Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci reologických vlastnosti vybraných potravinářských zahušťovadel. Ke stanovení tokových křivek a výpočet jejich parametrů byla použita reometrie. Tato práce se zabývá materiály připravenými z přírodních i syntetických polymerů. Jedná se o polysacharidy na bázi karboxymethylcelulózy (CMC), hydroxyethylcelulózy (HEC), guarové gumy (GG) a kyseliny hyaluronové (HA). Byly proměřené koncentrační závislosti zdánlivé viskozity připravených roztoků za různých teplot o koncentraci 0,5 hm.% na rotačním a kapilárním viskozimetru, kde byl určen typ reologického chování.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the rheological properties of selected food thickeners. Rheometry was used to determine the flow curves and caculate their parameters. This work deals with materials prepared from natural and synthetic polymers. Materials are polysaccharides based on carboxymethyl cellulose (CMC), hydroxyethyl cellulose (HEC), guar gum (GG) and hyaluronic acid (HA). The concentration dependences of the apparent viscosity of the prepared solutions at different temperatures with a concentration of 0,5 w.% were measured on a rotary and capillary viscometer, where the type of rheological behavior was determined.
Tato diplomová práce je zaměřena na charakterizaci reologických vlastnosti vybraných potravinářských zahušťovadel. Ke stanovení tokových křivek a výpočet jejich parametrů byla použita reometrie. Tato práce se zabývá materiály připravenými z přírodních i syntetických polymerů. Jedná se o polysacharidy na bázi karboxymethylcelulózy (CMC), hydroxyethylcelulózy (HEC), guarové gumy (GG) a kyseliny hyaluronové (HA). Byly proměřené koncentrační závislosti zdánlivé viskozity připravených roztoků za různých teplot o koncentraci 0,5 hm.% na rotačním a kapilárním viskozimetru, kde byl určen typ reologického chování.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the rheological properties of selected food thickeners. Rheometry was used to determine the flow curves and caculate their parameters. This work deals with materials prepared from natural and synthetic polymers. Materials are polysaccharides based on carboxymethyl cellulose (CMC), hydroxyethyl cellulose (HEC), guar gum (GG) and hyaluronic acid (HA). The concentration dependences of the apparent viscosity of the prepared solutions at different temperatures with a concentration of 0,5 w.% were measured on a rotary and capillary viscometer, where the type of rheological behavior was determined.
Zpracujte literární rešerši na zadané téma. Popište typy a jejich chemické složení zahušťovadel používaných v technologické praxi. Popište základní typy reologického chování koloidních disperzí, reologické modely a principy lineární viskoelasticity. Proveďte experimentální měření tokových křivek vybraných tří typů zahušťovadel při třech teplotách. Proveďte numerické modelování naměřených závislostí smykové napětí vs. smyková rychlost pomocí vybraných tokových modelů. Proveďte zpracování a vyhodnocení experimentálních výsledků, zhodnoťte chyby měření a reprodukovatelnost měření.
Zásady pro vypracování
Zpracujte literární rešerši na zadané téma. Popište typy a jejich chemické složení zahušťovadel používaných v technologické praxi. Popište základní typy reologického chování koloidních disperzí, reologické modely a principy lineární viskoelasticity. Proveďte experimentální měření tokových křivek vybraných tří typů zahušťovadel při třech teplotách. Proveďte numerické modelování naměřených závislostí smykové napětí vs. smyková rychlost pomocí vybraných tokových modelů. Proveďte zpracování a vyhodnocení experimentálních výsledků, zhodnoťte chyby měření a reprodukovatelnost měření.
Seznam doporučené literatury
[1] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x
[2] LAPČÍK, L. a RAAB, M. Nauka o materiálech II, Učební texty vysokých škol, Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2001, 115 s, ISBN 80-238-6527-7
[3] LAPČÍKOVÁ, B., VALENTA, T., LAPČÍK, L. 2017. J Polym Mater 34 (3), 631-645
Seznam doporučené literatury
[1] BARTOVSKÁ, Lidmila a Marie ŠIŠKOVÁ. Fyzikální chemie povrchů a koloidních soustav. Vyd. 5., přeprac. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2005, 244 s. ISBN 80-7080-579-x
[2] LAPČÍK, L. a RAAB, M. Nauka o materiálech II, Učební texty vysokých škol, Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2001, 115 s, ISBN 80-238-6527-7
[3] LAPČÍKOVÁ, B., VALENTA, T., LAPČÍK, L. 2017. J Polym Mater 34 (3), 631-645
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: C - dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D.:
1. V abstraktu (v českém i anglickém jazyce) je zmíněno, že pro výrobu testovaných modelových systému byla použita i hydroxyethylcelulóza. Prosím, vysvětlete, z jakého důvodu nejsou prezentovaný výsledky pro výše zmíněný polysacharid? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Na straně 50, uvádíte že ''Tokové chování bylo odlišné, z důvodu silné relativity intermolekulární a intramolekulární vodíkové vazbě přítomné mezi jednotlivými expandovanými makromolekulárními klubky v destilované vodě. Tokové parametry mohou být ovlivněny vnějšími podněty jako teplota, koncentrace polymeru a typ rozpouštědla'', můžete toto tvrzeni podpořit vhodnými citacemi? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Z jakého důvodu pro výrobu modelových vzorku byla vybraná koncentrace 0,5 % w/w, má tato konkrétní koncentrace specifický technologický význam? Na straně 49 uvádíte, že ''roztoky na krátkou dobu byly zahřáty na teplotu 80 °C pro usnadnění celkové disperze'', můžete upřesnit, co znamená pojem krátká doba? Proč vzorky s kyselinou hyaluronovou byly analyzované pouze při 25 °C? ZODPOVĚZEN ZCELA
4. Uveďte stručně příklady potravin/nápojů, kde by mohla byt přidaná kyselina hyaluronová a jakou roli tato konkrétní látka bude v potravinách/nápojích plnit. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jaké je praktické využití výsledků vaší práce?ZODPOVĚZEN ZCELA