Bakalářská práce se zabývá významem a využitím přírodního rostlinného materiálu na bázi kukuřičného proteinu zeinu.
V teoretické části jsou klasifikovány proteiny se zaměřením na zein, jeho strukturu, vlast-nosti a aplikace. Dále je zde uveden výčet aktivních látek s potenciálem pro zabudování do zeinové matrice za účelem zajištění antimikrobiálních vlastností.
Praktická část se zabývá přípravou vzorků zeinových filmů s obsahem aktivních složek (esenciální oleje, monoacylglycerol kyseliny laurové) a sledováním vlivu této modifikace na inhibici růstu vybraných bakterií, kvasinek a plísní. V další části byly studovány morfolo-gické a fyzikální vlastnosti připravených filmů, jako je propustnost pro vodní páry, rozpust-nost ve vodě a smáčivost.
Anotace v angličtině
ABSTRACT
The bachelor thesis deals with the importance and use of natural plant material based on zein maize protein.
In the theoretical part, proteins with a focus on zein, its structure, properties and applica-tions are classified. Furthermore, there is a list of active substances with potential for incor-poration into a zein matrix to provide antimicrobial properties.
Practical part deals with the preparation of zein films containing active ingredients (essen-tial oils, lauric acid monoacylglycerol) and observing the effect of this modification on in-hibition of growth of selected bacteria, yeasts and fungi. In the next part, the morphologi-cal and physical properties of the prepared films, such as water vapor permeability, water solubility and wettability, were studied.
Bakalářská práce se zabývá významem a využitím přírodního rostlinného materiálu na bázi kukuřičného proteinu zeinu.
V teoretické části jsou klasifikovány proteiny se zaměřením na zein, jeho strukturu, vlast-nosti a aplikace. Dále je zde uveden výčet aktivních látek s potenciálem pro zabudování do zeinové matrice za účelem zajištění antimikrobiálních vlastností.
Praktická část se zabývá přípravou vzorků zeinových filmů s obsahem aktivních složek (esenciální oleje, monoacylglycerol kyseliny laurové) a sledováním vlivu této modifikace na inhibici růstu vybraných bakterií, kvasinek a plísní. V další části byly studovány morfolo-gické a fyzikální vlastnosti připravených filmů, jako je propustnost pro vodní páry, rozpust-nost ve vodě a smáčivost.
Anotace v angličtině
ABSTRACT
The bachelor thesis deals with the importance and use of natural plant material based on zein maize protein.
In the theoretical part, proteins with a focus on zein, its structure, properties and applica-tions are classified. Furthermore, there is a list of active substances with potential for incor-poration into a zein matrix to provide antimicrobial properties.
Practical part deals with the preparation of zein films containing active ingredients (essen-tial oils, lauric acid monoacylglycerol) and observing the effect of this modification on in-hibition of growth of selected bacteria, yeasts and fungi. In the next part, the morphologi-cal and physical properties of the prepared films, such as water vapor permeability, water solubility and wettability, were studied.
Klasifikujte proteiny se zaměřením na zein, jeho původ, strukturu, vlastnosti, aplikace.
Charakterizujte aktivní látky s potenciálem zabudování do zeinového nosiče.
Praktická část:
Připravte systémy na bázi zeinu a aktivních látek a sledujte vliv modifikace na výsledné fyzikální a antimikrobiální vlastnosti. Dosažené výsledky diskutujte.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Klasifikujte proteiny se zaměřením na zein, jeho původ, strukturu, vlastnosti, aplikace.
Charakterizujte aktivní látky s potenciálem zabudování do zeinového nosiče.
Praktická část:
Připravte systémy na bázi zeinu a aktivních látek a sledujte vliv modifikace na výsledné fyzikální a antimikrobiální vlastnosti. Dosažené výsledky diskutujte.
Seznam doporučené literatury
[1] WALSH, G. Proteins-Biochemistry and Biotechnology, John Willey Sons,2014, ISBN 978-0-470-66985-3. USA.
[2] LAWTON, J. W. Zein: A History of Processing and Use. Cereal Chemistry 2002, 79, 118.
[3] YONG, Z., LILI, C., XIAOXIA, Ch. a kol. Zein-based Films and Their Usage for Controlled Delivery: Origin, Classes and Current Landscape. Journal of Controlled Release 2015, 206, 206219.
[4] ANDERSON, T. J., LAMSAL, B. P. Zein Extraction from Corn, Corn Products, and Coproducts and Modifications for Various Applications: A Review. Cereal Chemistry 2011, 88, 159173.
[5] THORMAR, H. Lipids and Essential Oils as Antimicrobial Agents, John Willey Sons, 2011, ISBN: 978-0-470-74178-8.
Seznam doporučené literatury
[1] WALSH, G. Proteins-Biochemistry and Biotechnology, John Willey Sons,2014, ISBN 978-0-470-66985-3. USA.
[2] LAWTON, J. W. Zein: A History of Processing and Use. Cereal Chemistry 2002, 79, 118.
[3] YONG, Z., LILI, C., XIAOXIA, Ch. a kol. Zein-based Films and Their Usage for Controlled Delivery: Origin, Classes and Current Landscape. Journal of Controlled Release 2015, 206, 206219.
[4] ANDERSON, T. J., LAMSAL, B. P. Zein Extraction from Corn, Corn Products, and Coproducts and Modifications for Various Applications: A Review. Cereal Chemistry 2011, 88, 159173.
[5] THORMAR, H. Lipids and Essential Oils as Antimicrobial Agents, John Willey Sons, 2011, ISBN: 978-0-470-74178-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. MVDr. Černíková, Ph.D.: Víte jak se připravovaly vzorky pro SEM analýzu?
MUDr. Šternberský, CSc.:Používá se zein jako obalový materiál i v ČR?
Doc. Ing. Kašpárková, Ph.D.: Co je monoacylglycerol?
Studentka odpověděla na všechny otázky.