Diplomová práce je zaměřena na sledování antimikrobních účinků tymolu, karvakrolu, skořicového aldehydu, eugenolu a linaloolu na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Tyto látky patří k významným funkčním složkám esenciálních olejů. Pomocí mikrodiluční metody byly stanovovány minimální inhibiční koncentrace bakterií rodu Lactococcus, Enterococcus, Proteus a Salmonella, za použití funkčních složek esenciálních olejů o koncentraci 6,25; 12,5; 25; 50; 100; 250 a 500 mg/l. Jako nejcitlivější byly stanoveny bakterie rodu Lactococcus, které vykazovaly výrazné potlačení růstu v prostředí antimiktobní látky, konkrétně skořicového aldehydu a tymolu již při koncetraci 6,25 mg/l. Minimální inhibiční koncentrace se pro sledované grampozitivní bakterie pohybovala v rozmezí koncentrací 250-500 mg/l. Gramnegativní bakterie rod Proteus a Salmonella byly citlivé pouze na testovaný skořicový aldehyd a karvakrol v koncetracích nad 500 mg/l. Testované funkční složky esenciálních olejů se osvědčily jako účinné antimikrobní látky.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is focused on monitoring of the antimicrobial effects of thymol, carvacrol, cinnamon aldehyde, eugenol and linalool on bacteria with decarboxylase activity. These substances belong to the important functional components of essential oils. The minimum inhibitory concentration of Lactococcus, Enterococcus, Proteus and Salmonella were determined by the microdilution method, using the functional components of the essential oils at a concentration of 6.25; 12.5; 25; 50; 100; 250 to 500 mg / l. Bacteria of the genus Lactococcus were determined to be the most sensitive. They showed a significant suppression of growth in the environment of an antimictobic substance, namely cinnamon aldehyde and thymol, even at a concentration of 6.25 mg / l. The minimum inhibitory concentration for the monitored gram-positive bacteria ranged from 250-500 mg / l. Gram-negative bacteria of the genus Proteus and Salmonella were sensitive only to the tested cinnamon aldehyde and carvacrol at concentration above 500 mg / l. The tested functional components of essential oils have proven to be effective antimicrobials.
Diplomová práce je zaměřena na sledování antimikrobních účinků tymolu, karvakrolu, skořicového aldehydu, eugenolu a linaloolu na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Tyto látky patří k významným funkčním složkám esenciálních olejů. Pomocí mikrodiluční metody byly stanovovány minimální inhibiční koncentrace bakterií rodu Lactococcus, Enterococcus, Proteus a Salmonella, za použití funkčních složek esenciálních olejů o koncentraci 6,25; 12,5; 25; 50; 100; 250 a 500 mg/l. Jako nejcitlivější byly stanoveny bakterie rodu Lactococcus, které vykazovaly výrazné potlačení růstu v prostředí antimiktobní látky, konkrétně skořicového aldehydu a tymolu již při koncetraci 6,25 mg/l. Minimální inhibiční koncentrace se pro sledované grampozitivní bakterie pohybovala v rozmezí koncentrací 250-500 mg/l. Gramnegativní bakterie rod Proteus a Salmonella byly citlivé pouze na testovaný skořicový aldehyd a karvakrol v koncetracích nad 500 mg/l. Testované funkční složky esenciálních olejů se osvědčily jako účinné antimikrobní látky.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is focused on monitoring of the antimicrobial effects of thymol, carvacrol, cinnamon aldehyde, eugenol and linalool on bacteria with decarboxylase activity. These substances belong to the important functional components of essential oils. The minimum inhibitory concentration of Lactococcus, Enterococcus, Proteus and Salmonella were determined by the microdilution method, using the functional components of the essential oils at a concentration of 6.25; 12.5; 25; 50; 100; 250 to 500 mg / l. Bacteria of the genus Lactococcus were determined to be the most sensitive. They showed a significant suppression of growth in the environment of an antimictobic substance, namely cinnamon aldehyde and thymol, even at a concentration of 6.25 mg / l. The minimum inhibitory concentration for the monitored gram-positive bacteria ranged from 250-500 mg / l. Gram-negative bacteria of the genus Proteus and Salmonella were sensitive only to the tested cinnamon aldehyde and carvacrol at concentration above 500 mg / l. The tested functional components of essential oils have proven to be effective antimicrobials.
