Tato diplomová práce řeší stravování obyvatel a IZS předpřipravenými potravinami v krizové situaci. Cílem bylo sestavit jídelníčky rozdělené dle definovaných skupin civilního obyvatelstva a IZS. Teoretická část popisuje krizové stavy, rozdělení skupin obyvatelstva a IZS. Praktická část byla věnována dostupnosti předpřipravených potravin na českém trhu, jejich skladbě pro civilní obyvatelstvo a IZS, nutričnímu a ekonomickému hodnocení navržených jídelníčků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the catering of residents and IRS (Integrated Rescue System) with pre-prepared foods in a crisis situation. The aim was to compile menus divided according to defined groups of population (Man and women) and IRS. The theoretical part describes crisis situations, the division of population groups and IRS. The practical part deals with the availability of pre-prepared foods on the Czech market, their composition for the civilian population and IRS, nutritiv and the economic evaluation of the proposed menus.
Tato diplomová práce řeší stravování obyvatel a IZS předpřipravenými potravinami v krizové situaci. Cílem bylo sestavit jídelníčky rozdělené dle definovaných skupin civilního obyvatelstva a IZS. Teoretická část popisuje krizové stavy, rozdělení skupin obyvatelstva a IZS. Praktická část byla věnována dostupnosti předpřipravených potravin na českém trhu, jejich skladbě pro civilní obyvatelstvo a IZS, nutričnímu a ekonomickému hodnocení navržených jídelníčků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the catering of residents and IRS (Integrated Rescue System) with pre-prepared foods in a crisis situation. The aim was to compile menus divided according to defined groups of population (Man and women) and IRS. The theoretical part describes crisis situations, the division of population groups and IRS. The practical part deals with the availability of pre-prepared foods on the Czech market, their composition for the civilian population and IRS, nutritiv and the economic evaluation of the proposed menus.
Zajištění stravování obyvatelstva v krizových stavech.
Energetické a nutriční hodnocení stravy.
2. Praktická část
Dostupnost předpřipravených potravin na českém trhu.
Návrh skladby předpřipravených potravin na 14 dnů.
Nutriční a ekonomické zhodnocení navržených jídelníčků pro civilní obyvatelstvo a členy IZS.
Seznam doporučené literatury
[1] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3
[2] Zákon č. 430/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), v platném znění.
[3] VALÁŠEK, Jarmil a František KOVÁŘÍK et al. Krizové řízení při nevojenských krizových situacích, modul C: účelová publikace pro krizové řízení. Praha: MV ČR, 2008, 158 s. ISBN 978-80-86640-93-8
[4] HORÁK, Rudolf. Průvodce krizovým plánováním pro veřejnou správu: [prevence řešení mimořádných krizových situací]. Praha: Linde Praha, 2011, 456 s. ISBN 978-80-7201-827-7
[5] VAN DE WALLE, Bartel, Bert BRUGGHEMANS a Tina COMES. Improving si-tuation awareness in crisis response teams: An experimental analysis of enriched information and centralized coordination. International Journal of Human-Compu-ter Studies [online]. 2016, 95, 66-79 [cit. 2016-10-12]. DOI: 10.1016/j.ij-hcs.2016.05.001. ISSN 10715819
[6] BUŇKA, F., LOUKOTOVÁ, L., HRABĚ, J., KADIDLOVÁ, H.: Možnosti využití velkoplošných prodejen potravin při stravování obyvatelstva v krizových stavech. Zlín, 2008
Seznam doporučené literatury
[1] Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3
[2] Zákon č. 430/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), v platném znění.
[3] VALÁŠEK, Jarmil a František KOVÁŘÍK et al. Krizové řízení při nevojenských krizových situacích, modul C: účelová publikace pro krizové řízení. Praha: MV ČR, 2008, 158 s. ISBN 978-80-86640-93-8
[4] HORÁK, Rudolf. Průvodce krizovým plánováním pro veřejnou správu: [prevence řešení mimořádných krizových situací]. Praha: Linde Praha, 2011, 456 s. ISBN 978-80-7201-827-7
[5] VAN DE WALLE, Bartel, Bert BRUGGHEMANS a Tina COMES. Improving si-tuation awareness in crisis response teams: An experimental analysis of enriched information and centralized coordination. International Journal of Human-Compu-ter Studies [online]. 2016, 95, 66-79 [cit. 2016-10-12]. DOI: 10.1016/j.ij-hcs.2016.05.001. ISSN 10715819
[6] BUŇKA, F., LOUKOTOVÁ, L., HRABĚ, J., KADIDLOVÁ, H.: Možnosti využití velkoplošných prodejen potravin při stravování obyvatelstva v krizových stavech. Zlín, 2008
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.:
1/ Vysvětlete, co zahrnuje hodnota PAL. ZODPOVĚZEN ZCELA
2/ Bylo do ekonomického vyhodnocení jídelníčku započítáno také snížení gramáže popisované u některých skupin? ZODPOVĚZEN ZCELA
3/ Z jakých zdrojů by bylo možné doplnit do jídelníčků nedostatečně zastoupené vitaminy a minerální látky? ZODPOVĚZEN ZCELA
4/ V jídelníčcích nebyl hodnocen obsah vlákniny. Jak je dle Vašeho odhadu vláknina v jídelníčcích zastoupena? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.: Proč v práci nebyl porovnáván jídelníček pro normální stav činnosti a extrémní stav činnosti IZS? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D.:
1. Tvrdíte, že v krizovém stavu je omezený přísun potravin, proto upřednostňujete potraviny předpřipravené, proto proč tam máte čerstvé pečivo? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Lze pomocí programu, který jste v práci využila, sledovat obsah vlákniny? Pokud ano, studovala jste tyto hodnoty? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Průzkum trhu jste prováděla v supermarketech, jste si jistá, že by supermarket byl schopen v krizovém stavu zásobovat lidi potravinami? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.