Cílem této práce bylo sledovat a popsat kinetiku krystalizace směsí polyamidu 6 (PA6) s jinými druhy polymerů. Po namíchání směsí byly tyto vzorky analyzovány metodou diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Ze získaných křivek byla pomocí modifiko-vané metody podle Kratochvíla vyhodnocena krystalinita, teplota a rychlost krystalizace a tyto hodnoty byly srovnány s naměřenými hodnotami pro polyamid 6 bez dalších pří-měsí. Provedeným měřením bylo zjištěno, že většina směsí dosahovala podobných hod-not jako hodnoty čistého polyamidu a dané polymery neměly na kinetiku krystalizace větší vliv, zatímco u směsi LK-16 je zřejmé, že ke krystalizaci bylo nutné větší podchla-zení směsi. Hlavním výsledkem této práce je srovnání změn krystalinity, rychlosti krysta-lizace a krystalizační teploty vybraných směsí s hodnotami čistého polyamidu 6.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to monitor and evaluate the kinetics of crystallization of mixtu-res of polyamide 6 (PA6) with other types of polymers. After preparing the mixtures, these samples were analyzed by differential scanning calorimetry (DSC). From the obta-ined curves, crystallinity, temperature and crystallization rate were evaluated using a modified Kratochvíl method, and these values were compared with the measured values for polyamide 6 without further additives. The measurements showed that most of the blends reached similar values to pure polyamide and that the polymers did not have a greater effect on the crystallization kinetics, while the LK-16 blend showed that more subcooling of the blend was required for crystallization. The main result of this work is a comparison of changes in crystallinity, crystallization rate and crystallization temperatu-re of selected mixtures with values of pure polyamide 6.
Cílem této práce bylo sledovat a popsat kinetiku krystalizace směsí polyamidu 6 (PA6) s jinými druhy polymerů. Po namíchání směsí byly tyto vzorky analyzovány metodou diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Ze získaných křivek byla pomocí modifiko-vané metody podle Kratochvíla vyhodnocena krystalinita, teplota a rychlost krystalizace a tyto hodnoty byly srovnány s naměřenými hodnotami pro polyamid 6 bez dalších pří-měsí. Provedeným měřením bylo zjištěno, že většina směsí dosahovala podobných hod-not jako hodnoty čistého polyamidu a dané polymery neměly na kinetiku krystalizace větší vliv, zatímco u směsi LK-16 je zřejmé, že ke krystalizaci bylo nutné větší podchla-zení směsi. Hlavním výsledkem této práce je srovnání změn krystalinity, rychlosti krysta-lizace a krystalizační teploty vybraných směsí s hodnotami čistého polyamidu 6.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to monitor and evaluate the kinetics of crystallization of mixtu-res of polyamide 6 (PA6) with other types of polymers. After preparing the mixtures, these samples were analyzed by differential scanning calorimetry (DSC). From the obta-ined curves, crystallinity, temperature and crystallization rate were evaluated using a modified Kratochvíl method, and these values were compared with the measured values for polyamide 6 without further additives. The measurements showed that most of the blends reached similar values to pure polyamide and that the polymers did not have a greater effect on the crystallization kinetics, while the LK-16 blend showed that more subcooling of the blend was required for crystallization. The main result of this work is a comparison of changes in crystallinity, crystallization rate and crystallization temperatu-re of selected mixtures with values of pure polyamide 6.
1) Rešerše - průzkum literatury na toto téma.
2) Změřit kinetiku krystalizace za pomocí diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC).
3) Vyzkoušet sledování krystalizace za pomocí širokoúhlého rozptylu rentgenového záření (WAXD) a polarizační světelné mikroskopie.
4) Srovnat přednosti a nevýhody těchto metod.
Zásady pro vypracování
1) Rešerše - průzkum literatury na toto téma.
2) Změřit kinetiku krystalizace za pomocí diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC).
3) Vyzkoušet sledování krystalizace za pomocí širokoúhlého rozptylu rentgenového záření (WAXD) a polarizační světelné mikroskopie.
4) Srovnat přednosti a nevýhody těchto metod.
Seznam doporučené literatury
[1] Huang JW, Chang CC, Kang CC, Yeh MY. Crystallization kinetics and nucleation parameters of Nylon 6 and poly(ethylene-co-glycidyl methacrylate) blend. Thermochim Acta. 2008;468(1-2):66-74.
[2] Atsumi T, Nishitsuji S, Inoue T, Kobayashi S. Structure-Properties of a Super-Ductile Nylon Alloy. Kobunshi Ronbunshu. 2011;68(9):616-622.
Seznam doporučené literatury
[1] Huang JW, Chang CC, Kang CC, Yeh MY. Crystallization kinetics and nucleation parameters of Nylon 6 and poly(ethylene-co-glycidyl methacrylate) blend. Thermochim Acta. 2008;468(1-2):66-74.
[2] Atsumi T, Nishitsuji S, Inoue T, Kobayashi S. Structure-Properties of a Super-Ductile Nylon Alloy. Kobunshi Ronbunshu. 2011;68(9):616-622.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student/ka představil/a komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B, hodnocení oponenta: D). Student/ka pak zcela zodpověděl/a dotazy oponenta, a následně byly ostatními členy komise položeny následující otázky:
doc. Ing. Martina Hřibová, Ph.D.: Můžete podrobněji vysvětlit použitou metodu vyhodnocení DSC křivek?
Student/ka otázku zodpověděl/a zcela.
Ing. Jana Navrátilová, Ph.D.: Jak jste zjistila krystalinitu vzorků? Jakým způsobem jste připravovala směsi polymerů?
Student/ka otázku zodpověděl/a zcela.
Ing. Martina Polášková, Ph.D.: Lze připravit 100% krystalický polymer?