Tato bakalářská práce se zabývá přípravou želatin a hydrolyzátů z nevyužitých částí drůbeže, konkrétně z kuřecích hlav. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části, je popsáno jateční opracování drůbeže a vedlejší produkty, které při něm vznikají. Dále je charakterizována výroba a využití želatiny z těchto produktů. Praktická část je zaměřena přímo na přípravu želatiny z kuřecích hlav. Metodicky je práce založena na faktorových pokusech, přičemž byly zvoleny 2 faktory, představující teplotu a dobu extrakce. Součástí praktické části je také charakteristika takto připravené želatiny a posouzení vlivu technologických podmínek přípravy na vlastnosti želatiny. Vlastnosti želatiny jsou posuzovány z hlediska obsahu popela, pevnosti gelu a kinematické viskozity.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with preparation of gelatines and hydrolysates from unused parts of poultry - chicken heads. The thesis consists of two parts. The first, theoretical parts, covers slaughter process, processing of poultry and by-products created by it. Furthermore, it contains production processes and utilization of gelatines from these by-products. Practical part is focused on preparation of gelatines from chicken heads. It is based on factorial experiments, where 2 factors were chosen, representing temperature and extraction time. Practical part also includes characteristics of prepared gelatines and assessment of the influence of technological conditions of preparation on the properties of the gelatins (ash content, gel strength, and kinematic viscosity).
Klíčová slova
kuřecí hlavy, želatina, extrakce, drůbež, vedlejší produkty
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou želatin a hydrolyzátů z nevyužitých částí drůbeže, konkrétně z kuřecích hlav. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části, je popsáno jateční opracování drůbeže a vedlejší produkty, které při něm vznikají. Dále je charakterizována výroba a využití želatiny z těchto produktů. Praktická část je zaměřena přímo na přípravu želatiny z kuřecích hlav. Metodicky je práce založena na faktorových pokusech, přičemž byly zvoleny 2 faktory, představující teplotu a dobu extrakce. Součástí praktické části je také charakteristika takto připravené želatiny a posouzení vlivu technologických podmínek přípravy na vlastnosti želatiny. Vlastnosti želatiny jsou posuzovány z hlediska obsahu popela, pevnosti gelu a kinematické viskozity.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with preparation of gelatines and hydrolysates from unused parts of poultry - chicken heads. The thesis consists of two parts. The first, theoretical parts, covers slaughter process, processing of poultry and by-products created by it. Furthermore, it contains production processes and utilization of gelatines from these by-products. Practical part is focused on preparation of gelatines from chicken heads. It is based on factorial experiments, where 2 factors were chosen, representing temperature and extraction time. Practical part also includes characteristics of prepared gelatines and assessment of the influence of technological conditions of preparation on the properties of the gelatins (ash content, gel strength, and kinematic viscosity).
Klíčová slova
kuřecí hlavy, želatina, extrakce, drůbež, vedlejší produkty
1. Zpracujte literární studii na zadané téma a zhodnoťte ji s ohledem na praktickou část práce.
2. V praktické části posuďte možnosti zpracování vybraných nevyužitých částí drůbeže na bílkovinné produkty, studujte vliv vybraných procesních paramterů na stupeň konverze a kvalitu připravených produktů.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskuzi.
4. Pokuste se navrhnout optimální podmínky zpracování.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární studii na zadané téma a zhodnoťte ji s ohledem na praktickou část práce.
2. V praktické části posuďte možnosti zpracování vybraných nevyužitých částí drůbeže na bílkovinné produkty, studujte vliv vybraných procesních paramterů na stupeň konverze a kvalitu připravených produktů.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskuzi.
4. Pokuste se navrhnout optimální podmínky zpracování.
Seznam doporučené literatury
1. R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007
2. H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product Processing & Ultilitization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z elektronických databází (např. Web of Science, Science direct a další; databáze elektronických knih např. Knovel).
Seznam doporučené literatury
1. R. Schrieber, H. Gareis: Gelatine Handbook: Theory and Industrial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007
2. H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product Processing & Ultilitization. CRC Press: Boca Raton, 2000.
Vědecké články a monografie z elektronických databází (např. Web of Science, Science direct a další; databáze elektronických knih např. Knovel).
Přílohy volně vložené
1 CD-ROM
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Stoklasa: Jsou ve Vámi zpracované surovině (drůbeží hlavy) kromě složek vedoucími k želatině i jiné komerčně využitelné složky? Student výstižně odpověděl na otázku.
dr. Krejčí: Jaké byly podmínky enzymatického opracování suroviny a jaký byl následující postup zpracování? Student výstižně odpověděl na otázku.
doc. Humpolíček: Jaký je důvod v rozdílném typu extrakce různých druhů kůží? Jak si vysvětlujete různý obsah popela v sušině při různých typech extrakcí? Student výstižně odpověděl na otázky.