Bakalářská práce se zabývá designem kuchyňské soupravy pro přípravu čaje a studených nápojů. Hlavním cílem práce bylo navrhnout minimalistický produkt, který by umožňoval vedle tradičního louhování sypaného čaje i ochucení vody čerstvým ovocem.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje popis materiálů, ze kterých je možné produkt vyrobit a analýzu současného českého i světového trhu.
Praktická část obsahuje samotný proces navrhování, ergonomickou studii, technickou dokumentaci a výrobu prototypu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the design of a kitchen set for the preparation of tea and cold drinks. The main goal of the work was to design a minimalist product that would allow the preparation of loose tea and flavoured water by fresh fruit.
The thesis is divided into two parts. The theoretical part contains a description of materials from which the product can be produced and an analysis of the current Czech and world market.
The practical part includes the proposal itself, ergonomic study, technical documentation and prototype production.
Klíčová slova
sklo, polymer, čaj, džbán, odšťavňovač, ochucování vody, design
Klíčová slova v angličtině
glass, polymer, tea, jug, juicer, water flavor, design
Rozsah průvodní práce
78
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá designem kuchyňské soupravy pro přípravu čaje a studených nápojů. Hlavním cílem práce bylo navrhnout minimalistický produkt, který by umožňoval vedle tradičního louhování sypaného čaje i ochucení vody čerstvým ovocem.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část obsahuje popis materiálů, ze kterých je možné produkt vyrobit a analýzu současného českého i světového trhu.
Praktická část obsahuje samotný proces navrhování, ergonomickou studii, technickou dokumentaci a výrobu prototypu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the design of a kitchen set for the preparation of tea and cold drinks. The main goal of the work was to design a minimalist product that would allow the preparation of loose tea and flavoured water by fresh fruit.
The thesis is divided into two parts. The theoretical part contains a description of materials from which the product can be produced and an analysis of the current Czech and world market.
The practical part includes the proposal itself, ergonomic study, technical documentation and prototype production.
Klíčová slova
sklo, polymer, čaj, džbán, odšťavňovač, ochucování vody, design
Klíčová slova v angličtině
glass, polymer, tea, jug, juicer, water flavor, design
Zásady pro vypracování
1. Historický vývoj ve zvolené produktové oblasti
2. Analýza současné produkce
3. Výzkumná část
4. Počáteční kresebné variantní návrhy
5. Vizualizace finálního designérského řešení
6. Ergonomická studie
7. Technická dokumentace
8. Fyzický model v měřítku 1:1
9. Vypracování písemné doprovodné zprávy zahrnující všechny etapy práce
Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou
dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK.
Formát pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi,
250 mm delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty v křivkách.
V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do Portálu UTB,
obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině a angličtině, rok
obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou osobní fotografii
v tiskovém rozlišení.
Zásady pro vypracování
1. Historický vývoj ve zvolené produktové oblasti
2. Analýza současné produkce
3. Výzkumná část
4. Počáteční kresebné variantní návrhy
5. Vizualizace finálního designérského řešení
6. Ergonomická studie
7. Technická dokumentace
8. Fyzický model v měřítku 1:1
9. Vypracování písemné doprovodné zprávy zahrnující všechny etapy práce
Na samostatném nosiči CD-ROM odevzdejte v minimálním počtu 10 kusů obrazovou
dokumentaci praktické části závěrečné práce pro využití v publikacích FMK.
Formát pro bitmapové podklady: JPEG, barevný prostor RGB, rozlišení 300 dpi,
250 mm delší strana. Formáty pro vektory: AI, EPS, PDF. Loga a texty v křivkách.
V samostatném textovém souboru uveďte jméno a příjmení, login do Portálu UTB,
obor (ateliér), typ práce, přesný název práce v češtině a angličtině, rok
obhajoby, osobní mail, osobní web, telefon. Přiložte svou osobní fotografii
v tiskovém rozlišení.
Seznam doporučené literatury
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. Praha: Dokořán, 2010.
ISBN 978-80-7363-314-1.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti.
Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev.
Přeložil Kateřina KŘÍŽOVÁ, přeložil Lucie VIDMAR. V Praze: Vysoká škola
uměleckoprůmyslová, 2009. T. ISBN 978-80-86863-28-3.
LIDWELL, William, Kritina HOLDEN a Jill BUTLER. Univerzální principy designu:
125 způsobů jak zvýšit použitelnost a přitažlivost a ovlivnit vnímání designu.
Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3540-2.
BRAMSTON, Dave. Design výrobků: hledání inspirace. Brno: Computer Press, 2010.
Základy designu. ISBN 978-80-251-2914-2.
Seznam doporučené literatury
NORMAN, Donald A. Design pro každý den. Praha: Dokořán, 2010.
ISBN 978-80-7363-314-1.
GILBERTOVÁ, Sylva a Oldřich MATOUŠEK. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti.
Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
KOLESÁR, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. V českém jazyce vyd. 2., dopl. a rev.
Přeložil Kateřina KŘÍŽOVÁ, přeložil Lucie VIDMAR. V Praze: Vysoká škola
uměleckoprůmyslová, 2009. T. ISBN 978-80-86863-28-3.
LIDWELL, William, Kritina HOLDEN a Jill BUTLER. Univerzální principy designu:
125 způsobů jak zvýšit použitelnost a přitažlivost a ovlivnit vnímání designu.
Brno: Computer Press, 2011. ISBN 978-80-251-3540-2.
BRAMSTON, Dave. Design výrobků: hledání inspirace. Brno: Computer Press, 2010.
Základy designu. ISBN 978-80-251-2914-2.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student uvedl komisi do problematiky stručnou analýzou produkce a následně podrobně představil proces navhování.