Bakalářská práce se zabývá měřením koncentrace plynů, využitím analyzátorů a dalších automatizačních prvků. V práci je navržen vhodný měřící setu pro plnění potravinových sil v zadané firmě. Obsahem návrhu je výběr čidel, automatizačních zařízení a určení řídících procesů. Návrh slouží jako podklad pro realizaci řešení.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis focused on gas concentration measurement, analyser usage and other automation elements. Bachelor is design of suitable measuring set for filling the food forces in a given company. The content of the design is the selection of sensors, equipment and control processes. Solution proposal as a basis for solution implementation.
Klíčová slova
Analyzátor plynu, automatizace, skladování potravin, řídicí systém
Klíčová slova v angličtině
Gas analyser, automation, food storages, control system
Rozsah průvodní práce
49 s
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá měřením koncentrace plynů, využitím analyzátorů a dalších automatizačních prvků. V práci je navržen vhodný měřící setu pro plnění potravinových sil v zadané firmě. Obsahem návrhu je výběr čidel, automatizačních zařízení a určení řídících procesů. Návrh slouží jako podklad pro realizaci řešení.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis focused on gas concentration measurement, analyser usage and other automation elements. Bachelor is design of suitable measuring set for filling the food forces in a given company. The content of the design is the selection of sensors, equipment and control processes. Solution proposal as a basis for solution implementation.
Klíčová slova
Analyzátor plynu, automatizace, skladování potravin, řídicí systém
Klíčová slova v angličtině
Gas analyser, automation, food storages, control system
Zásady pro vypracování
Nastudujte problematiku měření technologických veličin souvisejících se skladovacími zásobníky v zadané firmě.
Seznamte se s dotčenými provozními úseky firmy, popište stávající stav.
Na základě stávajícího stavu navrhněte vhodná čidla a konkrétní umístění měřicích bodů.
Po dohodě s vedoucím práce určete vybrané parametry procesu.
Navrhněte vhodný způsob řízení koncentrace dusíku.
Podle reálné situace navrhněte vhodná zařízení potřebná k řízení celého procesu.
Zařízení navrhněte s ohledem možného přenosu informací k řídicímu systému.
Zásady pro vypracování
Nastudujte problematiku měření technologických veličin souvisejících se skladovacími zásobníky v zadané firmě.
Seznamte se s dotčenými provozními úseky firmy, popište stávající stav.
Na základě stávajícího stavu navrhněte vhodná čidla a konkrétní umístění měřicích bodů.
Po dohodě s vedoucím práce určete vybrané parametry procesu.
Navrhněte vhodný způsob řízení koncentrace dusíku.
Podle reálné situace navrhněte vhodná zařízení potřebná k řízení celého procesu.
Zařízení navrhněte s ohledem možného přenosu informací k řídicímu systému.
Seznam doporučené literatury
VÁŇA, Jaroslav. Analyzátory plynů a kapalin. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: SNTL, 1984. Automatizace a regulace. ISBN 978-80-214-4010-4.
ČECH, Jaroslav, Jiří PERNIKÁŘ a Kamil PODANÝ. Strojírenská metrologie I. Vyd. 5., V Akademickém nakl. CERM vyd. 3. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2009. ISBN 978-80-214-4010-4.
NAVRÁTIL, Pavel. Automatizace: vybrané statě. Vyd. 1. Ve Zlíně: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 289 s. ISBN 978-80-7318-935-8.
KADLEC, Karel, Miloš KMÍNEK a Pavel KADLEC. Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2015. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-232-7.
HRUŠKA, František. Technické prostředky automatizace IV: (snímače, převodníky, regulátory, průmyslová výpočetní technika, ovládací jednotky). Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2001. ISBN 807318026x.
Seznam doporučené literatury
VÁŇA, Jaroslav. Analyzátory plynů a kapalin. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: SNTL, 1984. Automatizace a regulace. ISBN 978-80-214-4010-4.
ČECH, Jaroslav, Jiří PERNIKÁŘ a Kamil PODANÝ. Strojírenská metrologie I. Vyd. 5., V Akademickém nakl. CERM vyd. 3. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2009. ISBN 978-80-214-4010-4.
NAVRÁTIL, Pavel. Automatizace: vybrané statě. Vyd. 1. Ve Zlíně: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 289 s. ISBN 978-80-7318-935-8.
KADLEC, Karel, Miloš KMÍNEK a Pavel KADLEC. Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2015. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-232-7.
HRUŠKA, František. Technické prostředky automatizace IV: (snímače, převodníky, regulátory, průmyslová výpočetní technika, ovládací jednotky). Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2001. ISBN 807318026x.
Přílohy volně vložené
1 CD ROM
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prezentoval bakalářskou práci a po přečtení posudků práce položila komise následující dotazy:
prof. Vítečková: Jaký čas vzorkování jste zvolil? Není vzorkování kyslíku příliš časté, s ohledem na dobu plnění cca 12h?
doc. Pekař: Jaký typ regulátoru jste zvolil v aplikaci? Co je ve vašich vzorcích regulační odchylka?
Při obhajobě student nebyl schopen provázat teoretické znalosti s předloženou prací. Chyběl rozbor řešené úlohy, taktéž formální i praktická stránka práce je nedostatečná. Student projevil neznalost základních pojmů z oblasti automatického řízení. Komise se rozhodla bakalářskou práci vrátit k přepracování.