Bakalářská práce je zaměřena na využití UHT technologie pro výrobu trvanlivých mléčných výrobků. Cílem práce je popsat technologii UHT záhřevu a trvanlivé mléčné výrobky.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the use of UHT technology for the production of durable dairy products. The aim of the work is to describe the technology of UHT heating and durable dairy products.
Klíčová slova
Technologie UHT, mléko, trvanlivé mléčné výrobky
Klíčová slova v angličtině
UHT technology, milk, durable dairy products
Rozsah průvodní práce
41 s. (10 423 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na využití UHT technologie pro výrobu trvanlivých mléčných výrobků. Cílem práce je popsat technologii UHT záhřevu a trvanlivé mléčné výrobky.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis is focused on the use of UHT technology for the production of durable dairy products. The aim of the work is to describe the technology of UHT heating and durable dairy products.
Klíčová slova
Technologie UHT, mléko, trvanlivé mléčné výrobky
Klíčová slova v angličtině
UHT technology, milk, durable dairy products
Zásady pro vypracování
V rešeršní práci charakterizujte a popište
Získávání mléka, jeho chemické složení a důležité vlastnosti pro technologické zpracování
Význam tepelného ošetření mléka, podrobněji se věnujte UHT ošetření
Technologii výroby mléčných výrobků, u kterých je možné aplikovat UHT ošetření
Zásady pro vypracování
V rešeršní práci charakterizujte a popište
Získávání mléka, jeho chemické složení a důležité vlastnosti pro technologické zpracování
Význam tepelného ošetření mléka, podrobněji se věnujte UHT ošetření
Technologii výroby mléčných výrobků, u kterých je možné aplikovat UHT ošetření
Seznam doporučené literatury
[1] FERNANDES, R. Dairy product, Cambridge: Leatherhead Publishing, 2009, ISBN 978-1-9052-2462-3.
[2] GRIFFITHS, M. Improving the safety and quality of milk, Oxford: Woodhead Pub., 2010, ISBN 978-1-84569-438-8.
Seznam doporučené literatury
[1] FERNANDES, R. Dairy product, Cambridge: Leatherhead Publishing, 2009, ISBN 978-1-9052-2462-3.
[2] GRIFFITHS, M. Improving the safety and quality of milk, Oxford: Woodhead Pub., 2010, ISBN 978-1-84569-438-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Richard Adámek:
1. Ve své práci srovnáváte dojivost ve Zlínském kraji s Vysočinou. Mohla byste, prosím, odůvodnit, proč jste zvolila ke srovnání právě tyto dva kraje? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Na str. 14 uvádíte pojem "tzv. chráněný tuk", který má být chráněn před rozkladem v bachoru. Můžete, prosím, vysvětlit, jak je zmíněný tuk chráněný?ZODPOVĚZEN ZCELA
3. V práci zmiňujete, že hnědnutí mléka může být způsobeno Maillardovou reakcí. Mohla byste, prosím, více specifikovat, o jakou reakci se jedná? ZODPOVĚZEN ZCELA
4. V kapitole "Další vady UHT mléka" zmiňujete, že jednou z vad mléka je "ketonová chuť". Mohla byste, prosím, pro představu více specifikovat, nebo např. s něčím porovnat, o jakou chuť se ve skutečnosti jedná? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:}
prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D. - Jsou nové mléčné výrobky dostupné v naší tržní síti a jsou dražší než ty běžné? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc. - O kolik procent se zředí mléko při přímém UHT záhřevu? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D. - Je blíže určeno, které bílkoviny jsou přidávány do výrobků typu Barista? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Robert Gál, Ph.D. - Jaké se používají obaly na UHT ošetřené mléko? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně a správně.