Tato bakalářská práce pojednává o moderních trendech ve výrobě piva. Cílem bylo vytvořit literární rešerši aplikace možných netradičních mikroorganismů, popsat výrobu bezlepkového piva pro jedince trpící celiakií a výrobu nealkoholických a nízkoalkoholických piv pomocí biologických a fyzikálních metod. Dále byla práce zaměřena na popsání nově objevených látek k čiření piva a možné zpracování odpadních surovin nejen pro zemědělské účely.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with modern trends in beer production. The aim of the thesis was to create a literature research for the application of possible non-traditional microorganisms, to describe the production of gluten-free beer for individuals suffering celiac disease and the production of non-alcoholic and low-alcoholic beers using biological and physical methods. Furthermore, the work focuses on the description of newly discovered substances for beer clarification and possible processing of waste-materials; not only for agricultural purposes.
Tato bakalářská práce pojednává o moderních trendech ve výrobě piva. Cílem bylo vytvořit literární rešerši aplikace možných netradičních mikroorganismů, popsat výrobu bezlepkového piva pro jedince trpící celiakií a výrobu nealkoholických a nízkoalkoholických piv pomocí biologických a fyzikálních metod. Dále byla práce zaměřena na popsání nově objevených látek k čiření piva a možné zpracování odpadních surovin nejen pro zemědělské účely.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with modern trends in beer production. The aim of the thesis was to create a literature research for the application of possible non-traditional microorganisms, to describe the production of gluten-free beer for individuals suffering celiac disease and the production of non-alcoholic and low-alcoholic beers using biological and physical methods. Furthermore, the work focuses on the description of newly discovered substances for beer clarification and possible processing of waste-materials; not only for agricultural purposes.
Možnosti aplikace nových/netradičních surovin při výrobě piva.
Popište klasické technologické schéma pro výrobu piva.
Aplikace nových technologii/technologických postupu při výrobě piva, sekundárních produktu a odpadu.
Zásady pro vypracování
Základní charakteristika piva.
Popište suroviny pro výrobu piva.
Možnosti aplikace nových/netradičních surovin při výrobě piva.
Popište klasické technologické schéma pro výrobu piva.
Aplikace nových technologii/technologických postupu při výrobě piva, sekundárních produktu a odpadu.
Seznam doporučené literatury
[1] Brewing science: a multidisciplinary approach. New York, NY: Springer Berlin Heidelberg, 2016. ISBN 978-331-9463-933.
[2] HARRISON, M. A., ALBANESE, J. B. Beer/Brewing . Reference Module in Life Sciences, 2017. Elsevier. ISBN 9780128096338.
[3] KOSAŘ, K., PROCHÁZKA, S. et al. Technologie výroby sladu a piva. Výzkum-ný ústav pivovarský a sladařský. Praha. 2000. Vyd. 1, s. 398. ISBN 80-902658-6-3.
Seznam doporučené literatury
[1] Brewing science: a multidisciplinary approach. New York, NY: Springer Berlin Heidelberg, 2016. ISBN 978-331-9463-933.
[2] HARRISON, M. A., ALBANESE, J. B. Beer/Brewing . Reference Module in Life Sciences, 2017. Elsevier. ISBN 9780128096338.
[3] KOSAŘ, K., PROCHÁZKA, S. et al. Technologie výroby sladu a piva. Výzkum-ný ústav pivovarský a sladařský. Praha. 2000. Vyd. 1, s. 398. ISBN 80-902658-6-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudku oponenta (MVDr. Zdeněk Polášek) nebyly studentovi položeny žádné doplňující dotazy.
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
doc. RNDr. Iva Burešová, Ph.D.: Kolik lepku obsahuje běžné pivo? Myslíte si, že výroba bezlepkového piva je komerční trik, nebo reálný přínos pro celiaky? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.: Vyrábí se i v ČR probiotické pivo? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.: Setkala jste se s tzv. aromatizováním piva? ZODPOVĚZEN ZCELA
Student potvrdil hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázal hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě bakalářské práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.