Biogenní aminy - charakterizace, vlastnosti, výskyt v potravinách
Esenciální oleje - charakterizace, vlastnosti, využití v potravinách
Antimikrobní účinky esenciálních olejů
II. Praktická část
Stanovení minimální inhibiční koncentrace vybraných esenciálních olejů u grampozitivních a gramnegativních bakterií
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Biogenní aminy - charakterizace, vlastnosti, výskyt v potravinách
Esenciální oleje - charakterizace, vlastnosti, využití v potravinách
Antimikrobní účinky esenciálních olejů
II. Praktická část
Stanovení minimální inhibiční koncentrace vybraných esenciálních olejů u grampozitivních a gramnegativních bakterií
Vyhodnocení výsledků a formulace závěrů
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009.
[2] CALO, J.R., CRANDALL, P.G., O´BRYAN, C.A., RICKE, S.C. Essential oils as antimicrobials in food systems - A review. Food Control, 54: 111-119. 2015.
[3] OZOGUL, F., KACAR, C., HAMED, I. Inhibition effects of carvacrol on biogenic amines formation by common food-borne pathogens in histidine decarboxylase broth. LWT-Food Science and Technology, 64: 50-55. 2015.
[4] KŘÍŽEK, M., DADÁKOVÁ, E., VÁCHA, F., PELIKÁNOVÁ, T., MATĚJKOVÁ, K. The effects of two essential oil and UV-light irradiation treatments on the formation of biogenic amines in vacuum packed fillets of carp (Cyprinus carpio). LWT-Food Science and Technology, 95: 268-273. 2018.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009.
[2] CALO, J.R., CRANDALL, P.G., O´BRYAN, C.A., RICKE, S.C. Essential oils as antimicrobials in food systems - A review. Food Control, 54: 111-119. 2015.
[3] OZOGUL, F., KACAR, C., HAMED, I. Inhibition effects of carvacrol on biogenic amines formation by common food-borne pathogens in histidine decarboxylase broth. LWT-Food Science and Technology, 64: 50-55. 2015.
[4] KŘÍŽEK, M., DADÁKOVÁ, E., VÁCHA, F., PELIKÁNOVÁ, T., MATĚJKOVÁ, K. The effects of two essential oil and UV-light irradiation treatments on the formation of biogenic amines in vacuum packed fillets of carp (Cyprinus carpio). LWT-Food Science and Technology, 95: 268-273. 2018.
[5] Elektronické zdroje dostupné z knihovny UTB ve Zlíně.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Magda Janalíková, Ph.D.:
1. Jakými metodami lze stanovit koncentraci jednotlivých účinných látek v esenciálních olejích? Stručně o nich poreferujte. ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Které esenciální oleje byste navrhla použít do kterých potravin pro snížení kontaminace bakteriemi s dekarboxylázovou aktivitou, potažmo pro snížení množství biogenních aminů? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D. - Proč jste využívali vlnovou délku 600 nm? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. RNDr. Leona Buňková, Ph.D. - Co je příčinou v rozdílu účinku účinných látek esenciálních olejů na gramnegativní a grampozitivní bakterie. ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc. - Dalo by se účinných látek esenciálních olejů využít ve vinařství? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
doc. Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D. - Mohou aplikované koncentrace účinných látek esenciálních olejů ovlivnit organoleptické vlastnosti potravin? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího diplomové práce, prokázala, že danou problematiku ovládá v potřebném rozsahu a souvislostech. Na otázky vedoucího, oponenta a komise odpovídala věcně, správně, ale méně pohotově.