapalných vedlejších produktů z jatečného zpracování zvířat. V praktické části byla zpracována vybraná tkáň z porážky drůbeže (kuřecí žaludky), biotechnologickým procesem na želatiny a hydrolyzáty. Byl studován vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterizace připravených želatin.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the categorization, characterization and possibilities of processing of solid and liquid by-products from the animal processing of animals. In the practical part, selected tissue from the slaughter of poultry (chicken gizzards) was processed, the biotechnological process on gelatin and hydrolysates. The influence of selected technological conditions on the efficiency of the process and the characterization of prepared gelatin was studied.
Klíčová slova
želatina, extrakce, kuřecí žaludky, kolagen
Klíčová slova v angličtině
gelatin, extraction, chicken gizzards, collagen
Rozsah průvodní práce
66
Jazyk
CZ
Anotace
Tato práce se zabývá kategorizací, charakterizací a možnostmi zpracování pevných a kapalných vedlejších produktů z jatečného zpracování zvířat. V praktické části byla zpracována vybraná tkáň z porážky drůbeže (kuřecí žaludky), biotechnologickým procesem na želatiny a hydrolyzáty. Byl studován vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterizace připravených želatin.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the categorization, characterization and possibilities of processing of solid and liquid by-products from the animal processing of animals. In the practical part, selected tissue from the slaughter of poultry (chicken gizzards) was processed, the biotechnological process on gelatin and hydrolysates. The influence of selected technological conditions on the efficiency of the process and the characterization of prepared gelatin was studied.
Klíčová slova
želatina, extrakce, kuřecí žaludky, kolagen
Klíčová slova v angličtině
gelatin, extraction, chicken gizzards, collagen
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části se zaměřte na kategorizaci, charakterizaci a možnosti zpracování pevných a kapalných vedlejších produktů z jatečného zpracování zvířat.
2. V praktické části zpracujte vybranou tkáň z porážky drůbeže na kolagenní produkty; studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterizujte připravené produkty.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskusi.
4. Navrhněte optimální podmínky zpracování vybrané tkáně na kolagen a zhodnoťte význam výsledků pro praxi.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části se zaměřte na kategorizaci, charakterizaci a možnosti zpracování pevných a kapalných vedlejších produktů z jatečného zpracování zvířat.
2. V praktické části zpracujte vybranou tkáň z porážky drůbeže na kolagenní produkty; studujte vliv vybraných technologických podmínek na účinnost procesu a charakterizujte připravené produkty.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskusi.
4. Navrhněte optimální podmínky zpracování vybrané tkáně na kolagen a zhodnoťte význam výsledků pro praxi.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z elektronických databásí (např. Web of Science, ScienceDirect a další; databáse elektronických knih (např. Knovel).
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing & Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z elektronických databásí (např. Web of Science, ScienceDirect a další; databáse elektronických knih (např. Knovel).
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
prof. Alexy: Vyhodnocovali ste experimentalnu chybu resp. štatickú významnosť vplyvu faktorov plánovaných experimentov?
Student výstižně odpověděl na otázku.
doc. Sedláček: Bylo by efektivní při teplotě extrakce 69°C prodloužit její čas pro zvýšení výtěžnosti? Student výstižně odpověděl na otázku.